Щастието живее в Детската академия

 

Националната художествена академия за дванайсети път отвори ателиетата си през август за софийските деца – участници в Лятната академия за деца и ученици. През целия месец август децата рисуват, моделират и се развиват творчески под ръководството и грижите на студентите художници. В последните дни на месеца те ще наредят най-хубавите си творби в голяма и пъстра изложба в галерия „Академия“.

Този културно-образователен проект на фондация „Св. Пимен Зографски“ към НХА с председател на Управителния съвет проф. Майа Богданова успешно се утвърди във времето и е в Календара на културните събития на Столична община. След 12 години, първите малки академици се завръщат в ателиетата на Академията – вече като нейни студенти. Били сме там през годините и знаем с какво желание децата идват през август. Освен рисуване, те посещават и галерии, и места свързани с изкуство, което им дава възможност и за образование. А през юли тази Детска академия премина и с голям успех за трети път в Бургас във филиала на НХА, за който във „въпреки.com” сме писали. В основата на успешното провеждане на инициативата е Мария Ландова – художничка педагог, журналист, продуцент с дългогодишна практика, за чиято подкрепа са благодарни стотици млади художници.

Дванадесетото издание на Детската академия е посветено на два юбилея -125 години Национална художествена академия и 100 години от рождението на Борис Априлов - писателят, който ни подари Лиско с многобройните му приключения. Всеки път, вече не малко години, Академията има специална тема. Тя ги образова не само в изобразителното изкуство, но и в литературата, в отношение към природата, представя им съкровищата на музеите или по-обобщено казано – открива им нови светове. Дори и да имат желание, родителите невинаги имат възможностите и времето да поведат децата си по тези пътища. А по време на Академията, техни водачи и ментори са не само студенти, чиято отговорност, извън заниманията, е голяма, а се организират и интересни уъркшопи с видни художници. Това са стотици деца – любопитни, палави, различни със своите преживявания и детски реакции. Мария Ландова в името на прекрасната идея привлича и талантливи български художници да се включат в това приключение – да събудиш в децата отношение, любов към изкуството, да се почувстват дори само за месец творци и да продължат напред.

Миналата година Детската академия беше посветена на 100-годишната на любимия на децата по света Джани Родари, „бащата“ на Лукчо, на „Продавачът на надежда“ и на Валери Петров – най-душевният разказвач не само на детски истории. Научи поколения на доброта, на фантазия, на обич, на непримиримост, без агресивност. И тук в контекста на това, което от години неуморно и последователно прави Мария Ландова не само в този проект, ще цитираме Джани Родари от неговата „Граматика на фантазията, посветена на заниманията на децата с изкуство. Перифразираме: „Не всички деца ще станат художници, музиканти или архитекти, например, но изкуството ще ги направи свободни хора!“. А това е най-важното, нали?

За кратко ще се върнем в годините, когато темата на Лятната академия беше „Ние, врабчетата” на Йордан Радичков. Тогава децата заедно със студентите направиха много хартиени врабчета, вдъхновени от авторските рисунки на врабчета на Йордан Радичков. Тези врабчета „кацнаха” в градинката пред Парламента, в Алеята на врабчетата пред галерия „Академия”, за да напомнят на минаващите за една отминала идилия и за личната ни отговорност към природата, и грижата към нашите деца. Те направиха и хранилки за малки птици, които окачиха по дърветата в двора на Академията и всеки ден слагаха храна с надеждата, че врабчетата ще се върнат. Посадиха и дръвчета. Вероятно, някъде отвисоко Данчо Радичков е дарявал децата с благата си усмивка.

А през 2015 година Детската академия беше посветена на любимката на поколения деца в целия свят Пипи Дългото чорапче, героинята на забележителната детска писателка Астрид Линдгрен…

Но да се върнем към днешната емблема на Детската академия – Лиско. Да споменем неговия „баща“. Борис Априлов (псевдоним на Атанас Василев Джавков), български писател, хуморист, фейлетонист, драматург, автор на творби за деца и юноши, сценарист, автор на текстове на забавна музика. Семейството му произхожда от Лозенград, Одринска Тракия, преселило се в Малко Търново след турските гонения. Завършва гимназия в Бургас (1935), после е редактор във в. „Стършел” (1947 -1959), драматург в дирекцията на българските циркове (1959 - 1963), драматург в Драматичния театър на Сливен (1977 - 1980). През 1991 г. се изселва със съпругата си в Израел, където умира. Писателят Георги Мишев си спомня: „С голяма мъка замина, никак не му се отиваше и постоянно ми пишеше за България. Последното писмо беше от дъщеря му. В последните си дни загубил говор и часове преди да умре се добрал до машината и буква по буква начукал - България, Бургас, морето…” Автор на детските книги „Приключенията на Лиско” (1957), „Топка в морето” (приказки, 1965), „Кончето Пончо” (1967), „Папагалчето и пеперудката” (приказка, 1968), „Приключенията на Лиско по море”, (роман за деца, 1968),„Лиско при квадратните същества” (1975), „Шестте пингвинчета” (1978), „Десет приключения на Лиско” (1987). Има и книги за възрастни. Неговата голяма дъщеря Джина Василева, която се върна в България, в едно интервю, разказвайки за баща си, е лаконична защо книгите с приключенията на Лиско са толкова любими на поколения деца: „Защото Лиско е свободен!“. Джина направи голямо дарение на децата с книги на баща ѝ от поредицата „Приключенията на Лиско“.

