Приключи ремонтът на кино „Влайкова“, финансиран от Столична община

Образцово народно читалище "Антон Страшимиров - 1926", София, в което се помещава емблематичното за столицата кино „Влайкова“, посреща зимата с ремонтиран покрив и фасада. За належащия ремонт бяха отпуснати 50 000 лева през юни 2021 г. с решение на Столичния общински съвет. Предложението за финансирането беше на г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на София. Северната и източната стена на последното функциониращо квартално кино в София се рушаха от години, покривът на почти 100-годишната сграда имаше десетки течове. Ремонтът беше предшестван от основно почистване на подпокривното пространство, събрало енергията и труда на десетки доброволци, развълнувани от съдбата на най-старото действащо кино в България.

Факти от историята на киното

Като любителка на филмовото и театралното изкуство, Мария Влайкова – съпруга на писателя и общественик Тодор Влайков, решава да построи в свой парцел сграда за „Кинематограф“. Строежът започва през 1925 г. Салонът е застроен на площ от 330 кв.м, със сцена и 4 малки гримьорни, има капацитет за 300 души и е покрит с железобетонна плоча, за да може по-късно да се издигне и втори етаж за бъдещо квартално читалище.
На 26 ноември 1925 г. г-жа Мария Влайкова съобщава желанието си да завещае на Министерството на народното просвещение новостроящия се салон за устройване на ученически „Кинематограф“, който след смъртта й да се използва за културно просветни цели. Дарението е оформено като завещание с дата 16.02.1926 г., но за съжаление, на 31 декември същата година Мария Влайкова умира. На 23.09.1928 г. дарението е прието със закон от ХХІІ Обикновено народно събрание, който е утвърден на 16.10.1928 г. с Указ на Цар Борис ІІІ.

При бомбардировките над София през март 1944 г., салонът е улучен от бомба и изгаря с целия инвентар. Наемателят Стилян Георгиев възстановява сградата със свои лични средства и на 15.10.1944 г. киното отново започва да функционира. По-късно, в изпълнение на част от завещанието на г-жа Влайкова, с Постановление на Министерския съвет през 1946 г., сградата е отстъпена за вечно ползване на кварталното Народно читалище „Антон Страшимиров“. От 1950 г. до 1991 г. „Кинефикация София“ използва салона, а читалището ползва сцената и залата за своите дейности. От 1968 г. до 1971 г. киносалонът се казва „Айзенщайн“ и е филмотечно кино, но по обществено настояване след 1971 г. киното отново възвръща оригиналното си име – „Влайкова“.

Кино „Влайкова“ е най-старият действащ читалищен киносалон в България.

Моля почакайте...