Музика в края на лятото и в началото на есента

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

Софийска филхармония обещава красива и цветна музикална есен. Есенният им сезон беше представен неотдавна от директора маестро Найден Тодоров като провокация към Covid-19, който промени живота ни. Постави ни изпитание, което не приключва, но ни даде шанс да разберем кои сме, какви сме.

11_5

И преди в друг контекст сме коментирали, откакто Найден Тодоров е начело на Филхармонията, с какви световни музиканти и великолепна музика сме съпреживявали вълнуващи концерти в столичната зала „България“. Но сега, с днешна дата, всичко стана по-различно, неочаквано и непредвидимо. Можем да споделим, че в извънредното положение за много от нас в изолация музиката, книгите, изкуството бяха спасение от депресията заради самотата и вглеждане в това кое е най-ценно и важно в живота. А май това време не е приключило съвсем особено за хората, които са отговорни към себе си и другите. Дълга тема.

1_23

В тези месеци Софийска филхармония онлайн ни напомни за едни от най-прекрасните си концерти, създаде рубриката „Без маска“, за да не ни липсва диалогът с музикантите. И сега маестро Тодоров в онлайн пресконференция ни даде информация, че въпреки Корона вируса ще бъдем „Отново заедно“ с прекрасна музика и забележителни музиканти. Вглеждайки се в програмите, обединени в цикли, назовани с цветове, откриваме драматургичен избор, който не знаем дали е обмислен, защото е сложно в тези епидемични времена да е изграден не случайно, но можем да го интерпретираме и по този начин, поне като личен поглед. Закачка и то приятна е изборът на цветове като онагледяване на отделните цикли концерти. Дали любимият или не цвят ще привлече публиката е друг въпрос, но да го приемем като симпатична ПР-провокация. А може би са свързали музиката с цветовете по примера на литовския композитор и художник Микалоюс Чурльонис…И с дъгата с някой друг добавен цвят, който обединява всички, като бялото, например – и като Короната мине под нея, ще дойде краят й… Основното като успех за екипа на маестро Тодоров е, че успява да съчетае в програмите трагизма и възторга, които ни дава музиката на знаменити композитори от различни епохи, с емоциите на съвременния човек. И не само това – не малко от гостуващите световни музиканти са изстрадали свободата си, за да бъдат такива, каквито искат да бъдат.

2_13

Но да се върнем към програмата в началото на есенния сезон на Филхармонията, споделен от директора й, застанал сам пред мониторите за онлайн връзка с медиите и публиката. Полусезонът започва на 4 септември с голямото сопрано Диана Дамрау и с баса Никола Тесте. „Това гостуване успяхме да осъществим, благодарение на подкрепата на известния в чужбина диригент маестро Павел Балев. Той ще дирижира този концерт и втори, като хонорарът им няма да се променя. И други направиха подобни отстъпки, без да искат допълнителен хонорар. Това показва, че големите музиканти са и големи хора. Те знаят, че работят, творят за публиката и правят това за нея“, подчерта Найден Тодоров. Вторият концерт е на 6 септември. Диана Дамрау е немско сопрано, учила оперно пеене в Залцбург и Вюрцбург. Дебютира във Франкфуртската опера, а след това постъпва във Виенската, последвана от Ковънт Гардън, Метрополитън, Баварската опера и Залцбургския фестивал. През 2010 г. й бе връчен орденът „Максимилиан“ за достижения в изкуството, а през 2014 г. бе отличена в категория „най-добра изпълнителка“ на най-престижните награди, раздавани за опера. Тя е сред световните оперни звезди, с които традиционно работи именитият ни диригент Павел Балев.