Отдавна не бяха издавани, но сега издателство „Ракета“ ги върна на българските деца с прекрасните илюстрации на младата художничка Мира Мирославова. Тя беше и първият творец на уъркшопа за децата от в Академията на НХА тази година. Завършила е и живяла от дете в Англия, но предпочела да се върне в България. А от малка обича Лиско, защото родителите ѝ са ѝ го чели. Показа на децата „първата си книжка“, която направила още като била 6-годишна и била сигурна, че ще се занимава с илюстрация. Разказа на децата как се тръгва към илюстрацията – от етюдите, рисувани с молив и изгрждането на образи, които беше донесла, за да им демонстрира. Така те разбират пътя художника  - изпълнен с много труд и усилия до финалната радост от прекрасно илюстрираната книга. И децата „се хвърлиха“ да разказват как те виждат и си представят Лиско в различните ателиета – по сценография, калиграфия, живопис, графика, текстил…Тепърва ще видим до 31 август как ги е вдъхновил героят на Борис Априлов.

А на децата предстоят още много интересни и занимателни срещи, за да се потопят в изобразителното изкуство като личностно присъствие, емоция, талант и отдаденост. Децата имат невероятно усещане за природата не само в рисунките си. За тях запознанството и разказаното от художничката Долорес Дилова  се превърна във вълнуващо преживяване. Не само заради чаровната ѝ усмивка, но и заради нейното невероятно осмисляне в творбите ѝ на пейзажа, открит от прозореца, зад който тя вижда озарението от цветовете, независимо дали е на морето, край реката или просто така във вечерния сумрак. Както пише за нея художничката и преподавател в НХА проф. Десислава Минчева: „Доли наистина намери своето място, но не като географско понятие, а като напълно личен свят ‒ духовен и пластически. Една особена смесица между конкретното и интуицията на художник, който режисира природата според собствените си емоционални закони“. А този поглед към света е винаги зашеметяващ за децата, защото с любопитството и чувствителността си виждат природата като художници, без да могат на крехката си възраст да го осъзнаят.

Очаква ги и нещо много по-различно и съвсем не съзерцателно – картините на Румен Рачев и самият той. Винаги усмихнат, ироничен и самоироничен, страхотно ще забавлява децата, но и със сигурност ще им даде своя урок за хумора, ще сподели с тях любовта си към музиката, без която му е трудно да рисува. В цялостната концепция на заниманията на децата е и въвеждането им в галериите и музеите. Тази година техен гид и за малко учител беше изящната Евгения Христова - фотограф с пристрастие към изобразителното изкуство, която ги заведе в любимите си зали на Квадрат 500 и им разказа защо са така обичани. И децата извървяват своя път из залите, вероятно за първи път. И вярваме, че по някакъв начин това ще им създаде и друго усещане за света, извън всекидневието, което, уви, не може по някакъв начин да не засяга и тях. Но има и нещо друго, което досега в многото текстове, написани за Лятната академия, независимо в коя медия сме работили, не сме отбелязвали. Може би точно тази година, когато НХА отбелязва своята 125-годишнина, осъзнахме, че децата цял месец от сутрин до вечер не само рисуват в различните ателиета по заданията си от различните специалности, но живеят, дишат въздуха на тези преди тях, създали този храм на изкуството. Старите сгради на Академията, един от красивите символи на София и на България, носят духа на първоучителите, създали институцията, която гради историята на българското изобразително изкуство. Вероятно, след време малко от тези деца ще дойдат да се учат тук на художество във всички стари и нови разклонения, но тукашният дух ще е винаги с тях, където и да са, какъвто и да е след време изборът им.

Вече няколко пъти минаваме и от журналистическо и човешко любопитство да видим „как върви“. Прекрасно е. Невероятни, щастливи детски лица и сериозни, но усмихнати студенти, които се грижат за тях, учат ги. Голяма отговорност, подчертаваме отново, но те се учат взаимно. И това е дух, който не може да не се разбере, трябва само да се озовеш в тази свежа компания. По време на Детската академия се провеждат творчески ателиета по живопис, графика, керамика, мозайка, икона, кукли, калиграфия, комикс, дизайн.

А всичко започна на 29 юли 2010 г. с краткото, но вълнуващо съобщение: „В понеделник от 9.00 до 18.00 ч. Художествената академия очаква с трепет в „Светая Светих“ да звучат детски гласове, да изгреят рисувани слънца…Първият ден от Лятната академия за деца и ученици е с мото „Парад на слънцата“. И така слънцата в детските очи греят вече 12 години. Толкова е прекрасна атмосферата в Лятната академия и толкова много деца с широко отворени щастливи очи работят и рисуват. И не забравяйте, Детската академия продължава до 31 август, може да запишете вашето дете да бъде част от нея и за ден. Но после ще иска да се върне…

Текст: „въпреки.com”

 

Автори на снимките:

Екипът на Детската академия – снимка: Юлияна Хачева

Щастие – снимка: Стефан Джамбазов

Лиско – снимка: Мария Ландова

Децата се учат - снимка: Юлияна Хачева

В ателието - снимка: Юлияна Хачева

Децата рисуват комикси - снимка: Юлияна Хачева

По калиграфия - снимка: Юлияна Хачева

В двора на Художествената академия - снимка: Юлияна Хачева

Долорес Дилова разказва – снимка: Мария Ландова

Подаръкът на Джина Василева, дъщерята на Борис Априлов

По сценография - снимка: Юлияна Хачева

Мария Ландова при откриване на поредната Детска академия – снимка: Стефан Джамбазов

Децата на Академията - снимка: Юлияна Хачева

Мира Мирославова и децата – снимка Мария Ландова

Моля почакайте...