Две софийски галерии на Viennacontemporary през септември

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

Две столични галерии – One monev gallery и „Структура”, са българските участници тази година в международния форум за съвременно изкуство Viennacontemporary, който ще се проведе във Виена от 26 до 29 септември. Традиционно успешно и забележимо е представянeто на българското съвременно изкуство на това изложение.

2_14

С повече от 100 галерии от 25 държави и около 30 000 посетители всяка година, Viennacontemporary предлага уникален поглед върху ситуацията на съвременното изкуство в Централна и Източна Европа. От 26 до 29 септември най-големият панаир на изкуствата в Австрия кани своите посетители да открият многостранна галерийна сцена, представяща утвърдени художници заедно с предстоящи имена. Viennacontemporary тази година ще се проведе за първи път под ръководството на известната експертка на пазара на изкуства Йохана Хромик. От няколко години форумът е в Маркс Хале. Построена в края на 19 век от известния архитект Рудолф Фрей, Маркс Хале е първата сграда във Виена, която има конструкция от ковано желязо.

1_30

Някога популярен местен пазар за добитък, наскоро обновената сграда в индустриален стил служи като зрелищно място за мащабни събития, концерти и панаири. Залата със своята впечатляваща стоманена конструкция с размери 175 метра дължина и площ от 20 000 квадратни метра, осигурява обширно изложбено пространство, включващо кабини, специални проекти, VIP Lounge, ресторант и барове. Леката му архитектура и индустриалният нюх създават уникална атмосфера за представяне на съвременното изкуство, превръщайки историческите зали в завладяващо и фокусирано изживяване на изкуството за своите посетители и изложители. Цялостна подкрепяща програма осигурява достъп до международната художествена сцена с акцент върху страните от Централна и Източна Европа и предоставя на своите посетители преглед на най-новите тенденции и развития в съвременното изкуство. Viennacontemporary е място за колекциониране, обмен и открития в изкуството.

Както вече отбелязахме, българското участие тази година на Viennacontemporary е от двете софийски галерии - One monev gallery и „Структура”. Галерия ONE представя двама съвременни артисти живеещи във Виена. Проектът на Райнхолд Зисер „LLLLLL” ще бъде придружен с абстрактни творби и видео на Ив Тошайн. През 2015 г. артистът Райнхолд Зисер заедно с негов колега артист откриват пространството □□□□□■ (също така изписано като LLLLLL) във Виена, Австрия. Името на галерията идва от светлинните кубове закачени на фасадата на сградата. По времето, когато ги намират рекламните букви вече ги няма, но следите на надписа Frisör ясно се четат. Често артистични пространства във Виена залагат на стратегията да запазят името на предходния бизнес. В случая, Райнхолд Зисер отива една стъпка по-далече и „осиновява” абстрактният надпис - □□□□□■ – стъпка, която задава и фокуса на галерията към концептуалното изкуство.  

3_12

През 2018 г., в контекста на изложението Parallel Vienna, Райнхолд Зисер заимства светлинните кутии от фасадата на бившия фризьорски салон като централен елемент от художествения му проект: той предлага на всеки художник или куратор, да татуира върху себе си символите □□□□□■, в замяна на което получава самостоятелна изложба през 2019. В резултат, за шестте дни на изложението общо 23 човека са татуирани. Следващата стъпка на проекта е той да бъде реализиран на Viennacontemporary като мета-инсталация включваща светлинните кутии и част от документацията на първата фаза - татуирането на 23 куратори и артисти. Крайният резултат отива отвъд документалното, като прави абстрактните връзки между надписите, хората и изкуството видими. Като допълнение към груповата експозиция, Райнхолд Зисер също ще установи неговата позиция като артист и автор на целия проект. Самият Райнхолд ще си татуира логото на □□□□□■ 24 пъти – по един път за всеки татуирал се артист, плюс още веднъж за себе си като автор, съобщиха от галерията.

4_5

Българо - австрийската артистка Ив Тошайн ще представи творби, обединени от знака на звездата, който е фундаментален за нейното творчество. От една страна, той символизира блясък, известност, култ, божественото и вселената. От друга страна, същата форма означава обратното: война, нараняване, унищожаване и смърт. Нинджа звездите, боздугана, както и  понятието „стреляща звезда“ (shooting star) олицетворяват това понятие“. Артистичният подход на Ив Тошайн е сuttung-edge, което буквално преведено означава „режест ръб“ или острие, а в преносен смисъл „авангардно“. Тя радикално комбинира съдържание, мотиви и техники отвъд границата на всякакъв жанр, стил и инструменти в изкуството. Острието ѝ, във формата на нинджа звезда, от една страна служи за нападение над съвременната популярна култура и образна пренаситеност, а от друга прорязва или пробива повърхности и изображения, създавайки увлекателна красота и поезия. Подобно на каскадьорски сцени от холивудски филми, художничката обстрелва бели копринени картинни повърхности с лъскави, хромирани или позлатени нинджа звезди, като през дупките на платното, през скрити контейнери с боя изтичат цветове, превръщайки се в абстрактна живопис. А прободните рани на картината от черни дупки се превръщат в източници на светлина.

