Изложби ни сгряват в януарския студ

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy

Три чудесни изложби се откриха в София тази седмица. Може би, вторачени в официалното откриване на европейското ни председателство, бихме могли да ги пропуснем. А не трябва. Това са изложбите на проф. Валентин Старчев в столичната галерия „Райко Алексиев”, на проф. Вихрони Попнеделев в галерия „Нирвана” и на Донка Павлова в галерия „Българи”.

1_16Валентин Старчев отново ни демонстрира размаха на своето скулптурно творчество. Авторът сега представя произведения, създадени през последните няколко месеца. В тишината на ателието са създадени „Мадона“, „Пророк“, „Орфей“, „Градът”... Валентин Старчев не е от творците, които се жалват от едно или друго негативно за него събитие и продължават напред. Не случайно при откриването на изложбата си той само каза, че 2017 година е била трудна за него, но поздрави хората дошли в галерията. А тя е наистина значима. През 2015 година при предишната му изложба пак тук, в годината, когато скулпторът навърши 80 години, художничката проф. Десислава Минчева каза при откриването й: „Валентин Старчев е скулптор от чист вид. Но подобно качество се приема трудно от хората /масовите зрители/, които разпознават само приликата, наподобяването и красивото като плюс. Ох, това неясно понятие „красиво”!  Фигурите и композициите на художника не са еснафски приятни, не флиртуват с публиката и изобщо…не са лесни за харесване”. Наистина, неговите скулптури са ярки, мощни, с размах. Лошото е, че те са от стиропор с гипсово покритие и ще се върнат може би след изложбата в ателието, защото няма кой да ги поръча от по-траен материал…

3_11Друга изложба, която стопля не само душата, но и тялото е „Лято” на художника проф. Вихрони Попнеделев в друга столична галерия – „Нирвана”. Голите живописни женски тела и цветята, които се съчетават прекрасно, предизвикват наистина желание за лято и топлина. Впрочем, Вихрони е сред художниците, които рисуват може би най-чудесните голи женски тела. Не става въпрос за красавици, а за различни жени – по-слаби или по-пълнички, в които еротиката няма нищо общо с порнографията, която ни залива от лъскави списания и среднощни ТВ канали. Тук еротиката и цветята /които впрочем по особен начин са еротични/ са стимул за живот и природна красота. А и цветът за него е изключително важен. Преди време в разговор за „въпреки.com” Вихрони сподели: „За мен цветът е основното ми изразно средство - цветът и линията. Обикновено повечето правят обема със светло – тъмно. Аз го правя с цвят - сянката я правя цветна. Сянката ако я направи някой цветна, за мен това е истински живописец. Защото работи с цвят. Не го отричам и другото, няма да кажа – йок, това не е художник. Но за мен това е изкуството, живописта”, каза Вихрони Попнеделев. За него цветът е религия, а картината не е само изображение, а и емоция. „Иван Кирков на времето ми казваше, че в моите голи тела се усеща вкусът на жената и на живота”, добави тогава Вихрони Попнеделев.

5_9Третата значима изложба тази седмица е на Донка Павлова в галерия „Българи”. Изненадваща е тази нейна изява. Може би защото отдавна не е правила изложби – вече 7-8 години. Познаваме нейната работа като директор на Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” в София. В своя мандат тя не само успя да промени училището като атмосфера, но и като пространство. Цяло лято тя самата боядисваше училището с помощта на друг преподавател – художника Димитър Яранов. И казва, че това е било прекрасно време, защото е променяла училището, което също преди години е завършила. Но все пак държи хората да я свързват не толкова и само с директорството й, колкото с това, че е художник. А това доказва изключително убедително с новата си изложба. Тя няма заглавие, както и отделните картини, защото според Донка думите биха развалили впечатлението от картините. А те са наистина ярки и различни – от по-приглушени и меланхолични, през избухването на цветове и образи. Това не са абстрактни картини, но не са и сюжетни. Както казва, в тях са реакциите й на живота около нея, които придобиват визуален образ. Както е и с буквите и думите, които се появяват в някои картини, но не са свързан текст. А само визия. Не иска да посяга към думите, които така перфектно владееше нейният баща – изключителният поет и драматург Константин Павлов. За тази изложба трудно се говори – тя трябва да се види! 

Автори: Екип на сайт за култура „Въпреки.com

Снимки: 

1. Валентин Старчев при откриването на изложбата си в галерия „Райко Алексиев”

2. „Орфей” и „Мадона” – две от творбите на Валентин Старчев

3. Вихрони Попнеделев в галерия „Нирвана”

4. Картини на Вихрони Попнеделев от изложбата му

5. Донка Павлова с някои от картините си в галерия „Българи”

6. Част от изложбата на Донка Павлова

Моля почакайте...