-

ДНК стартира новия си сезон с международни фестивали и премиерни спектакли

2020-horizontal-01

Два спектакъла, част от програмата на Международния фестивал „Антистатик“, ще дадат начало на новия сезон в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. Организаторите на фестивала традиционно избират пространството на ДНК за провеждане на събитията си. 13-тото му издание ще премине под мотото „Животът е НА ЖИВО“, а във вечерите на хореографската среща, стартира и Международната артистична програма на „Антистатик“ с две представления в ДНК от 19:00 часа.

На 10 октомври в София гостува хореографът и изпълнител от Словения Юрий Коняр, който е и част от световноизвестната танцовата компания „Les Ballets C de la B“. Той пристига с представлението си „Голдбергови вариации“, а на 11 октомври творческият екип на STEAM ROOM, съставен от хореографите и изпълнители Александар Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас, представят номинираната си за награда „Икар“ 2020 хореографска творба “dragON aka PONY”.

Международният фестивал „Антистатик“ е част от Календара на културните събития на Столина община. 

Няколко дни по-късно програмата на ДНК ще предложи няколко интересни уъркшопа с международни, утвърдени изпълнители, както и вълнуващи спектакли, част от програмата на Десетия юбилеен АСТ Фестивал за свободен театър. Сред тях са уъркшоп с Михал Муалем, където в две последователни срещи - 17 и 18 октомври участниците ще имат възможност да опознаят в дълбочина работата на берлинската хореографка Саша Валц, водени от Михал Муалем, танцьор, асистент и сътрудник на хореографката от 2001 г. насам. На 20 и 21 октомври уъркшоп ще има и испанската хореографка и танцьорка Олга Алварез, а нейната компания La Taimada ще представи спектакъла Целувката и Пиета (El Petó i la Pietat) - творба за тънката линия, разделяща любов и омраза, секс и прегръдка, насилие и нежност.

В рамките на АСТ фестивала зрителите ще могат да видят и българо-немската продукция A Better Life (19 октомври), пърформансът Автопортрет (22 окт.) на визуалният артист и писател Ана Мендеш, както и спектакъла „Борхестриптих” (23 октомври), които също са в афиша на ДНК.

Сред познатите на публиката на ДНК спектакли, отново ще могат да се видят и „Ада Лавлейс” (13 октомври), както и „Съвършено розово” (31 октомври).

В края на месеца – на 29 октомври в ДНК ще бъде представен и премиерният „Стрелата на Хераклит”, постановка на Росен Михайлов, експериментален танцов спектакъл, който се опитва да преведе на сценичен език и да постигне в ярки кинетични метафори сетивна осезаемост за някои от основните философски идеи на тъмния плачещ философ-лирик Хераклит Ефески – хармония, война, любов, бог, вечност, време, човек.

Въпреки безпрецедентната ситуация, породена от кризата с вируса Ковид-19, залите и пространствата в НДК продължават да функционират при спазване на всички противоепидемични мерки.

Билети за всички спектакли може да закупите от касите на НДК, както и онлайн на: tickets.ndk.bg

Цялата програма за октомври в ДНК може да откриете на www.ndk.bg 

Моля почакайте...