Представяне на БРОНЗОВАТА КЪЩА

Столична община

и Австрийско посолство София

представят

 БРОНЗОВАТА КЪЩА

Предложение за временна арт инсталация на площад Княз Александър I Батенберг

автор Пламен Деянофф

куратор Борис Костадинов

Проектът се осъществява по повод на председателството на България и Австрия на Съвета на Европейския съюз през 2018.

През следващата година България и Австрия последователно ще председателстват Съвета на ЕС. По този повод Столична община и Австрийско посолство София имат удоволствието да представят инсталацията Бронзовата къща, която се предлага да бъде издигната на пл. Александър Батенберг в началото на 2018, за да се отбележи това важно и за двете страни събитие.

Идеята за Бронзовата къща възникна още преди 12 години и естествено еволюира в творчеството на известния българо-австрийски художник Пламен Деянофф. Това е неговият най-мащабен, най-популярен и най-комплексен проект, в който участват много престижни европейски музеи, фондации, галерии, колекционери, меценати и специалисти в сферата на съвременното изкуство, историята, архитектурата.

откъм банкатаБронзовата къща фокусира различни аспекти на изкуството в градска среда и взаимовръзката му с обществените процеси, съвременната урбанистика, отношението към историята, паметта и културното наследство.

Скулптурата-сграда е с височина 11 м., а нейната основа е с размери 7 х 7 м. Тя е създадена от повече от 1000 бронзови елементи, които се сглобяват без помощта на допълнителни свързващи материали. Това прави произведението най-голямата скулптура в света, създадена само и единствено от масивен и ръчно изработен бронз.

дневнаБронзовата къща ще присъства за период от една година, като предложението е за мястото на бившия мавзолей на пл. Княз Александър I Батенберг. Основата, на която ще бъде поставена, ще бъде подходящо оформена. Ще бъде инсталирано специално осветление, което да подчертава художествените качества на това произведение на съвременното изкуство.

Идеята на тази инициатива пряко кореспондира с един друг много важен факт. Европейският съюз определи 2018 за „Година на европейското културно наследство“. Концепцията на Пламен Деянофф е базирана именно на съвременното пресъздаване на българското културно наследство. Благородният цвят на метала и неговата прецизна обработка препращат към археологическите паметници, намерени по нашите земи. Мотивите на бронзовите елементи са вдъхновени от прекрасните ни възрожденски дърворезби – такива каквито ги познаваме от Арбанаси, Трявна или Копривщица. Цялостният план и силует на скулптурата неминуемо водят до асоциацията с най-големия шедьовър на средновековната ни архитектура - Хрельовата кула в Рилския манастир.

В същото време стилистиката на Бронзовата къща е подчертано модерна и черпеща вдъхновение от градската среда и съвременните технологии. Така скулптурата се превръща в мощен символ на симбиозата между минало, настояще и бъдеще.

Това е функционален архитектурен обект. Вътрешното пространство на скулптурата-сграда ще бъде отворено за широката публика. Предвижда се да бъде сцена на събития от различен характер – концерти, театрални представления, изложби или други събития с представителен характер, като част от културтния живот. Интензивната артистична програма около произведението ще привлича ежедневно интереса на гражданите и гостите на нашата столица. Високите художествени качества на Бронзовата къща са предпоставка това произведение да бъде заобичано и да бъде припознато от гражданите като символ на съвременна София. Точно тук е и голямото социално значение на обекта. Успешно ще бъде завършен цикълът – съвременно изкуство - модерна урбанистика - социална значимост и постигнат ефект за обществото.

Бронзовата къща и нейното представяне в София е официалното предложение на Република Австрия към Република България във връзка с културното сътрудничество между двете страни по време на тяхното председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 – цел, залегнала в Работната програма 2017-2021 съгласно Спогодбата между двете правителства за сътрудничество в областта на културата, науката, младежта и спорта.

За Пламен Деянофф

Роден е през 1970 във Велико Търново. Работи и живее във Виена и Велико Търново.

Завършва Национална художествена академия в София, след което учи в Pratt Institute, Ню Йорк. През 1997 завършва Академията за изобразително изкуство  във Виена с магистратура по скулптура при проф. Микеланджело Пистолето.

Още през 1992 печели наградата на Академията за изобразително изкуство , Виена. Следват наградите: Златна награда Хайнрих Фридрих Фюгер на Академията за изобразително изкуство , Виена, Специална награда за майсторски постижения на Академията за изобразително изкуство , Виена, Награда на град Хамбург за изкуство, и др., както и стипендиите: MAK Rudolph M. Schindler, MAK Centre, Лос Анджелис, MOMBUSHO, Musashino Art University, Токио, IASPIS, The Royal Swedish Academy of Arts, Стокхолм.

През последните 20 години Пламен Деянофф има в биографията си над 300 изложби, от които 60 са самостоятелни.

По-големите самостоятелни изложби са в: MUMOK Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig, Виена, Palais de Tokyo, Париж, MAK, Museum für Angewandte Kunst, Виена, MAMBO Museo d ́Arte Moderna di Bologna, Болоня, Kunstverein Hamburg, Хамбург, 21er Haus Museum für zeitgenössische Kunst, Виена, MSU Museum of Contemporary Art, Загреб, GFZK Galerie für Zeitgenössische Kunst, Лайпциг, L’ELAC, l’espace lausannois d’art contemporain, Лозана, NAK Neuer Aachener Kunstverein, Аахен.

Пламен Деянов е участвал със свои произведения в групови изложби в музеи като: Centre Georges Pompidou, Париж, MOMA, Ню Йорк, MOT Museum of Contemporary Art, Токио, MOCA Museum of Contemporary Art, Шанхай, Hamburger Bahnhof, Берлин, Moderna Museet, Стокхолм, Kunsthalle, Цюрих и много други.

Участвал е в биеналетата в Берлин, Шанхай, Прага, Мелбърн и Кайро, както и в европейското биенале Манифеста.

 

Видео представяне на проекта "Бронзовата къща" на Пламен Деянофф, който се реализира с подкрепата на Столична община и Посолството на Pепублика Австрия.

 

 

 

Моля почакайте...