Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата бяха връчени в Деня на София на официална церемония в Софийската градска художествена галерия

Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура беше присъдена на Анжел Вагенщайн. Наградата поднесе кметът на София Йорданка Фандъкова, която каза: „В Деня на София отличаваме постиженията в областта на културата, защото талантът и духовността създават един град неповторим и уникален. Творците ни вдъхновяват. Творец с голяма дарба е и носителят на Специалната награда на София за цялостен принос тази година. Това е човек, написал 52 сценария за филми, име в световното кино, наречен „великан на духа“, известен като „световен интелектуалец“. Наградата прие Жаклин Вагенщайн – внучка на твореца. Тя пусна в залата запис със специално обръщение на Анжел Вагенщайн.

„Обръщам се с голяма благодарност и уважение към всичко, което е направено, за да може София да се превърне в една от забележителните столици на Европа. Гордея се да съм гражданин на този град. Аз помня зимите на София преди бомбардировките, преди тя да бъде разрушена. Тя започваше деня, потънала в черен дим, защото едновременно се запалваха няколкостотин хиляди печки. Дали някой си спомня как пред трамвая сутрин върви човек с фенер и камбанка? За да отваря път на хората… Такава беше София и постепенно, в течение на моя живот, тя стана един от великолепните европейски градове, с който можем да се гордеем. Кой трябва да бъде човекът с камбанката и фенера днес? Това са писателите, актьорите, художниците, мислителите… Главното е те да продължат това, което започнахме ние – да звъним с камбанка, да светим с лампа пред трамвая, за да има прогрес в тая страна, да се отваря път през дима на времето. Благодаря от все сърце и на кметицата и на целия й екип, искам те да продължат да бъдат звънари, да отварят пътя на София към едно още по-светло бъдеще!“ – бяха думите на големия творец.

„Наградата на журито“ беше поделена между диригента и директор на Софийската филхармония Найден Тодоров и Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала".

„Много трудна беше работата на журито да направи своя избор сред хора, които заслужават да бъдат отличени! Толкова ни беше трудно, че решихме да дадем две награди. Първата е за един любим на София човек, който с работата си я променя, вкарва в нея класа, не само защото се грижи за класическата музика, а защото носи тази класа.“ – каза заместник-кметът Мирослав Боршош, който поднесе наградите на журито. "Тази награда е оценка за всичко, което направи дотук, но и за това, което ти предстои. Градът те подкрепя и ти пожелаваме успех на конкурса!“, обърна се той към Найден Тодоров.

„В основата на културата, онова което я формира, онова, което ни кара да работим за културата, са три фактора, които ние празнуваме днес – вярата, надеждата и любовта. Без тях не можем да имаме изкуство и култура. А онова другото, най-голямото – мъдростта, е което ни кара да осъзнаем защо имаме нужда. Изключително съм благодарен за тази награда и я възприемам като знак на признание за постиженията на Софийската филхармония, която направи много през последните години. Надявам се, че тя ще направи още много и ние ще продължим да работим за обогатяването на културния живот на София и признаването на София, за това, което тя е – един от най-големите европейски културни центрове.“ – каза Найден Тодоров.

„Втората награда е за Топлоцентрала, но знайте, че не се самонаграждаваме! Но изтъкваме, защото значението на подобно място е огромно за града! Без невероятната воля на кмета на града Йорданка Фандъкова – нямаше да я има „Топлоцентрала“! В тежки времена, в няколко години на криза, тя беше настоятелна и предвидените средства бяха запазени за създаването на това изключително място! Без почти майчината грижа на Малина Едрева, това място нямаше да се появи! Без подкрепата на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който водеше битките за бюджета, също нямаше да го има това място! В последната една година и половина и аз упорито работих, за да я има „Топлоцентрала“. Помня каква борба съм водил за първото подобно място преди осем-девет години – ДНК – и колко важно се оказа то за сектора, знам и какво представлява „Топлоцентрала“ в пълния си блясък.
Награждаваме архитектите, на които дължим формата на „Топлоцентрала“, както и екипа на „Топлоцентрала“ – тези, които дават съдържанието.“ – каза заместник-кметът. Наградата приеха архитект Мариана Сърбова от Сдружение „Колев – Сърбова“ и Веселин Димов – директор на Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

„Това е награда за много хора – в последната една година от функционирането й и в предишните седем от създаването на „Топлоцентрала“. Това не е просто една прекрасна сграда на прекрасно място в София, „Топлоцентрала“ е и кауза, мисия, реализираща се мечта на две поколения артисти на свободна практика от независимата сцена и техните публики. Това е място, за каквото дълго сме мечтали – място, в което може да се види качествено съвременно чуждестранно изкуство всяка седмица и най-важното – взаимодействията между чуждестранните артисти и българските артисти. Това е прекрасен пример за взаимодействие, продължило дълги години, за което съм много благодарен на г-жа Фандъкова и г-жа Едрева! С дългогодишното партньорство между Столична община и неправителствени организации доказахме, че е възможно да взаимодействаме на такова високо ниво и с такъв мащаб – със сграда.“ – каза Веселин Димов.

