„Въпреки.com”: Галериите с последни изложби преди летните почивки

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy

Няколко изложби в столичните галерии преди летните почивки очертават профила на седмицата. За някои галерии това са последни изложби преди лятото, за други са летни колекции, които ще продължат и през август.

Ще започнем с изложбата "Фрагментирани истории: София-Берлин", представяща творбите на общо 17 немски артисти от съвременната берлинска артсцена, които работят с разнообразни медии – живопис, фотография, видео и инсталации. Изложбата е в Музея за история на София и в Гьоте-институт България. Експозицията, която е паралелно в двете пространства, ще продължи до края на месец юли. Проектът се осъществява от сдружение „Толкова близо, толкова далече“ в партньорство със Съюза на художниците в Берлин, Гьоте-институт България, Музей за история на София, Държавна агенция за българите в чужбина. Координатори на събитията са: Снежана Йовева - Димитрова и Радостина Доганова. Куратори: Ина Линдеман/ Мила Старейшинска - Ангелова, Ния Табакова. Основен спонсор на събитията през 2017 г. е Аурубис – България, които подкрепят популяризирането на съвременното изкуство в България. А между 29 септември и 22 октомври в Берлин с изложба в галерията на Съюза на берлинските художници ще бъдат представени 16 съвременни български артисти с техни концептуални творби, живопис, обекти и инсталации. Впрочем, сдружение „Толкова близо, толкова далече” започна дейността си от НДФ „13 века България”, когато бяха осъществени няколко изложби, представящи български художници, работещи извън страната. Това бяха интересни срещи и сдружението продължава тази своя дейност.

И още една изложба, която заслужава внимание. Софийска градска художествена галерия отбелязва 120 години от рождението на Иван Пенков с камерна изложба от рисунъчни портретни скици и ескизи на художника в галерия "Васка Емануилова", филиал на СГХГ. Подредена по хронология и тематика в нея присъстват над 140 творби, които се излагат за първи път пред публика. Те са част от художествения архив на Иван Пенков, грижливо запазен от неговите деца – Боян и Джони Пенкови в тяхната лична колекция. Рисунката в творчеството на Иван Пенков носи своя философия – за него тя е „душа” и „молитва”, докато портретната е опит да разсъждава не само за конкретния модел, но и да улови чрез образа своето време с присъщите му реалии и детайли. Изложбата ни запознава с неговото портретно творчество от различни години, с образите на колегите художници, с приятелите от интимния му кръг, с интересни типажи, към които той има определено отношение. За първи път се излагат двата бохемски албума, които Иван Пенков „режисира” в Мюнхен и в София за приятелите си, както и много негови автопортретни скици – поле за жизнена равносметка в края на живота, но и за формални експерименти. Куратор на изложбата е проф. Милена Георгиева.

Още няколко изложби бяха открити в галерия „Нюанс” – на Марио Жеков (1898 – 1955) - художникът чието ателие беше природата и в „Ракурси” - на Уил Нарби и Радослав Нинов, озаглавена „SOFT YES / МЕКО ДA“. „МЕКО ДА“ представя нови творби от двамата автори, които включват живопис, рисунка, скулптура и инсталации. И още една изложба в нова столична галерия – „11 август” на ул. „11 август” 10. Тя е на младата художничка Илона Йонкова, току – що дипломирала се като бакалавър в ателието на проф. Андрей Даниел. След изложбата на нейната състудентка Тина Хамзе идва и тази на Илона Йонкова. "Моят стремеж е да съм вярна на себе си и на моето лично търсене на свобода... Дадената серия е плод на желанието ми да намеря еуфорията от тази толкова желана свобода. С много движения, динамика в рисунъка, и с много музика. На пръв поглед може да изглежда така сякаш бягам от академичното рисуване, но не е така...”, казва за изложбата си художничката. Изложбата й продължава до 14 юли, а след нея в галерията идва друга млада художничка - Мая Стойкова с експозицията „Редукция – възприятие". Иначе изложбите са си изложби, но идва и времето на джаза на открито. Така че в Южния парк очакваме фестивала А to JazZ! Taзгодишното издание ще се бъде на 7, 8 и 9 юли на добре познатата локация в Южен парк 2, а мащабът и участниците, с които ще се срещне публиката, са повече от главозамайващи!

Автори: Екип на сайт за култура въпреки.com 

Снимки: Стефан Джамбазов

1. Картини на Илона Йонкова от бакалавърската й защита в НХА

2 и 3. Картини от изложбата "Фрагментирани истории: София-Берлин" в Музея за история на София

Моля почакайте...