А маестро Тодоров продължава: „След гостуването на Диана Дамрау, който е в червения цикъл като абонамент, вторият концерт от този цикъл ще е с други две големи имена на класическата музика. Диригент Джеймс Джъд, който успяхме да поканим преди две години, отново ще гостува на Софийска филхармония. Заедно с него ще бъде световният цигулар Гидон Кремер. На 4 октомври е вторият концерт на Гидон. В тази програма сме се постарали да обединим модерното с класиката. Празникът на Бетовен беше помрачен. Джеймс Джъд ще дирижира четвърта симфония на Бетовен, а Гидон Кремер преди това ще изпълни концерта за цигулка на Алфред Шнитке“.

4_12

Гидон Кремер ще чуем и на 1 октомври - Международен ден на музиката - с произведение, написано специално за него от изключителния композитор Гиа Канчели, който напусна нашия свят на 2 октомври 2019 година. В същия концерт ще прозвучи и „Просветена нощ“ от Арнолд Шьонберг, очаквано и рядко изпълнявано произведение у нас. Концертът ще дирижира Найден Тодоров. Гидон Кремер е от най-знаменитите цигулари на нашето време и сред любимците на българските меломани, които са имали щастието да бъдат на негови концерти още от по-младите му години в София и в Русе.

И друг велик композитор с трагична съдба и невероятна музика е в програмата на филхармониците – Густав Малер, на когото отбелязахме 160 години от рождението на 7 юли. На 24 септември главният гост диригент на Софийска филхармония Саша Гьотцел ще дирижира „Ададжето“ от неговата 5-та симфония и 4-та симфония в особен аранжимент като оркестров състав. Саша Гьотцел ще дирижира на 22 октомври и друг концерт с изпълнение на знаменитите „Метаморфози“ на Рихард Щраус и любимата на всички ни 40-та симфония на Моцарт.

На 10 септември, в рамките на жълтия цикъл концерти, знаменитият руски пианист Андрей Гаврилов /1955/, носител на наградата „Чайковски“, ще изпълни 20-ия концерт за пиано на Моцарт под диригентството на италиански диригент Андреа Витело. През 1974 година Гаврилов печели триумфално конкурса „Чайковски“ и същата година на Залцбургския музикален фестивал замества изключителния Святослав Рихтер поради негово заболяване. През 1978 г. Андрей Гаврилов прави първото си турне с Берлинската филхармония с 30 концерта по света. През декември 1979 г, докато се подготвя отново за турне с Херберт фон Караян, не му разрешават да напуска Съветския съюз.

7_5

Според спомените на Гаврилов, той е бил подлаган на задължително психиатрично лечение и домашен арест, постоянно е следен от КГБ, а в милицията му показват подготвена държавна информация за смъртта му при инцидент.1985 година успява да замине на турне в Англия, откъдето решава да не се връща и известно време се укрива там с помощта на английските специални служби. Впоследствие молбата на Андрей Гаврилов за правото му на свободно движение е одобрена от лидерите на двете страни - Маргарет Тачър и Mихаил Горбачов. Той запазва съветското си гражданство, но в момента е гражданин на Великобритания, Германия и Швейцария. Прави шеметна кариера по света, като работи с изключителни диригенти като Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Сейджи Озава. 1994 година преживява тежка криза и до 2001 година се оттегля да живее на остров Фиджи, без да изнася концерти. След този сложен за него период се връща да живее в Швейцария и отново започва концертната си дейност, като 2003 година изнася концерти в Москва, а по-късно прави и турнета в много градове на Русия.

Седмица след концерта на Гаврилов на 17 септември се открива зеленият цикъл с друго голямо име – цигуларя Борис Белкин /1948/, чиято съдба е не по-малко драматична в началото на кариерата му. Под диригентството на именития италиански диригент Джанлуиджи Джиалмети, когото познаваме от гастролите му в Националната ни опера, той ще изпълни концерта за цигулка №1 на Макс Брух. Във втората част филхармониците ще изпълнят VII симфония на Бетовен. Борис Белкин започва да свири на цигулка от шестгодишна възраст. На 7-годишна възраст той за първи път свири с оркестър, дирижиран от знаменития Кирил Кондрашин. Завършва  Московското централно музикално училище, след това Московската консерватория „Чайковски“ в класа на проф. Юрий Янкелевич и Феликс Андриевски.

