Мария Налбантова получи наградата БАЗА за 2020 година

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

Художничката Мария Налбантова е тазгодишната носителка на наградата БАЗА. Международната мрежа Награди за млади художници (YVAA) е основана през 1990 година и е една от най-устойчивите програми за културен обмен между САЩ и Централна и Източна Европа.

1_24

Наградата БАЗА в България е се ръководи от Института за съвременно изкуство – София и фондация „Едмонд Демирджиян”, партньор е Софийската градска художествена галерия. Конкурсът се провежда всяка година. В него могат да участват художници до 35 години, които кандидатстват с портфолио. Жури с двегодишен мандат номинира между четири и осем участници. Изложбата на номинираните автори се провежда в Софийска градска художествена галерия. Наградата е двумесечно пребиваване на един художник от България в Ню Йорк. Носителите на Наградата БАЗА имат възможност да се представят със самостоятелна изложба в галерията на Института за съвременно изкуство – София.   

Мария Налбантова е художничка, която работи в областта на съвременните визуални изкуства. Тя експериментира с различни медии и техники като рисунка, колаж, фотография, намерени обекти, художествена книга, инсталация и видео. През 2015 г. се дипломира с магистърска степен в Националната художествена академия-София, катедра „Книга, илюстрация, печатна графика“. През 2012 г. прекарва един семестър по програма „Еразъм“ във Факултета за изящни изкуства в Университета на Гранада, Испания, където участва в няколко изложби, а през 2015 г. е част от интеркултурната програма за обмен “Own vision own way” – European youth exchange, в област Оверн, Франция. През 2018 г. в галерия „Васка Емануилова“ се състои самостоятелната ѝ изложба „Прогноза за времето“ с куратор Даниела Радева, част от платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи“ на Софийска градска художествена галерия. Номинирана е за Наградата за съвременно изкуство БАЗА два пъти (през 2019 г. и през 2020 г.) и става нейн носител през 2020 г. В началото на годината е селектирана за артистично ателие в галерия "Сариев" в Пловдив, където работи в продължение на един месец. Финален етап на този творчески престой е самостоятелната ѝ изложба „хибридно-чисто“. Номинирана е и за Наградите за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2020, на чиято церемония печели специалната награда. Участва в редица изложби, форуми и конкурси в страната и чужбина. Творбите ѝ „Изобари“ и „Мълнии“ (2018 г.) са част от колекцията на Софийска градска художествена галерия, а други са в частни колекции.

3_10

Художничката казва за себе си и търсенията си: „Артистичната ми практика е свързана до голяма степен с експериментирането. В работата си включвам различни материали и медии, като в зависимост от темата на проекта, те създават език и участват в определен контекст. Голям интерес за мен предизвиква работата с конкретно пространство, диалога между художествените произведения и средата, в която те се намират. Така се стига до конфликти и взаимовръзки, които отварят възможно поле за разговор и дискусии. Подобен пример е изложбата „Прогноза за времето“ през 2018 г., когато изследвах темата за времето и начините по които трансформираме миналото и проектираме бъдещето. В момента продължавам да развивам художествения си език, а темата, която държи въображението ми и по която работя е свързана с хигиената, но онази отвъд тялото, която обитава териториите на хуманното и моралното. На изложбата на номинираните художници за наградата БАЗА в СГХГ може да бъде видян последният ми проект „Чиста работа“, организиран като „програма“ за прочистване, която включва обекти и видео.”.

