Изкуство за малки и големи

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

Националната художествена академия за десети път отвори ателиетата си през август за софийските деца – участници в Лятната академия за деца и ученици. През целия месец август децата рисуват, моделират и се развиват творчески под ръководството и грижите на студентите - художници. В последните дни на месеца те ще наредят най-хубавите си творби в голяма и пъстра изложба в галерия „Академия“.

2_11

Този културно-образователен проект на фондация „Св. Пимен Зографски“ към НХА успешно се утвърди във времето и за втора година е в Календара на културните събития на Столична община. След 10 години, първите малки академици се завръщат в ателиетата на Академията – вече като нейни студенти. Били сме там през годините и знаем с какво желание децата идват през август. При това освен рисуване, те посещават и галерии, и места, свързани с изкуство, което им дава възможност и за образование. А преди месеца в София, тази Детска академия премина и с голям успех в Бургас във филиала на НХА там, за който във „въпреки.com” сме писали. В основата на успешното провеждане на инициативата е Мария Ландова – художничка и педагожка с дългогодишна практика, за чиято подкрепа са благодарни стотици млади художници. С нейна помощ намериха пътя в живота и творчеството и младежи със специални потребности като Денис – незрящия главен герой на документалния филм „Окото на Минотавъра“. Месецът започна с празничен хепънинг, с мото „Деца рисуват вън“, в публичното пространство в градинката на „Св. Климент Охридски“, пред галерия „Академия“.

1_29

Преди обед децата и студентите подготвиха своите пъстри изненади, а в следобедните часове излетяха балоните пред галерия „Академия”, въпреки променливото време. А в края на месеца ще има изложба в галерията, както винаги досега.

А както е практиката на събитието, децата биха могли и да присъстват на още няколко изложби, които се откриха тези дни. Едната е в Квадрат 500 на Националната галерия - „Богомир Лазов (1906 – 1969) и българският акварел”, която за мнозина беше откритие. Не само като съдържание, но и като интерактивно представяне. Богомир Лазов следва при проф. Никола Маринов в Художествената академия. Член е на Дружеството на новите художници още от неговото основаване през 1931; един от „кюстендилската художествена школа”, както я нарича Асен Василиев, заедно с приятелите си Владимир Димитров – Майстора, Кирил Цонев, Иван Ненов, Борис Елисеев, Стоян Венев, Мориц Бенционов, Николай Дюлгеров, Евтим Томов, Асен Василиев и др.

8_9

Както отбелязва кураторът на изложбата Иво Милев: „През 1930-те живописните търсения на Богомир Лазов са изцяло в духа на времето, на Новите художници, на синтетизма и на новата предметност. Вярващ като Майстора, че „човек е най-смислен с творчеството си там, където се е родил“, през 1939 Лазов се завръща в родния си Кюстендил и остава там до края на живота си. Това го отдалечава от центъра на художествения живот, маргинализира го, но му позволява да създаде в близък контакт с природата едно богато и лирично творчество. Акцент в изложбата е акварелната живопис на Богомир Лазов от 1930-те до 1960-те – основно пейзажи от красивия кюстендилски край, представени в контекста на творби от други български акварелисти: Константин Щъркелов, Йордан Гешев, Павел Францалийски, Христо Йончев – Крискарец, Страхил Титиринов, Владимир Мански и др. С тях, освен приятелството и работата в акварелната техника, го сближават общи теми, мотиви, сюжети и живописни проблеми, които всеки решава по своему. Със своя специфичен дизайн и подредба, изложбата е интересна за всеки, търсещ да изживее нещо ново и различно”.

11_2

И още една интересна изложба предлага Националната галерия във филиала си „Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство” – „Археология на забравата”. „Обезлюдяването на селата и силно застаряващото ни население води до остра загуба на културни традиции и идентичност. Селата са препълнени със забравени къщи, църкви, предмети от бита, съхранили духа на общностите, съзидали нашата културна идентичност. Изложбата поставя на фокус забравеното културно наследство и усилията на шепа ентусиасти без граници да изровят и съживят молекули от възрожденския дух на България”, пише в анотацията.

Дарън Баркър от Грейт Ярмут Презервейшън Тръст (Great Yarmouth Preservation Trust ), Великобритания пренася една стая от изоставена къща, окачвайки някои от предметите в нея, илюстриращи жизнения път на една жена от село Кърпачево от младостта, през отглеждането на децата, картичките до нея от порасналите деца, покани за сватби и техните деца до некролога й – предметите, разхвърляни по пода, разказват нейната история. Милена Металкова - Маркова от катедра „История и теория на архитектурата“ в УАСГ показва работата на студенти от България, Великобритания, Тайван и Естония в серия от летни практики в село Кърпачево на тема обучение по опазване на културното наследство чрез връзка между архитектура, изкуство и занаяти. През ноември 2018 проектът на Грейт Ярмут Презервейшън Тръст за обучение по опазване на културното наследство, фокусиран в село Кърпачево, бе удостоен с престижната Ангелска награда на Историческа Англия (Angel Award), инициирана от музикалния режисьор сър Ендрю Лойд Уебър в Лондон.

14

И още от Националната галерия отново с британски художници. Джон Кики и Дарън Баркър организират за първи път своя изложба в България в Двореца. Техните произведения са фигуративни и изобразяват контрастите в човешкото битие. Традиционни като живописна форма, те се допълват взаимно, независимо от индивидуалния стил и тематика. Джон Кики е определян за един от водещите британски фигуративни художници, високо ценен не само в Обединеното кралство, но и на международната сцена. В представената серия авторът препраща към популярния в историята на изкуството образ на инфантата. Произведенията са многократно преработвани. Дарън Баркър представя създадени наскоро творби, изпълнени с маслени бои върху платно. Те са странни, сантиментални и обезпокоителни – двусмислен разказ в цвят и образи, отбелязват от галерията.

16_1

Така че, децата, а и техните родители имат какво да видят в София през август. Освен разбира се, експозициите в Софийска градска художествена галерия, за които вече е ставало дума. И които са включени в Лятната програма на културни събития в Столична община. Така както беше и през миналата седмица в градинката пред храм „Свети Седмочисленици”, където имаше детско представление на театрална къща „Мариета и Марионета”. А в Кино „Кабана” имаше концерт на група „Мехехе”. Така че летните културни предизвикателства в София продължават…

Текст: екип на „въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов и архив на Националната галерия

1 - 7. Началото на Лятната академия за деца и ученици в Националната художествена академия – снимки Стефан Джамбазов

8. Богомир Лазов, Борис Елисеев, Владимир Димитров – Майстора и Асен Василиев, Кюстендил, юли 1932 – снимка архив на Националната галерия

9 - 10. Две от платната на Богомир Лазов – снимки архив на НГ

11 - 12. Изложба „Археология на забравата” в „Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство”, филиал на Националната галерия – снимки Стефан Джамбазов

13. Дарън Баркър – „Самота” – снимка архив на Националната галерия

14. Джон Кики – „Инфанта и слон” – снимка архив на Националната галерия

15 - 17. Детско представление на театрална къща „Мариета и Марионета” в градинката при храма „Св. Седмочисленици” в София – снимки Стефан Джамбазов

18 - 21. Концерт на група „Мехехе” в кино „Кабана” – снимки Стефан Джамбазов

Моля почакайте...