8_8

Има и занимания със знаменития Исак Щерн. 1973 година печели всесъюзния конкурс за цигулка в Ереван, но не е допуснат да участва в Международния конкурс „Чайковски“. Две години поред не му дават изходна виза, за да участва в конкурса „Паганини“ в Италия. А вероятно би го спечелил, както допълни маестро Найден Тодоров при представянето му. След тези преживявания младият Белкин емигрира в Израел, по-късно в Белгия, където живее от 1974 г. Преподава в консерваторията в Лиеж, в Академията Чиги (Сиена). От 1991 г. ръководи камерния оркестър Залцбургски камерни солисти. Обширната дискография на Белкин включва концерти за цигулка на Моцарт, Паганини, Брамс, Брух, Чайковски, Глазунов, Прокофиев, Сибелиус, Шостакович и други. Работил е с най-големите оркестри в света и знаменити диригенти.

Концертът на Шломо Минц и Софийска филхармония, който трябваше да се проведе на 26 март, ще е на 11 октомври и за него вече няма билети. Шломо Минц е от любимците на българската публика. Той се е съгласил да има втори концерт на 12 октомври, включен в оранжевия цикъл, когато ще свири и дирижира концерт за цигулка № 5 на Моцарт и Трета симфония „Шотландска“ на Феликс Менделсон - Бартолди. Израелският цигулар, виолист и диригент заема признато място на световния музикален Oлимп вече над три десетилетия. Роден е в Москва през 1957 година, учи цигулка в Израел при Илона Фехер, а след това специализира при легендарния Исак Щерн. Минц е очакван гост в най-добрите концертни зали по света, където свири с едни от най-изявените диригенти на нашето време като Серджо Челибидаке, Ойген Орманди, Клаудио Абадо, Лорин Маазел, Карло Мария Джулини. Журира най-популярните конкурси за цигулари в Европа и води майсторски класове по целия свят.

9_5

През 2012 година дава старта на уникален проект – първата онлайн музикална академия за млади цигулари. Безукорна техника, необичайно изразителен рисуващ звук, чистота и строгост на стила са артистичният подпис на Шломо Минц. Той свири на два изключителни исторически инструмента – цигулка Гуарнери дел Джезу от 1700 г. и виола Карло Джузепе Тесторе от 1696 г. Шломо Минц е един от малцината цигулари на нашето време имали щастието да свирят на цигулката на великия Паганини – иконата „Il Cannone“ (Ил Каноне – "Оръдието"), на която имат привилегията да свирят носителите на първа награда от конкурса "Паганини". През 1997 година най-добре охраняваната цигулка на света, също работа на Гуарнери дел Джезу от 1742 година, напуска своите позлатени покои в Генуа и тръгва с полицейски ескорт към Маастрихт за ексклузивен концерт на Нидерландската телевизия. Документален филм запаметява за поколенията този вълнуващ момент, който окончателно налага Шломо Минц като световна звезда. Това са част от концертите на Филхармонията в края на лятото и началото на есента. А за след това има още изненади, за които ще говорим по-късно. 

Текст: екип на „въпреки.com”

Снимки: архив и Стефан Джамбазов

1. Найден Тодоров по време на онлайн пресконференцията за програмата на Софийска филхармония през есента – снимка Стефан Джамбазов

2. Диана Дамрау и Никола Тесте - снимка архив

3. Джеймс Джъд - снимка архив

4. Гидон Кремер - снимка архив

5. Саша Гьотцел - снимка Стефан Джамбазов

6. Павел Балев - снимка архив

7. Андрей Гаврилов - снимка архив

8. Борис Белкин - снимка архив

9. Шломо Минц - снимка архив

10. Андреа Витело - снимка архив

11. Софийска филхармония - снимка архив

Моля почакайте...