Свободата на джаза завладя София

Винаги, когато сме говорили и представяли във „въпреки.com” български и чуждестранни музиканти, те са споделяли, че за тях джазът е свобода, любов, приятелство, вдъхновение. Фестивалът за градска култура и музика A to JazZ доказа думите им в 11-ото си издание по бляскав начин, но не само за страхотните изпълнители на сцената, а и за хилядната публика всяка вечер в Южния парк. Това беше и най-силното и емоционално издание. Рекорден брой от 45 000 души се събраха в трите фестивални дни в различните модули на програмата на фестивала: зареждащите йога сутрини, веселите детски джаз работилници, наелектризиращите концерти на изпълнителите от сцената и лудешките джем сешъни, както отбелязват организаторите, начело с неуморния Петър Димитров, създател на фестивала.

Единадесетото издание сбъдна множество меломански мечти. Световните хедлайнери предизвикаха истински фурор. Без изключение артистите останаха силно развълнувани от публиката на А to JazZ. “Имаме нужда от вас, както вие имате нужда от нас”, каза Рузвелт Колиър в последната фестивална вечер. Илхан Ершахин, въпреки отменения си полет, пропътува разстоянието от Истанбул до София с такси, за да се срещне с родните меломани и обеща, че това е само началото на срещите му с българската публика. Изключителният Майкъл Лийг пък се завърна в България за втори път, този път с проекта си Snarky Puppy, които бяха едни от гвоздеите в програмата. Легендарният Джон Маклафлин стъпи на сцената на A to JazZ 26 години след последното си посещение у нас. “Настръхващо” беше най-често чуваната дума в бекстейджа на сцената, когато бандите слизаха.

Детските музикални работилници също предизвикаха възторг – над 150 деца участваха в AtoJazZ Kids. Присъствието на деца на фестивала също е едно от характерните неща, които впечатлиха световните изпълнители. „Никъде по света не сме виждали толкова млада публика и фенове на джаз“, категорични са те.

От 1 до 3 юли на поляните в Южния парк, където вървеше фестивалът, живееше, дишаше щастието на хиляди хора от различни поколения, с различни професии, с различен статус в обществото. Съществува от 2011 година, и от година на година става по-мащабен и по-качествен. Кара хората – тези, които са на сцената и тези, които ги слушат на поляната, да се усещат истински част от света, част голямата музика и общуването с нея. A to JazZ е сцена и за израстването и на български джаз таланти. Звездата Рут Колева, фолклорните импровизатори Jazzanitza, нео-соул проектът „Trombobby x C-MO & Eдинствените им приятели“, акапелната формация Spectrum Vocal Band, варненската поп-джаз изпълнителка Даниела Белчева с нейния квартет и младите музиканти от Red Light District представиха своите нови албуми на сцената на A to JazZ. Френският пианист Адриен Брандеис и виртуозният тромпетист Алекс Сипягин и Биг бендът на Българското национално радио представиха изключителна програма, която допринесе за прекрасното настроение за публиката, както само те умеят.

Ден преди да се открие A to JazZ беше открта фотоизложбата „Джазови приключения в София“ на фотографа Евгени Димитров, собственик и основател на фотографската агенцията „Булфото“ във фоайето на РЦСИ „Топлоцентрала“. Първата му изложба, посветена на джаза, е през вече далечната 1998 година с помощта на Гальо от Сунга /Христомир Галилеев/ в Арт клуба. Следващата му джазова изложба – Джаз в галерията“ –  бе през 2011 г. в зимната градина на Галерията за модерно изкуство, а няколко работи от нея са и в сегашната изложба като реминисценция. Тогавашна изложба не бе само негова, а на неговите приятели, колеги и меломани Стефан Марков и Миро Златев. Тя бе представена на първия А to JazZ  през 2011 година, в която имаше много интересни снимки на български изпълнители, които Стефан Марков беше снимал още през 1976 година. „Тогава се видя за първи път една снимка на Христо Йоцов, за която специално го питаха дали е той. Защото някакво дете свиреше на барабаните.“, с усмивка сподели Евгени.

Тогава са представени уникални кадри на световни джаз звезди като Бети Картър, Еди Харис, Ал Жиро, Маркъс Милър, Джордж Бенсън и фънк-легендата Джеймс Браун. Още от началото на 90-те Евгени Димитров се увлича по джаза и запечатва с фотоапарат повечето от най-големите изпълнители, гостували на българска сцена. По-късно се оказва, че колегите му споделят същата музикална страст. Те също имат свои самостоятелни изложби, посветени на джаза.

Евгени Димитров каза още за „въпреки.com”: „ Сега с тази изложба ознаменуваме 11-ото издание на A to Jazz фестивал, тъй като той е най-големият джаз форум в София и в България. Много обичам джаза. Това ми е живот, забавление и начин да усетя света по-хубаво. Снимането ми помага да чувам джаза по-добре. През очите успявам да чувам по-добре музиката, а слушайки пък успявам да уловя по-добре момента”.

Заедно коментирахме, въпреки всичко, че в годините чалгата вече отстъпва… „Да, променя се към добро, махалото се движи в различни посоки. Освен това, доброто предлагане предлага и добро търсене. В момента има страхотни български музиканти, които не се страхуват като начало да свирят и пред малко публика, за да станат толкова известни и толкова търсени впоследствие, след като са ги видели и чули. Джазовите клубове в София са райски местенца, където можеш да влезеш и без да познаваш никого да се намериш в своята среда, моментално, и да осмислиш вечерта си.“, с радост казва Евгени Димитров. А колегите и приятелите от радио JAZZ FM казват за него: „Любителите на джаз музиката в България го познават. Почти няма клубно участие, от което Евгени да липсва. Намира се на различни места в публиката, движи се бързо и точно, когато го забележиш и решиш да му помахаш… той вече е в другата част на залата. Всъщност, той не е просто слушател на джаз. Той е фотограф, а обективът му е запечатвал неведнъж повечето български и чуждестранни джаз звезди, имали участия в България.“.

