-

THE VICTORY DAY ГОСТУВА В ДНК

The victory day_

На 8 ноември от 19:30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК българската публика има възможност да гледа гостуващото представление The Victory Day, носител на наградата на публиката Jardin d'Europe на най-големия танцов фестивал в Европа - ImPulstanz-Vienna.

По умен и забавен начин, The Victory Day предлага своя отговор на въпроса възможни ли са все още революции днес или са се превърнали в спектакъл. Представлението зрелищно си играе с най-разпознаваемите знаци и символи на политическите и обществените революции на 20-ти и 21-ви век. И показва способността им умело да ползват средства на театъра. През тази перспектива революцията се оказва автоматизирана машина, задвижвана от състояния на ентусиазъм и разочарование. Опитвайки се да ги предаде и на публиката, The Victory Day нескрито манипулира нейните възприятия и роля, провокирайки я да бъде „за" или „срещу" случващото се на сцената.

Тематично, заглавието The Victory Day, или Денят на победата, е заимствано от едноименната руска естрадна песен от средата на 70-те години, изпълнявана от Лев Лещенко. Песента е написана за държавен конкурс (който и печели), посветен на годишнината от края на Втората Световна война и 09 май 1945 г. - денят, в който армията на Съветска Русия побеждава нацистка Германия.

The Victory Day e представление на един от утвърдените артисти в полето на съвременния танц и пърформанс на българска и международна сцена – Вили Прагер. Той е познат от проекти като „Myзей на хигиената", Transformability, Balkan Dance Reality Show, „Нашето последно па де дьо", Prager Strasse, Sequel for the future, Watch your back, Migratory restlessness  и shamebox, за който, заедно с  Ива Свещарова печелят „Икар 2018" в категория „Съвременен танц и пърформанс".

С The Victory Day на сцената Вили Прагер отново си партнира с Ива Свещарова, а специално участие взима и Галина Борисова. Дни след гостуването в София, представлението е поканено за участие във фестивала East meet East в Клуж-Напока, Румъния.

The Victory Day е продукция на Tanztage / SOPHIENSÆLE и HZT Berlin, осъществена с подкрепата на Гьоте-институт България. Разпространението на представлението се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Билети могат да бъдат закупени онлайн и на касите на Билетен център – НДК или на място в ДНК, един час преди началото на събитието.

 ***

The Victory Day

идея и реализация: Вили Прагер

в сътрудничество с Ива Свещарова

изпълнение: Ива Свещарова, Вили Прагер, със специалното участие на Галина Борисова

музика: Емилиян Гацов-Елби

драматургичен консултант: Ангелина Георгиева

плакат: Цветалина Атанасова

благодарности на: Джи Е Лим и Рис Мартин

продукция на Tanztage / SOPHIENSÆLE и HZT Berlin

С подкрепата на Гьоте-институт България.

Разпространението на представлението се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

***

Вили Прагер завършва магистърската програма „Соло/Танц/Авторство" в Университета за изкуства в Берлин, „Синтетично сценично изкуство" в Пловдивския университет и експерименталните театрални класове „4ХС". Работи с режисьори и хореографи като Галина Борисова, Николай Георгиев, Дейвид Замбрано, Алън Гууд и е участвал в проекти на Дойферт&Плишке, Томас Леман, Далия Ачин, Иво Димчев и др. Съосновател е на „Брейн Стор Проджект", на Номадската танцова академия и на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик" в София.

Моля почакайте...