Научно-образователен детски център „Музейко“ вече е Общински културен институт

Научно-образователен детски център „Музейко“ беше дарен в края на 2022 г. от Фондация „Америка за България“ на Столичната община. Предаването на управлението стана на 27 януари. Кметът на София Йорданка Фандъкова прие знака на „Музейко“ от Нанси Шилър, президент на фондация „Америка за България“. На събитието присъстваха и заместник-кметът на София Мирослав Боршош, временно изпълняващият длъжността директор на „Музейко“ Ия Петкова, заместник-посланикът на САЩ Андриа Рене Брулет-Родригес, изпълнителният директор на „Америка за България“ Десислава Тальокова и екипът на „Музейко“.

„За мен е огромно удоволствие да обявя, че София вече има първия общински детски музей „Музейко“ – каза кметът на София. „Благодаря на невероятния екип, който работи с вдъхновение, ентусиазъм и компетентност и превърна Детския музей в място, където децата чрез забавления и игри научават много нови неща и се подготвят за големият свят на науката. Столичната община ще продължи дейността и ще я развие, като отвори първите иновативни паралелки с профил “Роботика“ през следващата учебна година.“ – посочи още Фандъкова.

Мирослав Боршош също благодари на екипа на „Музейко“ за доверието към Столична община. „Без вас това ще е само една сграда, радвам се че сме един екип и продължаваме работата заедно в това великолепно място!“ – каза заместник-кметът по култура и образование.

Ученици от 55. СОУ „Петко Каравелов“ присъстваха на събитието и задаваха въпроси към кмета на София в кратка дискусия "Професия под лупа: Децата и градът". Модератор беше доц. д-р Владимир Божилов, преподавател от катедра „Астрономия“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и научен експерт към „Музейко“.

Общински културен институт Научно-образователен детски център „Музейко“ приема посетители от вторник до неделя – от 10.00 ч. до 18.00 ч. Актуална информация за „Музейко“ е достъпна на официалната интернет страница https://www.muzeiko.bg/bg.

Моля почакайте...