„Орфей” на Лоренци и драматизация по „Нова земя” на Вазов в Народния театър

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

Над 600 представления и повече от 150 000 зрители е имал Народният театър „Иван Вазов” за изминалия театрален сезон 2018-2019. Това съобщи неотдавна директорът на театъра Мариус Донкин. За сравнение, в предходната година на трите сцени на театъра са изиграни 586 представления, а броят на зрителите е бил 123 000. 12 премиери, 26 номинации за театралните награди „Икар“ и „Аскеер“ и 11 статуетки – това е цифровата равносметка за Сезон 2018-2019. И още: 57 заглавия в репертоара, от които 12 с по над 100 и 300 представления.

1_28

Билетите за новия сезон, който ще започне на 1 септември с водосвет и на 13 септември със спектакли на трите сцени, вече са в продажба. Те ще могат да се купуват онлайн през цялото лято, а касите ще бъдат отворени на 1 септември. Мариус Донкин съобщи и за някои от основните проекти, които ще бъдат реализирани след септември. Сезонът ще започне с турне на спектакъла „Моята скъпа лейди“ от Израел Хоровиц във Франция и гостуване на Националния театър на Хърватска. Веднага след това репетиции на Голяма сцена започва световноизвестният словенски режисьор Йерней Лоренци, който ще постави спектакъла „Орфей“. Най-вероятно с него Народният театър „Иван Вазов” ще гостува в Хърватска на 24 май, по време на председателството на страната на ЕС. „Орфей“ е спектакъл за любовта и красотата, които се раждат и живеят на този барутен погреб – Балканите. И начин да покажа огромните възможности на трупата на Народния театър в различни жанрове“, коментира Мариус Донкин.

Да припомним, че Донкин с оптимизъм и желание за сближаване успя заедно с колегите си от нашия регион да създаде Балканска асоциация на националните театри. Първият съвместен проект на сцената на Народния театър беше постановката на „Братя Карамазови“ на режисьора от Северна Македония Деян Пройковски, възпитаник на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. А както стана дума наесен идва и един от най-интересните режисьори не само на Балканите, но и в Европа - Йерней Лоренци от Словения. Той е добре познат на българската публика от участията си на МТФ „Варненско лято” (през 2013 с „Буря” на Островски  през 2014 с „Бесният локомотив” на Виткаци и „Илиада”, 2016). Наложи се през последните години като международно име с дръзкото си насочване в днешната епоха на образите.

Преди време в разговор за „въпреки.com” Мариус Донкин сподели: „Лоренци чете Овидий и каза, че започва пробно със словенски, италиански и албански актьори да прави представление за любовта. Прави поредния експеримент. Той не работи по готова драматургия. Текстът се създава по време на репетициите между него, драматурга му, с когото работи постоянно и артистите. Той въвлича артистите, които мечтаят да бъдат творци с режисьора да си изиграят свои представи. Едно от първите неща, които ще направи с моите колеги е да им зададе една тема и иска на следващия ден да види техни етюди. Вижда на всеки фантазията, посоката, начина на мислене, начин на изразни средства. Подобно нещо направи и световноизвестният Роберт /Боб/ Уилсън. Това е следващият режисьор, който ще дойде през 2020 година и ще направи „Бурята“ на Шекспир”. Понеже се заговорихме за режисьори – Иван Пантелеев ще направи представление след Лоренци”.

5_5

Един от големите проекти на Народния театър през новия сезон, както и цялата му втора половина, ще бъде посветен на 170 години от рождението на неговия патрон Иван Вазов. Това е драматизация на един от емблематичните, но някак недооценени романи на Патриарха на българската литература – „Нова земя“. По него вече работят драматурзите на театъра Юрий Дачев и Мирела Иванова. „Нова земя“ е роман с драматична история, който остава някак в сянката и поставя Вазов „на нож“ със съвременниците му. Това е текст, който все още не сме допрочели, въпреки че живеем в него“, коментира Мирела Иванова. А Мариус Донкин допълни: „Емблематичен роман, който ни кара да се запитаме, хора като Вазов ли са гениални, провиждайки нещата, или ние не сме направили и крачка напред?

На честването на годишнината ще бъдат посветени и редица други събития, инициирани от театъра – две големи изложби във фоайето на Първи балкон и в градинката пред театъра, четения на Вазови творби на Сцена „Апостол Карамитев“, заснемане на документален филм и учредяване на национална награда за духовен принос, която ще се присъжда всяка година от Народния театър. Всички инициативи ще бъдат обединени под мотото „Необозримостта Вазов“. Предстоят и други важни събития, свързани с годишнините от рождението на режисьорите Кръстьо Мирски, Н. О. Масалитинов, Крикор Азарян и други. В проект е и идеята за създаване на четвърта сцена в сградата на ателиетата на ул. „Кирил и Методий“, която ще бъде пространство за алтернативен театър. Тя ще разполага с около 50 места.

Мариус Донкин обяви премиерните спектакли, които зрителите ще видят на трите сцени до края на годината. Началото ще е на 26, 27 и 28 септември с „Колкото – толкова“ от Недялко Йорданов на Камерна сцена. На 28 септември и 2 октомври на Голяма сцена е „Хубава риба“ от Марк Рейланс и Луис Дженкинс. Следват „Приятна жена в лоша компания“ от Андре Русен през ноември на Камерна сцена, „Плач на ангел“ от Стефан Цанев през декември на Сцена „Апостол Карамитев“ и „Орфей“ на Йерней Лоренци през декември на Голяма сцена. А ние припомняме, че преди време Мариус Донкин беше в Санкт Петербург на среща с режисьора Валерий Фокин, директор на знаменития Държавния академичен театър „Пушкин“, по-известен като Александринския театър, най-старият в Русия, създаден с указ на 30 август 1756 година от императрица Елисавета като първия държавен театър.

И сподели пред „въпреки.com”: „Присъствах на последното му представление „Генезисът. Сталин“. След това дълго време си говорихме около 3-4 часа за идването му да прави постановка, която ще бъде в края на 2021 година и заедно с това подготвяме и паралелна работа между двата театъра. Предстои му сега нова постановка, ще снима и филм и тогава ще дойде да поставя тук. Но сме се уговорили да дойде през януари - февруари в София да се види с колегите. А догодина юни месец нашият театър е поканен да участва в този олимпийски театрален форум. Когато дойде януари, съвместно ще решим с кой спектакъл да гостуваме“. Така че предстоят интересни театрални предизвикателства в Народния театър. Така ще бъде и в другите театри в София, които вероятно също ще споделят плановете си. 

Текст: екип на „въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов и архив на НТ „Иван Вазов”

1. Портретът на Иван Вазов е на централно място в кабинета на директора на Народния театър Мариус Донкин

2. Мирела Иванова и Юрий Дачев, драматурзи на НТ „Иван Вазов”

3. Някои от отличията на театъра са на бюрото на Мариус Донкин

4. С тази икона ще бъде отслужен традиционният вече водосвет на 1 септември в началото на новия сезон

5. Портретът на Иван Вазов в кабинета на Мариус Донкин

6. След „Илиада” очакваме от Лоренци неговата интерпретация на „Орфей”

7. Първият съвместен балкански проект на сцената на Народния театър беше постановката на „Братя Карамазови“ на режисьора от Северна Македония Деян Пройковски

Моля почакайте...