Няма стари и млади в изкуството

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

Винаги сме твърдели, че не може да се говори за стари и млади в изкуството. Всичко зависи от творческия дух и от идеите. Това го доказват и няколко изложби в София тези дни. Трудно е да се намери границата между поколенията, особено когато те вървят заедно, но всеки по своя път.

6_7

Изложба на скулптора Йордан Вампоров по повод на неговата 80-годишнина беше открита в галерия „Академия” на Националната художествена академия. Изложбата на автора е единствената му в България самостоятелна изява в галерийна среда. Тя е ретроспективна и документира, чрез фототабла и произведения, периоди и произведения през годините. Представени са фотографии на малки пластики от последните години изработени от нетраен материал (моделин). Освен осъществените проекти в архитектурна или градска среда, много малко са запазените произведения. Изложбата е резултат от инициативата на проф. Васил Симитчиев, който е и куратор. Израз е на доверие и съпричастност с житейския и творчески път на автора. Малко сме чували за Йордан Вампоров, защото той никога не налага себе си гръмогласно и е добре, че има такъв приятел и колега като Васил Симитчиев, който дойде специално от Швеция, въпреки ограниченията заради пандемията, за да присъства на откриването на изложбата. А ето и един текст на Васил Симитчиев по повод на изложбата.

„Отне сили и време Йордан Вампоров да надвие тягостното усещане, че предстоящата му изложба е по принуда, както и да се съгласи с поводите, които я обуславят. Като ученик на проф. Любомир Далчев той завърши следването си през 1963 г., и макар още много млад, вече изграждаше характера си на независим художник, вън от принудата да се съобразява с общоприети, диктувани изисквания.

Йордан Вампоров все още е една неизвестна величина в съвременното ни изкуство. Все още творчеството му остава незабелязано от колегията и е недостъпно за критиката. Преди всичко, причината за това е неговата скромност и самокритичност, но и не на последно място, скептицизмът на бившия художествен съвет при СБХ, който неведнъж, с вяли непрофесионални мотивировки е отхвърлял едни от най-силните му проекти, а и също така, недопускането му до общи художествени изложби. Тези обстоятелства причиниха унищожаването или изчезването на негови произведения, които, смело мога да твърдя, сочеха преврат и бяха принос за едно изкуство на концептуална основа. Лишен от възможност да излага у нас, а и поради несъгласието му с налагани изисквания, у него липсваше желание за подобни изяви. В замяна на това, участието му в международни симпозиуми и проекти на Запад не остана незабелязано.

Проф. Любомир Далчев създаде този климат в ателието си, който събуди в студентите ентусиазъм и желание за излизане от рамките на унищожителния академизъм. Като учител, проф. Далчев не изискваше подчинение, а опитите да бъде подражаван бяха немислими и невъзможни. Настоящата изложба на Йордан Вампоров беше крайно необходима и не търпеше отлагане, и въпреки принудителното изчакване, галерия „Академия“ отвори врати и изложбата стана дългоочакван факт, осветляващ изворите на творческия път на скулптора Йордан Вампоров, както и събуждайки спомена за незаменимото присъствие на големия Любомир Далчев в процеса за една прогресивна Художествена академия”, написа Васил Симитчиев, куратор на изложбата и също ученик на Любомир Далчев.

9_4

И докато професорите откриват свои изложби в галерия Академия” на НХА, техни възпитаници пък показват свои творби в столичната галерия „Сан Стефано” с проекта „NEXT GENERATION”. Изложбата е съставена от най-силните дипломни проекти и свободни работи на завършилите студенти в магистърска степен на специалностите живопис и скулптура в НХА през февруари 2020 г. Селекцията на журито от професори в Академията определя 4 живописци и 3 скулптори, които категорично заявяват себе си, своя талант и творческа индивидуалност. Предложената колекция от произведения по изразителен начин доказва качеството на своя творчески резултат, свидетелства разнообразието от смели избори на съвременна тематика, многообразието от художествени похвати и пластически изразявания, пише в анотацията за изложбата.

