Художничката Анна Цочева получи наградата на СБХ на Третата национална изложба на българския комикс

Анна Цочева беше отличена в рамките на Третата национална изложба на българския комикс от Съюза на българските художници за комикса „Орелът, врабецът и капчукът“, издаден с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община от издателство „Точица“ през 2018 г. Художничката взе приза и за дейността си за популяризиране на комикса в основаната от нея „Манга академия“.

"Орелът, врабецът и капчукът" е комикс, създаден по сценарий на Зорница Христова. Разказва историята на едно врабче и неговите патила с уроците по литература. Врабчето има. най-страшната учителка на света... и нещастието да напише в контролното си, че не му харесва стихотворението от учебника. В паниката си решава да открадне контролното от дома й. Следва гонитба с участието на нейния котарак, един от орлите на Орлов мост, който му е приятел, макар никак да не одобрява краденето на контролни, една градина с белоцветни вишни, и няколко капчука, които знаят много за римата и ритъма в поезията. 
Действието се развива по улиците на София, като неусетно обяснява някои от привидно сложните термини в стихосложението. Кулминацията е на покрива на Народния театър. 

Идеята на книгата е да представи литературата и нейните похвати като нещо достъпно и забавно за децата, да подчертае връзката му с техния град и правото им да се свързват с нея по свой собствен начин. „Орелът, врабецът и капчукът" беше в късия списък за наградите "Перото" през 2020 г. Това е втората книга на художничката Анна Цочева.

 

Моля почакайте...