Международен форум за компютърни изкуства "Компютърно пространство"

22853067_615023125288565_7876132325136664919_n

29-тото издание на международния форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“ за пореден път показа световните постижения в областта на компютърните изкуства

От 27 до 29 октомври в Червената къща и Централния военен клуб се състоя фестивалната част на международния форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“ (computerspace.org), на който бяха организирани серия от изложби с компютърна графика, анимация и технология за виртуална реалност, семинари, демонстрации и връчване на наградите от конкурсната част. Посетителите имаха удоволствието да видят множество презентации, изнесени от експерти на световно ниво. Форумът е некомерсиално събитие, провеждащо се за 29-ти пореден път и показващо световните тенденции в областта на компютърните изкуства - компютърна графика, компютърна анимация, електронна музика, уеб дизайн, мобилни арт приложения и интерактивни инсталации.

Тази година имаше голямо разнообразие от презентации на български и на чуждестранни експерти от цяла Европа. На образователните семинари можеха да се научат интересни подробности за интерфейси за хора с увреждания (Брайлови принтери, “екрани” за хора със зрителни увреждания, клавиатури за слепи и др.), за приложението на CAD/CAM системите в областта на изкуството, т.е. не за инженери и архитекти, а за художници и дизайнери. Интересен беше и разделът “Връзка между нови и стари медии” със семинари за приложението на принципите на традиционната анимация в компютърната, за историята на българския комикс (документален филм за емблематичното списание “Дъга”) и други събития.

Интерес предизвикаха и демонстрациите, направени с VR за хора със зрителни увреждания. Въпреки че може да изглежда куриозно, виртуалната реалност дава понякога възможност на хората със зрителни увреждания да видят неща, които не могат да бъдат видени без тези устройства. Достъпността на интерфейсите на сайтове и софтуерни продукти, стандартите за достъпност бяха едни от акцентите на Форума.

Експерти във филмовата индустрия представиха специалните визуални ефекти и смесените форми на кино и анимация. Използването на дигиталното видео за приобщаващо обучение, както и конкретни продукти, изработени по  проект InDVT, финансиран по програма Еразъм+, бяха представени от Росен Петков от Студентското общество за компютърно изкуство. 

Известни автори и експерти, като Florian Walraven от Холандия, Viktor García -Испания, Tea Tomescu - Румъния, Manuella Blackburn - Великобритания, Ugurcan Oztekin- Турция, Alexander Stricker - Германия споделиха своя опит в областта на компютърната графика, анимация и електронна музика.

Изложбите по компютърна графика, интерфейси за хора с увреждания и CAD/CAM за художници предизвикаха любопитството на посетителите и дадоха възможност да се видят и тестват продукти и технологии в областта на синтеза наука-изкуство. Кураторите на изложбите Валентин Милев, Николай Михайлов и производителите на продукти за хора с увреждания BG Assist бяха подбрали непознати и малко познати софтуерни и хардуерни решения, с които предизвикаха интереса на посетителите.

Накрая на фестивала бяха представени проектите от конкурса „Компютърно пространство“, като победителите бяха наградени в голямата зала на Централния военен клуб. Тази година имаше над 100 регистрирани проекти от България и от чужбина. Бяха връчени наградите в 8-те категории на конкурса- компютърна графика, компютърна анимация, електронна музика, уеб дизайн (4 подкатегории), мобилни арт приложения.

Г-жа Малина Едрева, председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет връчи награди в категория „Уеб дизайн - общество и институции” както и специалните награди за обществено значими проекти.

Награди връчиха и г-жа Биляна Генова - директор на Дирекция “Култура” на Столична община, г-жа Наталия Митева - програмен директор “Образование” във Фондация “Америка за България”, г-н Росен Петков - председател на Организационния комитет на “Компютърно пространство”, г-н Георги Шарков - национален координатор по киберсигурност и съветник на Министъра на отбраната, г-жа Цветомира Златева и г-жа Иванка Михайлова - експерти в Център за развитие на човешките ресурси - координатор на програма Еразъм+ на ЕС за България и редица други представители на институции и организации.

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община, а образователните семинари са подкрепени от Фондация “Америка за България”.

Повече за фестивала на международния форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“, можете да научите на computerspace.org, както и да намерите допълнителна информация на Facebook страницата Computer Space form.

 

Моля почакайте...