12 370 квадратни метра изкуство преобразиха София по време на втория Фестивал на светлините LUNAR

Общо 12 370 квадратни метра изкуство представи в градска среда Фестивалът на светлините LUNAR. Второто издание на събитието за светлинно изкуство привлече над 450 хиляди посетители от страната и чужбина, които имаха възможност да се насладят на 24 творби, преобразили знакови сгради, паркове и площади в София.

Тридесет и двама артисти и студия от 12 държави представиха своето изкуство по време на фестивала. Произведенията на творци от България, Великобритания, Германия, Гърция, Индонезия, Испания, Италия, Полша, Румъния, Тайланд, Украйна и Швеция предадоха важни послания за опазването на околната среда, ролята на технологиите в ежедневието ни, надграждането на уменията на човечеството и други.

Като част от фестивала, за първи път в България се проведе международен конкурс за видео мапинг, организиран от MP-STUDIO, с институционалната подкрепа на Европейския парламент в България. Конкурсът “УмеНИЕ” отбеляза Европейската година на уменията, като 24 участници от 12 страни заявиха участие в него. В последната фестивална вечер на фасадата на Регионален исторически музей - София бяха обявени тримата победители в шампионата, избрани от петчленно международно жури. На първо място се класира полското студио Clockwork с шоуто си Lagun, второто място беше за българския артист Антонио Йоцов, който през 2022 г. беше сред победителите, създали творба за фасадата на Националния дворец на културата в рамките на LUNAR. Третото място беше за шоуто Unity на студиото Kurbas Pro от Украйна.336888782_758607048917564_3918532490705747181_n

Творческият колектив зад фестивала е българското студио за 3D мапинг и визуални ефекти MP-STUDIO, което отговаря за арт дирекцията и голяма част от продукциите на международния формат Festival of Lights International. Българският екип ежегодно преобразява с изкуството си някои от най-известните фасади в Берлин: Бранденбургската врата, Телевизионната кула, Берлинската катедрала и др., както и едни от най-емблематичните сгради в множество градове в Европа и Азия.

LUNAR се проведе с подкрепата на Бюрото на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия в България и Столичната община.

 

Моля почакайте...