В живописта взаимно се допълват психологическия и поетичен реализъм на Северина Даниелова, дисциплинирания поглед към фрагменти от действителността на Александър Тошев и дивия експресивен израз на Димитър Бочуков. Светлинната инсталация на Лора Тонева, освен своето активно визуално присъствие в пространството, коментира природата на живописната картина, концептуализира преноса от триизмерност в двумерност и образа като сянка – отражение. Скулптурата ни предлага разширен неформален поглед към традиционните категории: пространство, обем, форма, материя, опоетизирани от деликатното докосване на Благица Здравковска и Борислава Василева. Обектите и видео пърформанс на Петър Петров умно спекулират върху традиционните представи и предразсъдъци за скулптура. Много различни и смели като артистични избори и решения, предложените автори и произведения свидетелстват динамиката и плурализма в съвременната социокултурна ситуация, както и адаптивността на учебната практика към предизвикателствата на съвремието, отбелязва в свой текст проф. Станислав Памукчиев.

Изложбата e инициатива от дългосрочния проект на Тодор Стайков за подпомагане на млади художници и се осъществява в партньорство с комплекс "Сан Стефано Плаза". Знаем пристрастието на Тодор Стайков към младите български художници. В Арт център „Вихрони” в село Долно Камарци на художника проф. Вихрони Попнеделев през лятото там се организира пленер „Живопис и скулптура” на дипломирани студенти от Националната художествена академия. Тя е организирана от Тодор Стайков, когато през 2015 година, по негова идея и съдействие, започна селектиране на художници от специалностите „Живопис” и „Скулптура”. Тогава жури в състав: акад. Светлин Русев, проф. Валентин Старчев, проф. Десислава Минчева, проф. Станислав Памукчиев, проф. Емил Попов, проф. Вихрони Попнеделев и проф. Ангел Станев определяха по няколко завършващи студенти, чиито творби се отличават с голяма артистичност, професионализъм и творчески заряд.

14_5

За избраните млади колеги се организира всяка година пленер в Арт центъра в Долно Камарци и впоследствие творбите им се показват в столична галерия. Сега, след кончината на акад. Светлин Русев, към журито са привлечени и изкуствоведката и галеристка Мария Василева /галерия „Структура”/и галеристката Гергана Борисова /галерия „Арте”/. „Усилията на г-н Тодор Стайков и целият екип са изцяло насочени към подпомагане и популяризиране на изкуството на съвременните творци на България. Убедени сме, че това е един от пътищата за опазване на духовната ни култура”, беше написала проф. Десислава Минчева. Били сме на предишните издания на този пленер и знаем колко прекрасни и талантливи млади творци са преминали през него. И хубавото е, че те остават под погледа на организаторите на пленера и по-нататък в своето развитие. Има и група „Млади български художници”, която е създадена да подкрепи надарени артисти в началото на пътя им и да покаже това, което са създали като дипломници в НХА, както и веднага след завършването на обучението им. Платформата следи развитието им и се организират изложби.

А самият Тодор Стайков, който събира тези млади творци, за себе си казва, че е човек, който е започнал собствен бизнес след демократичните промени, наслаждава се на живота, интересува се от изкуство, живопис и скулптура. Смисълът на това, което прави е в чувството му за обществено присъствие. „Човек има лични цели в живота си, но има и цели, които да допринесат нещо за обществото. Много скучен ще бъде животът, ако човек се занимава само с професията си без странични занимания. А моите странични занимания са свързани със спорт, с колекциониране на изкуство, с пътуване. Така че това са неотменни, съпътстващи живота занимания”, сподели той преди време за „въпреки.com”. Целта му е да се откроят тези студенти, да им се даде възможност и да бъдат популяризирани. „Като колекционер целта ми е част от колекцията да е на млади автори и ако сме достатъчно прозорливи някои от тях ще бъдат реализирани след години”, добави той.

18

И още една изложба с творби на млади художници – финалисти от Национален конкурс за плакати гостуват в галерия „Мисията” на Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България -  ул. „Алфред Нобел” № 2, София. В рамките на инициативите по повод 65 години членство на България в ООН и 75 години от създаването на организацията,  Държавният културен институт е домакин на изложба на финалисти от националния конкурс за плакат „Костадин Отонов“ в галерия „Мисията“. В експозицията са представени първите десет номинирани плакати от официалното журиране, в които са интерпретирани и застъпени важни теми  по повод годишнините – 65 години България - член на Организацията на обединените нации и 75 години от създаването на ООН. Конкурсът за плакат се превърна в традиционно културно събитие, което е важна част от Календара на училищата по изкуствата към Министерство на културата в България.

