-

Международен поетичен фестивал „Софийските метафори“

На 24 и 25 септември София ще посрещне поети от осем европейски държави за Международния поетичен фестивал „Софийските метафори“

„Ще претворим софийските улици в сцена за поетичен форум, за да  разкрием културното наследство и многоликост на столицата. Европейски поети ще пишат, превеждат и четат творбите си, посветени на София.“ – обяви заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

В четвъртото издание на „Софийските метафори“, част от Календара на културните събития на столицата, ще участват поети, преводачи и културни мениджъри  от Румъния, Хърватска, Северна Македония, Турция, Черна Гора, Украйна, Унгария, Великобритания и България. Специално участие ще вземат ученици от специализираната литературна паралелка от частна езикова гимназия „Ерих Кестнер“ в София.

На 24 и 25 септември участниците ще проведат поетичен пленер, ще напишат, преведат и прочетат пред широката публика стихотворения, посветени на емблематични за нашата столица места – църквата „Света София“, чешмите с минерална вода при Централна баня, статуята на Аполон Медикус на Георги Чапкънов, Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“.

По време на фестивала участниците и талантливите млади хора от частна езикова гимназия „Ерих Кестнер“ ще обсъдят литературни платформи. Ще представят и споделят идеи за бъдещето на литературата, за това как литературните дейности се променят във времето, как се адаптират.

ПУБЛИЧНИ СЪБИТИЯ:

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ПОЕТИЧЕН ФЕСТИВАЛ „СОФИЙСКИТЕ МЕТАФОРИ - на 24 септември 2022 г. (събота) от 18.00 часа. в Унгарския културен институт. С музикалното участие на Ели Раданова и Венци Дреников.

МЕЖДУНАРОДНО ПОЕТИЧНО ЧЕТЕНЕ „СОФИЙСКИТЕ МЕТАФОРИ” - на 25 септември 2022 г. от 16.00 ч. в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ (под купола на Ларгото). Заключителна фестивална вечер, на която поетите ще представят пред широката софийската публика творбите, създадени по време на поетичния пленер „Софийските метафори”, както на родния си език, така и в превод на български. С музикалното участие на Петър Чухов и Иван Христов.

Международният поетичен фестивал „Софийските метафори“ се провежда с финансовата подкрепа на Столична община в Календара на културните събития на столицата. Организира се с партньорството на Унгарския културен институт, Сдружение Free Sofia Tour, Регионален исторически музей – София.

 

Моля почакайте...