Във фоайето на „Топлоцентрала“ идват вече гостите за изложбата, между които и много от „българските герои“ на Евгени. Между тях е и основателят и директор на фестивала А to JazZ Петър Димитров, който я откри. А той, фотографът, казва с усмивка: „Много се харесват обектите, защото ние с тях сме единомишленици и по някакъв начин преживяваме музиката заедно, но от двете страни.“.

След откриването на изложбата, в бара на РЦСИ „Топлоцентрала“ се сложи началото на първото издание на „Истории за джаза“ на радио Jazz FM, също част от предварителната програма на фестивала. Този нов формат на Jazz FM за описване на джаз традицията и поставянето ни в ролята на нейни отговорни продължители развива множество досегашни инициативи на радиото – срещите с Лени Вълкова и Димитър Симеонов, записа на албума на първата ни професионална джаз певица, поредиците „Джаз истории“ и „За албумите от техните създатели“. „Чрез споделеното от ярките творци в „Истории за джаза“ ще научаваме за вдъхновенията им, за приятното и трудното в тяхната работа, за постиженията, за сбъднатите и неосъществените мечти.“, сподели за „въпреки.com” програмният директор на радиото Светослав Николов. Тези срещи ще бъдат периодични, свързани и с големи събития от джаз сцената.

А грандиозният джаз форум А to JazZ предстоеше да се открие на следващия ден. Вече му се наслаждавахме с хиляди други хора, които се чувстваха приятели и се поздравяваха взаимно за преживяното щастие!

Почти веднага след финала на фестивала организаторите му обявиха, че подготовката за следващото издание започва още от днес. Те съобщиха, че дванадесетото му издание ще се проведе от 7 до 9 юли 2022 г. на същото място в Южния парк. Готвим сърцата си и ние, публиката.

Фестивалът се проведе с подкрепата на Столична община - част от Календара на културните събития на София, Министерство на културата, Министерство на туризма, Национален фонд “Култура” и бе в партньорство с Посолството на Франция, Френския културен институт и Посолството на Република Турция в България.

А джаз концертите в София продължиха. „След емоциите от трите вечери на A to JazZ, дал началото на качествената музика през лятото в столицата, щастлив съм, че можем да предложим още два интересни концерта във второто издание на Sofia Jazz Days. И отново безплатни за меломаните!“, представи заместник-кметът по култура поредната музикална инициатива в София, организирана с подкрепата на Столична община.

На 8 и 17 юли в кино „Кабана“ Sofia Jazz Days поднесе два проекта. Група A3ck, създадена преди три години от Владислав Мичев и  Димитър Благоев, беше първа. В необикновения музикален експеримент участват Владислав Мичев (бас тромпет), Димитър Льолев (алт саксофон), Димитър Благоев (китара), Евден Димитров (бас) и Васил Вутев (барабани). Като претопява индивидуалния стил на всеки един от музикантите, групата дава възможност на слушателите да се впуснат в пътешествие отвъд хоризонта на очакванията. Композициите са авторски и представят характерния стил на A3ck.

На 17 юли беше концертът на Noise Linguistix – музикална инициатива на басиста Михаил Иванов, който е добре познат както на българската, така и на европейската музикална сцена, носител на много международни награди, сред които и за най-добър солист на Dutch Jazz Competition, който се провежда на North Sea Jazz Festival в Ротердам, Нидерландия. Разнообразието от стилове, в които той се чувства у дома си, го водят до сътрудничество с имена като Малик Медзадри (Magik Malik), Итамар Борохов, Лиз Райт, Майкъл Мосман, Алексия Василиу, Теодосий Спасов, Антони Дончев, Христо Йоцов, Мартин Любенов и др. Около основното ядро - Александър Логозаров (китара) и Михаил Иванов (бас) - гравитират специално подбрани гост-музиканти и така се ражда дебютният албум Scattered Vibrations от 2021 г. ("Разпилени вибрации"). Музиката е гъвкава и податлива на настроенията на музикантите, всеки гост-музикант - чрез таланта и чувствителността си - й придава различни измерения. За концерта си в София Noise Linguistix бяха в компанията на знаменитите ни музиканти Росен Захариев - Роко (тромпет) и Христо Йоцов (барабани).

Прекрасни джаз концерти има и ще има и в други места на града ни. И не забравяйте райските местенца – джаз клубовете, както ги нарича фотографът Евгени Димитров!

Текст: „въпреки.com”

Снимки:

1. А to JazZ, снимка: архив на фестивала

2. А to JazZ, снимка: архив на фестивала

3. Snarky Puppy, снимка: архив на фестивала

4. Джон Маклафлин, снимка: архив на фестивала

5. Рузвелт Колиър, снимка: архив на фестивала

6. Евгени Димитров и Петър Димитров, снимка: Евгени Димитров, "Булфото"

7. Мими Николова и Лиана Антонова, снимка: Евгени Димитров, "Булфото"

8. Даниела Белчева, снимка: Евгени Димитров, "Булфото"

9. В очакване, архив на фестивала

10. Росен Захариев-Роко, снимка: Стефан Джамбазов

11. Христо Йоцов, снимка: Стефан Джамбазов

Моля почакайте...