Награди на Столична библиотека за най-четени съвременни български автори и за най-активни читатели през 2021 г.

Читателите в Столична библиотека определиха Георги Господинов за „Писател на годината“ за 2021 година

Церемонията по връчване на Годишните награди на Столична библиотека за най-четени съвременни български автори и за най-активни читатели се проведе на 19 януари.

Георги Господинов получи наградата за "Най-четен автор на художествена литература" от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Писателят благодари на читателите: „Без тях библиотеките са мъртви! В атмосферата на библиотеката се създава обществото на четящите една книга. Между пишещите и четящите стои книгата, те не се познават, но те водят непрестанен разговор и този разговор е много важен!“. И продължи: „Четенето е личен, политически и естетически въпрос! Човекът, който чете, няма свободна ръка да удря, няма свободна ръка да пише грозни статуси в социалните мрежи. Този човек е малко по-чувствителен! Рано или късно всичко се превръща в книга … се казваше в текст на Борхес. Това, което живеем, ще се превърне в книга и това е оптимистичен край. Нека има и читатели!“.

"Благодарение на талантливите български писатели и поети, чрез книгите очите ни виждат невидимото, духовното. Активната дейност на Столичната библиотека да среща книгите, писателите и читателите, да привлича към четенето с многобройни инициативи, прибави нови над 15 000 читатели. Предстои и откриването на нов филиал в район „Овча купел“, каза Йорданка Фандъкова.

Мирослав Боршош, заместник-кмет на Столична община в направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности'', връчи наградата на Георги Тошев за „Най-четен автор на биографични книги“.

"Жоро прави две много важни неща за нас – кара ни да научаваме неща за хора, от които трябва да се учим, и пази паметта на българската култура!“, каза Боршош. Той връчи и наградите на подгласниците в категорията „Най-четен автор на художествена литература“ – Захари Карабашлиев и Елена Алексиева.

Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“, връчи наградите в категория „Най-четен автор на детска литература“. За 2021 година читателите в Столична библиотека са избрали това да бъдат Катя Антонова и Сотир и Пенко Гелеви.

„Благодаря на учителите, родителите, издателите, библиотекарите и най-вече на писателите, че посяват златните семена на книгите и създават въображение в децата!“, обърна се Биляна Генова към присъстващите.

Носителите на наградите по категории са:

"Най-четен автор на художествена литература"

Георги Господинов

Следват го:

Захари Карабашлиев

Елена Алексиева

 

"Най-четен поет"

Недялко Йорданов и проф. Цочо Бояджиев

Следва ги Иван Ланджев

 

"Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература"

проф. Пламен Павлов

Следват го:

проф. Иво Христов

Мадлен Алгафари

 

"Най-четен автор на биографични книги"

Георги Тошев

 

"Най-четен автор на детска литература"

Милен Хальов

Следват го:

Катя Антонова

Сотир и Пенко Гелеви

 

Специална награда за съпричастност към духовната кауза на библиотеката:

Георги Константинов

 

"Читател на годината":

доц. д-р арх. Панайот Славов

 

"Читател на годината (дете)":

Александър Маслинков (7-годишен )

 

"Най-четящо семейство":

семейство Дачеви и децата им Севдалина (12-годишна), Иван (11-годишин) и Александра (6-годишна)

 

"Читател на българска художествена литература":

Зорница Шепкова

 

"Медии, най-ярко представящи книжовното наследство, дигиталните ресурси и културните събития на Столична библиотека":

Нова телевизия – Новини,

БТА,

предаването "Култура.БГ" на БНТ,

електронното издание на „Дневник",

bTV радио,

медия за култура "Площад Славейков",

журналистката Анжела Димчева.

Наградените писатели дариха свои книги с автограф за фонда на най-новия филиал на Столична библиотека в район "Овча купел", който ще бъде открит през месец февруари.

 

Моля почакайте...