Награждаване на победителите в 12-ото издание на Националния конкурс за детска авторска приказка „Ще ти разкажа приказка”

На 5 юни 2023 г. (понеделник) от 16.00 часа в Общински културен институт Научно-образователен детски център „Музейко“ ще бъдат връчени наградите на победителите в 12-ото издание на Националния конкурс за детска авторска приказка "Ще ти разкажа приказка". Ще бъде представен и илюстрован сборник с отличените творби.

292 деца от цялата страна участваха в конкурса, част от Календара на културните събития на Столичната община.

Журито, оценявало творбите, беше в състав:

Председател: Георги Константинов – поет, писател, главен редактор на списание "Пламък", автор на произведения за деца, член на Съюза на българските писатели.

Членове: Станислав Георгиев – старши експерт по литература в Регионално управление на образованието – София-град, Петя Йотова – поетеса, член на Съюза на българските писатели, Биляна Балева – юрисконсулт на дирекция "Култура", Нели Горанова – главен експерт в дирекция "Култура". 

Имената на победителите можете да видите тук.

Председателят на журито на Националния конкурс „Ще ви разкажа приказка” – писателят Георги Константинов – се обърна към участниците в конкурса:

Драги участници в Националния конкурс „Ще ти разкажа приказка”!

За мен като председател на журито, както и за членовете на журито и през тази година срещата с вашите авторски приказки беше наистина приказно изживяване! Имахме възможност да прочетем близо 300 творби, долетели до нас от всички краища на родината. Това е цяла вселена от мотиви и герои, дошли не само от богатия наш фолклор: омагьосани принцеси, змейове, вещици, млади герои, извършващи добри дела. А както и друг път, много бяха и съвременните сюжети: приказки, вдъхновени от космическите полети, от електрониката и роботиката, фантазни срещи с извънземни... Разбира се, немалко страници ни запознаваха и с вашия делник: в училище, живота в града и на село, в полето и в планината. На много места в приказките ви срещахме удивителна образност, свеж хумор, интересен диалог, искрено споделяне. Приятно сме изненадани, че през тази година преобладава броят на сполучливи приказки от най-малките автори - десет-дванайсетгодишните. Но и юношите ни радват с редица завършени, остроумни, добре обмислени приказки – някои от тях са почти писателски творби.

Нека спомена и това – в тазгодишния конкурс творбите, които наистина се открояваха с оригинална приказност, бяха повече от възможността за отличия. Ще разкрия и малката тайна, че за всяка награда, за всяко поощрение ние сме обсъждали по три-четири, че и повече творби. Какво да се прави – в конкурса „Ще ти разкажа приказка” отличията никога не стигат... Но с отличие или без отличие – истинската дарба вече се е извисила в полет!

Най-сърдечно поздравяваме наградените в конкурса автори, а на всички участници пожелаваме здраве, вдъхновение и бъдещи творчески радости!

До нови срещи!

Моля почакайте...