Младите художници са интерпретирали в своите плакати актуалната тема за пандемията. Първа награда на Министерство на културата спечели Надежда Боянова от НХГ „Цанко Лавренов”. Втора награда на Министерство на културата получи Никол Петрова, НГПИ „Св. Лука”, а трета награда е за Виктория Йорданова, НГПИ „Св. Лука”. Награда „Костадин Отонов” взе Венцислав Нанов от НГПИ „Св. Лука”. Никол Петрова от НГПИ „Св. Лука” е носител и на отличието на Министерство на външните работи. Наградата на Областна администрация Пловдив отива при Надежда Боянова от НХГ „Цанко Лавренов”, а наградата на Община Пловдив спечели Нина Врачева от пловдивската художествена гимназия. Виктория Илиева от НХГ „Ц. Лавренов” и Дара Трайчева от НГПИ „Св. Лука” получиха поощрителни награди.

Гласуването за III Национален конкурс „Плакат - Костадин Отонов” за училищата по изкуствата към Министерство на културата се проведе дистанционно на два етапа на 18 и 19 юни 2020 г. чрез онлайн система за оценяване в официалния сайт на НХГ „Цанко Лавренов”. Всички конкурсни творби бяха селектирани и гласувани от компетентно жури. Конкурсът се организира от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ – училище по изкуствата към Министерство на културата и с любезното съдействие като съорганизатор на Министерство на външните работи на Република България. В селекцията участваха 59 плаката на ученици на възраст от 14 до 18 години (от 8 до 11 клас) от училищата по изкуствата към Министерство на културата. Изложбата е отворена за посещение в галерия „Мисията“ от 10 до 17 часа всеки работен ден до 17 юли, при спазване на всички изисквания за дистанция и дезинфекция. 

Текст: екип на „въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов и архив

1. Кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.- кметът доц. д-р Тодор Чобанов разглеждат изложбата в Градската градина на столицата по повод 170-годишнината от рождението на Иван Вазов – снимка Стефан Джамбазов

2 - 4. Много и различни събития имаше във връзка с годишнината от рождението на Вазов – снимки Стефан Джамбазов

5.  Йордан Вампоров – снимка архив

5-1. Йордан Вампоров и Васил Симитчиев при откриването на изложбата в галерия „Академия” – снимка архив НХА

6. Йордан Вампоров на Симпозиум Big Scale-88, Малмьо, Швеция - Лабиринт, 1988 г. - снимка архив

7.     Йордан Вампоров - Сатурн, Астрономическа обсерватория, гр. Кърджали, 1977 г. - снимка архив

8. Йордан Вампоров - Мадарският конник, хотел Мадара,1982 г. - снимка архив

9. Част от изложбата в галерия „Академия” – снимка Стефан Джамбазов

10. Вратата на ателието на Любомир Далчев, където са учили и Йордан Вампоров, и Васил Симитчиев, също беше в изложбата – снимка Стефан Джамбазов

11. Зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов и Стефан Китанов, директор на София филм фест при раздаването на наградите на феста – снимка архив СФФ

12. Продуцентите Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова /и режисьор/ с Голямата награда „София – град на киното” за най-добър филм /„Сестра” – България – Катар/ на София филм фест в Международния конкурс за първи и втори игрални филми в размер на 7 000 евро, осигурени от Столична община – снимка архив СФФ

13. Проф. Станислав Памукчиев и проф. Емил Попов при откриването на изложбата в галерия Сан Стефано - снимка архив

14. Участниците в проекта „NEXT GENERATION” - снимка архив на Млади български художници

15. Една от картините на Северина Даниелова, на която е любимият преподавател, покойният и непрежалим проф. Андрей Даниел - снимка Стефан Джамбазов

16. Част от изложбата в галерия „Сан Стефано” – снимка Стефан Джамбазов

17. Проф. Валентин Старчев, Тодор Стайков и покойният акад. Светлин Русев на един от пленерите в Долно Камарци оценяват творбите на младите художници - снимка Стефан Джамбазов

18. Плакати на изложбата на млади художници – финалисти от Национален конкурс за плакати в галерия „Мисията” – снимка Стефан Джамбазов

19. Първа награда на Министерство на културата спечели Надежда Боянова от НХГ „Цанко Лавренов”  и наградата на Областна администрация Пловдив – снимка Стефан Джамбазов

20. Награда „Костадин Отонов” взе Венцислав Нанов от НГПИ „Св. Лука” – снимка Стефан Джамбазов

Моля почакайте...