Ив Тошайн е артистка, независима кураторка и активистка. Родена е през 1980 г. в София. Част от животът й преминава в Ирак и Либия, преди да постъпи в Националната художествена академия в София. По-късно се мести в академията за изящни изкуства „Брера” в Милано, Италия, а впоследствие завършва академията за изящни изкуства във Виена в майсторския клас на Франц Граф. В момента живее и работи в Австрия.

Райнхолд Зисер е австрийски артист роден през 1980 г. във Виена. Започва художествената си практика с първите си изложби за живопис през 2000 г. Преди да учи изобразително изкуство в Университета за приложни изкуства във Виена, той изучава философия, театрално и филмово изкуство. В своите произведения той преплита и кураторски практики, като изследва ролята на художествените институции като генератори на съвременно изкуство.

7_7

Галерия „Структура” се представя пък с Луиза Марган. Тя е родена през 1983 г. в Риека, Хърватия. През 2006 г. завършва Академията за изящни изкуства и дизайн в Любляна, Словения. През 2005-2006 следва в Университета за приложни изкуства във Виена. От 2006 до 2009 г. реализира самостоятелни изложби във Виена, Любляна, Веление и Марибор (Словения). Носителка е на наградата OHO за 2007 г., която се присъжда в Словения и е еквивалент на БАЗА за България. Работи живопис, рисунки, инсталации, инсталации за определено място, видео и видео анимация. Някои от работите й са създадени в сътрудничество с Миха Прескер. Живее и работи във Виена. Нейните творби са част от няколко художествени колекции: фондацията „Общо” в Залцбург, Музея за съвременно изкуство - 21 Хаус Виена, Музея за съвременно изкуство в Загреб, Музея на тютюна в Любляна и др.

През 2019 г. тя е сътрудник в Akademie Schloss Solitude в Щутгарт, съобщават от „Структура”. Първата самостоятелна изложба на Луиза Марган в България е през 2009 г. в галерия „Васка Емануилова“ в рамките на програмата „Място за срещи”, проект на Софийска градска художествена галерия, насочен към представяне на съвременно изкуство и млади автори. Това е и първата изява в София на художник от Международната мрежа за награди за млади художници YVAA, в която е включена българската Награда БАЗА. Художничката израства между Адриатическия бряг, където е домът на баща й и Подбалканската долина на България, откъдето е майка й.

В работите си Луиза Марган изгражда необичайни логически връзки между съвременния живот и живота на самите художествени произведения. Те не просто са инсталирани в изложбените пространства, а като че ли са настанени там, за да ги обитават. Противно на схващането, че произведението е „нечовешко” или „неживо”, тя трансформира обектите и заобикалящата ги среда в одушевени понятия. В нейните изложби се появяват растения и живи организми, дишащ покрив на къща, дишащо подземие или камина, която „не може да си намери място”. Всичко това обикновено има отношение и към социалната среда, местата на произход или пребиваване, които не винаги имат една и съща стойност или значение. Художничката участва в множество изложби, акции в публичното пространство. Миналата година през юли тя участва със свой пърформанс на Австрийския културен павилион FLUCA в София. Луиза Марган е художничка, която се занимава с властовите структури, които определят публичната сфера, политиката на работа и статута на изкуството в обществото. Тя разработва своите творби чрез многопластови изследвания, съсредоточени за връзките между политическите идеологии, личните истории и техните смени, които бележат всекидневните социални взаимодействия и език, добавят от „Структура”. 

Текст: екип на „въпреки.com”

Снимки: архив на галериите

1. Маркс Хале е мястото, което от няколко години приютява Viennacontemporary

2. Логото на форума във Виена

3. Райнхолд Зисер – инсталация за Parallel Vienna 2018

4. Ив Тошайн, „Morning Star”

5. Ив Тошайн „Бродерия IV”, 2015

6 - 7. Луиза Марган и една от нейните творби

Моля почакайте...