БОГОЯВЛЕНСКИ ВОДОСВЕТ

IMG_5515

Великият богоявленски водосвет и ритуалното хвърляне на кръста в езерните води се организират всяка година от Столична община и Софийска света митрополия на езерото в кв. "Дружба".

Тази година чинопоследованието бе предстоявано от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим-главен секретар на Св. Синод на БПЦ, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингелът на Софийска митрополия-ставр. ик. Ангел Ангелов, икном Христо Пудин - предстоятел на храм „Св. Наум Охридски“, в чиято енория се намира езерото и свещенослужители на Софийска епархия.

На великото водоосвещение присъстваха кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, кметът на столичния район "Искър", районни кметове на София, общински съветници, общественици, културни дейци и др.

Тази година, за да извадят кръста, в езерните води скочиха 61 мъже, между 20 и 70 години. Светият кръст бе изваден за втори път /2016 г./ от 20 годишния Александър Лебешков, който получи и парична награда от кмета на район „Искър“, която обави, че дарява за онкоболни деца.

Моля почакайте...