-

Поетичен пленер „Софийските метафори (Женски пазар)”

69655198_10158478662987195_3133344037327601664_n

Поети от 7 страни ще пишат стихове за Женски пазар, в рамките на тридневен поетичен пленер

„Софийските метафори (Женски пазар)“ ще се проведе от 25 до 27 септември 2019 г. на територията на най-стария пазар в България

Поети, преводачи и културни мениджъри от 7 европейски страни, включително България, ще творят поезия за Женския пазар като част от тридневен международен пленер „Софийските метафори (Женски пазар)”.  От 25 до 27 септември на територията на най-старото тържище у нас ще се провеждат различни поетични събития. 

Кулминацията ще е на 26 септември 2019 г., четвъртък, от 11.00 часа когато след официалното откриване на поетичния пленер участниците ще облекат в рими впечатленията си от Женския пазар на специално избрани за целта поетични точки. 

На 27 септември 2019 г., петък, от 18.00 часа в галерия "Сердика" ще бъдат представени сътворените стихове пред българската публика.

Целта на организаторите е чрез подобни поетични събития да се насърчават връзките и взаимоотношенията между българските и европейските автори, както и допринасят за обогатяване на софийския културния живот.

В събитието ще участват поетите:

Мартин Солотрук (Словакия), Мартина Стракова (Словакия), Жермен Дрогенброд (Белгия/ Испания), Том Филипс (Великобритания/ България),  Хайри Хамдан (Палестина/ България), Гьокченур Челебиоглу (Турция), Мартон Шимон (Унгария), Кристин Димитрова (България), Петър Чухов (България), Бойко Ламбовски (България), Димана Иванова (България), Николай Бойков (България) и Иван Христов (България).

Програма: 

26 септември 2019 г,. четвъртък

11.00 ч.

Официално откриване на поетичен пленер „Софийските метафори (Женски пазар)” в галерия „Сердика“.    

(Поетите ще посетят четири възлови за Женския пазар места където, на всяко място,  в рамките на 30 мин. ще имат задачата да напишат стихотворение, посветено на съответното място. Местата ще бъдат снимани, а снимките след това ще бъдат прожектирани по време на четенето на стихотворенията.)

Поетични точки:

1. Вход на Женски пазар откъм ул. „Екзарх Йосиф“;

2. Градинката с чешмичка между сграда 6 и сграда 7 – пред „Сръбска скара“;

3. Градинката при училището пред сграда 11;

4. Входа на женски пазар откъм Лъвов мост.

27 септември 2019 г., петък

18.00 ч.

Международно поетично четене „Софийските метафори (Женски пазар)” в галерия „Сердика” на женски пазар.

(В продължение на 2 часа поетите ще имат възможност да представят пред софийската публика творбите, създадени по време на поетичния пленер, както на родния си език, така и в превод на български. Снимките, направени по време на пленера ще бъдат прожектирани по време на четенето.)

Събитието се осъществява с подкрепата на програма „Култура” към Столична община, Посолството на Словашката република в София и Пазари „Възраждане” ЕАД. Унгарското участие се осъществява със съдействието на Унгарския културен институт при посолството на Унгария в София и с финансовата подкрепа на Програма Publishing Hungary – Институт Балаши при Министерството на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария.

Моля почакайте...