„Благодаря Ви за всичко, което правите в съвременния забързан и комерсиален свят! Как го постигате, не зная – да създавате творчество, което да ни възвисява, за да можем после отново да се върнем окрилени към ежедневието и всичко, което правим.“ – обърна се към творците председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. „Наградата връчвам с огромно удоволствие на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ за тези 70 години, изпълнени с безброй поводи за гордост. За изключителния принос на неговия състав, за това, че съхраняват, интерпретират и популяризират българското фолклорно изкуство по целия свят. Горещо Ви благодарим!“, каза още той, връчвайки наградата в област „Фолклорни сценични изкуства“ на Георги Андреев – директор на ансамбъл „Филип Кутев“.

„Изключително благодарни и признателни сме за високата оценка, която давате за нашата работа! Тази година е наистина специална за ансамбъла, защото отбелязваме 70-годишнината на този емблематичен състав за българската култура. Всичко, което правим, го правим с много любов, вяра и надежда. И както казва апостол Павел в първо послание към коринтяните – най-важното е любовта.“ – каза Георги Андреев.
„Толкова е хубаво празникът на София да отбелязваме с цялото това богатство на хората на града. Днес кметът и председателят на Столичния общински съвет връчиха почетните знаци на новите почетни граждани на града ни. Сега награждаваме вас – творците, хората, които държите духа на града ни, които предавате цялата тази емоция да се чувстваме добре, да преживяваме, да съпреживяваме…“ – каза Малина Едрева, председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет, връчвайки наградата в област „Литература“ на Тони Николов за книгата му „Спомнена София: 20 истории“. „Имаме „Спомнена София“ с 20 разказа, а от снощи е представена и втората част – „Бленувана София“ с още 20 разказа, т.е. общо четиридесет паметни места в града ни, които са разказани и които ще можем да предаваме на поколенията. Бъдете здрав и продължавайте да ни вдъхновявате с аристократизма, и не само, на нашия град!“, добави тя.

„Вечното небе над един древен град като София винаги се отваря в истории и те наистина са като лъчите на вярата, надеждата и любовта. Когато започнах да пиша „Спомнена София“ си дадох сметка, че искам просто да навържа невидимите нишки на тези истории, защото има много неща, които остават спотаени в един град във града, който всъщност е град в сърцата. А историите на София винаги се пишат в минало несвършено време и те продължават. Наистина съм развълнуван да получа Наградата на София за литература, защото София си остава моят град!“ – каза Тони Николов.

Тодор Тодоров взе наградата в област „Визуално-пластични изкуства“ за юбилейната си скулптурна изложба "Щрайх" в галерия „Райко Алексиев“. Връчи му я Силвия Недкова – редактор на медия за култура „Площад Славейков“ и член на журито.

Петър Димитров, организатор на Фестивал A to Jazz, получи наградата в област „Музика“ за 10-ото издание на фестивала. Връчи му я доц. д-р Ангел Заберски – музикант и член на журито.

Иван Шишиев, създател на страницата „Етюд-и-те на София“, взе наградата в област „Художествена фотография“ за фотографския албум „Литературна София: през обектива на „Етюд-и-те на София“. Връчи му я Евгени Димитров, създател на агенция "Булфото" и член на журито.

В област „Кино“ режисьорът Костадин Бонев получи наградата за документалния си филм „Гео Милев в лабиринта на времето“. Връчи му я режисьорът Илиян Джевелеков, член на журито.

Архитект Агоп Каракашян получи наградата в област „Архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда“ за архитектурния проект и реализация на Арменската апостолическа православна църква в София. Връчи му я арх. Анета Василева, член на журито.

Наградата в област „Театър“ беше присъдена на Николай Поляков за режисурата на спектакъла „Майстора и Маргарита“ в Младежки театър „Николай Бинев“. От негово име я прие Делян Тодоров – заместник-директор на Младежкия театър, връчи му я проф. Камелия Николова, член на журито.

Примабалерината Марта Петкова получи наградата в област „Танцово изкуство“ за изпълнението на двете главни роли в спектакъла „Хиляда и една нощ“. От нейно име я прие Никола Хаджитанев, връчи я хореографката Мила Искренова, член на журито.

Стефани Ханджийска, Коста Каракашян и Силвия Чернева от фондация "Човек с шапка" получиха наградата в област „Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства“ за развиваната от фондацията Програма за развитие на танцовото кино “Фокус Кино Танц”. Връчи им я Албена Миланова, член на Управителния съвет на Българското национално радио.

В област „Критика и журналистика в областта на културата“ наградата отиде при проф. Боянка Арнаудова за книгата й „Златният век на българската опера“. „Благодарение на критиците, на анализаторите, изкуствоведите и историците на изкуството, се отсяват златните зърна в културата и изкуството. И често тези, които професионално оценяват, остават най-недооценени. Пожелавам на всички нас малко повече да се вслушваме в думите на тези, които се занимават професионално с художествена критика.“ – каза Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ на Столична община, връчвайки наградата.

Моля почакайте...