Изложбата на номинираните художници за наградата - Наталия Йорданова, Явор Костадинов, Мария Налбантова, Боряна Петкова и Kalas Liebfried (Калоян Любомиров) е в Софийска градска художествена галерия и продължава до 30 август. Наталия Йорданова e родена през 1991 г. в София. Следва фотография в НАТФИЗ и продължава образованието си в Хага и Амстердам, където живее. Явор Костадинов е роден през 1993 г. в Пловдив, където живее и работи. Завършва специалност "Живопис" в НХА. Мария Налбантова е родена през 1990 г. в София, където живее и работи. Завършва Националната художествена академия в родния си град. Боряна Петкова е родена през 1985 г. учи в Художествената академия в София и в Училището по изкуства в град Валансиен, Франция. Живее и работи в Париж. Kalas Liebfried (Калоян Любомиров) е роден през 1989 г. в Свищов. Учи философия, а по-късно скулптура и медийни изкуства в Мюнхен, където живее и работи.

Носители на наградата БАЗА досега са: Рада Букова (2008), Самуил Стоянов (2009), Антон Терзиев (2010), Викенти Комитски (2011), Леда Екимова (2012), Кирил Кузманов (2013), Зоран Георгиев (2014), Александра Чаушова (2015), Димитър Шопов (2016), Мартина Вачева (2017), Мартин Пенев (2018) и Вълко Чобанов (2019).

Членовете на журито на БАЗА за 2020 г. са: Десислава Димова (куратор), Ирина Баткова (куратор), Биляна Рубинова (художник и куратор), Миряна Тодорова (художник), Мартин Пенев (художник).

12_4

А с празничен хепънинг, на 3 август 2020 в Националната художествена академия (на ул. „Шипка“ 1) ще бъде открито единадесетото издание на Лятна академия за деца и ученици. Студентите на НХА са подготвили многобройни занимания и изненади за малките художници. Програмата на първия ден включва: от 9 до 13 часа работилница на тема „Човекът и маските“. Втората част от 14  до 17 часа е с посвещение към 120 годишнината от рождението Антоан дьо Сент Екзюпери – бащата на Малкия принц. Децата и студентите ще изработят самолета на Екзюпери, а също и любимите герои на всички – Принцът, Лисицата, Розата. В 17 часа пред галерия „Академия“ децата ще представят своите работи и ще дефилират с изработените маски. Ще бъдат съобщени и основните акценти от културно-образователната програма на единадесетото издание на Лятната академия за деца и ученици на НХА.

Лятната академия за деца и ученици е културно-образователен проект на Националната художествена академия и фондация „Св. Пимен Зографски“ към НХА, който през десетте години на своето реализиране се утвърди като дългоочаквано събитие за малките художници. Преди София тази година беше пък второто издание на Лятната академия във филиала на НХА в Бургас. С децата работят студенти – бакалаври и магистри от различни специалности на Академията, завършили и втора специалност „Теория и практика на художественото образование“. Организираните занятия създават възможности за получаване на базови знания и умения в следните направления: академично; експериментално; пленер, посещения на музеи и галерии, хепънинг. В изданията на академията се включват безплатно деца и младежи в неравностойно положение, с които работят студенти от магистърската програма „Арттерапия“. През целия месец август децата творят под ръководството и грижите на студенти и преподаватели от НХА. В последните дни на месеца ще се нареди финалната изложба в галерия „Академия“. Всички деца ще получат и академични дипломи.

13_4

Тази година програмата на детската лятна академия е посветена на културното наследство на София. Месецът на детското изкуство ще започне с празничен хепънинг под мотото „Рисуваме водата“, посветен на минералните извори на столицата. В рамките на детската академия ще се проведат творчески ателиета по живопис, керамика, мозайка, плъст, иконопис, калиграфия, комикс, дизайн и анимация. Организирани са повече дейности в градските пространства на София, в музеи и галерии. 

Текст: екип на „въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов

1 - 3. Мария Налбантова – „Чиста работа”, 2020

4 -  5. Явор Костадинов – „Неудобство дебне във високите храсти”

6. Kalas Liebfried (Калоян Любомиров) – „Habitat and Biopshere”, 2020

7. Боряна Петкова – „SeeN”, 2020

8. Наталия Йорданова – „Flat Bubbles”, 2020

9 - 14. Лятната академия за деца и ученици в НХА миналата година

Моля почакайте...