Знакови столични фестивали тръгват отново

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

Два знакови столични фестивала, част от Календара на културните събития на Столична община, тръгват отново след принудителната пауза заради епидемията. Това са Европейският музикален фестивал и последната, трета част на София филм фест. Юбилейното 20-то издание на Европейския музикален фестивал в София, което беше отложено заради кризата с COVID-19, започна на 15 септември с концерта „Людмил Ангелов свири Шопен“ с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио.

2_16

Бяха представени забележителни ранни произведения за пиано и оркестър на великия полски композитор. Под диригентската палка на опитния маестро Григор Паликаров, в програмата прозвучаха Вариации „Là ci daremlamano”, Краковяк оп. 14  и Концерт за пиано и оркестър №2 от Шопен. Заради противоепидемичните мерки този концерт беше повторен и на следващия ден, заради ограничения наполовина капацитет на зала „България“. Но беше отбелязано на пресконференцията за фестивала, че всички артисти са приели да изнесат по два концерта, без допълнителен хонорар. Понякога два концерта, един след друг, е трудно предизвикателство за изпълнителите, но те ще се справят, както обеща и Людмил Ангелов, и го направи.

Това беше първото събитие от оркестровия интеграл, който Людмил Ангелов представя в рамките на фестивала. Пианистът многократно е реализирал интеграли със соловите пиеси на полския гений, но сега за първи път се насочва и към цялостно представяне на оркестровите творби от Шопен - общо 6 крупни композиции, в които се включват и двата клавирни концерта. Шопен пише тези творби между 17-та и 21-та си година, давайки сериозна заявка за своите възможности като композитор. Втората част от интеграла ще се състои на 24 ноември, отново в зала „България“.

3_13

Европейският музикален фестивал 2020, организиран от „Кантус Фирмус“, е част от Календара на културните събития на Столична община, а съорганизатор е Министерство на културата. Партньори на фестивала са Софийската филхармония, Полският институт, Испанското посолство, Институтът „Сервантес“,  Португалският културен и езиков център „Камойш“, НМА „Проф. П. Владигеров“ и НМУ „Л. Пипков“ в София. Европейският музикален фестивал през 2020 г. ще предложи още вълнуващи събития за любителите на качествената музика. На 26 септември, събота, от 11 ч. под купола на столичното Ларго ще се състои тържествената церемония „Златно перо“, на която ще бъдат отличени изтъкнати български творци. от 13 ч. Същия ден, отново там, ще се проведе  музикално-танцовият спектакъл „Европа танцува“, с участие на младежки танцови състави от София. На 11 и 12 октомври виртуозният цигулар Шломо Минц ще излезе на една сцена с оркестъра на Софийската филхармония. Той ще се изяви като солист и диригент с композиции от Моцарт и Менделсон.

Мултимедийният концерт „Кино и класика“, под диригентството на чаровния Максим Ешкенази и солистите Мила Георгиева и Георги Черкин, е предвиден за 20 и 21 октомври в зала „България“. Атрактивната програма включва популярни класически пиеси и филмови хитове, които са аранжирани от Георги Черкин специално за събитието, а мултимедията е дело на Иван Юруков. На 29 октомври в Sofia Live Club е изявата на Barcelona Gipsy balKan Orchestra с уникален етно микс от фолклор, клезмер и джаз, а на 18 ноември столичната публика ще се срещне за първи път със звездата на фадото Рикардо Рибейро от Португалия и неговото трио – Бернардо Ромао  (португалска китара), Карлош Мануел Проенса (фадо китара) и Даниел Пинто (бас китара). Мъжките вокали в типичния португалски жанр са истинска рядкост, а покоряващите интерпретации и респектиращата кариера на Рикардо Рибейро са предпоставка за едно незабравимо преживяване. Активната му концертна кариера го отвежда на музикалните сцени в САЩ, Канада, Мексико, Франция, Белгия, Австрия, Англия, Испания, Мароко, Йордания, Иран и др. През 2005 г. Рибейро печели наградата „Амалия” на фондация „Амалия Родригеш”, а две години по-късно участва в документалния филм „Фадо” на режисьора Карлос Саура. В програмата на фестивала е включено и събитието за деца „Моцарт и Бетовен“, което ще се проведе на 6 ноември от 11 ч. в залата на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с участието на солисти от НМУ и водещите Катерина Тупарова и Румен Григоров.

На 24 септември започва и последната част от триптиха 24-ти международен филмов фестивал София филм фест. Първата част бе през март и включи ретроспектива на финландския майстор Аки Каурисмаки. Втората част бе през лятото, когато онлайн, на открито и в Дома на киното бяха представени близо 100 филма, включително участващите в 5-те международни и национални конкурси. Авторитетни журита определиха победителите, наградите бяха връчени на церемония. През лятото се състоя с успех и 17-ото издание на София Мийтингс като онлайн технологиите позволиха филмовият свят да се нарича София за няколко дни. Третата част на СФФ, есенната, със своите над 90 филма, е истинско изкушение за всеки киноман и тържество на киното от пред-Covid-времената, отбелязват организаторите.

11_6

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели. София филм фест - Есен ще бъде открит на 25 септември, когато специален гост ще бъде световноизвестният режисьор Милчо Манчевски. Той ще представи най-новия си филм „Върба“ на сцената на новото пространство за културни събития на открито Sofia Summer Fest. Майсторът на киното от Северна Македония ще получи специалната награда на София филм фест за своя принос към изкуството на киното.

Ден преди това, на 24 септември, в програмата на Sofia Summer Fest е предвидена специална прожекция на филма „Паразит“ на режисьора Понг Чун Хо, носител на 4 награди Оскар (включително за най-добър филм), „Златна палма“ в Кан и още над 200 отличия по света. До 30 септември публиката ще има възможност да види на открито на големия екран на Sofia Summer Fest още осем специално подбрани заглавия – „Медена земя“ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов, с две номинации за Оскар, „Мартин Идън“ на Пиетро Марчело с наградата за най-добра мъжка роля от Венеция 2019, „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ на Теона Митевска с две награди от Берлинале 2019, номинация за „Златна мечка“ и с Наградата ЛУКС на Европейския парламент за 2019 г., „Предателят“ на Марко Белокио, с шест награди „Давид на Донатело“, две номинации (включително за „Златна палма“) в Кан 2019 и десетки отличия в цял свят; новият филм на Джесика Удуърт и Петер Бросенс „Босият император“, както и една уникална документална творба – „Диего Марадона“ на Асиф Кападия, с номинация за БАФТА и за наградата „Златно око“ в Кан 2019. Две увлекателни приказни истории, пресъздадени чрез традиционна анимация и дублирани на български език, ще очакват децата и техните родители и близки в сутрешните часове на 26 и 27 септември – това са интерпретацията по класическия роман на Дино Будзати „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“ и любопитната алегорична история „Пътешествието на принца“. Есенната филмова програма е разпределена и в десет киносалона, традиционни фестивални дестинации.

14_7

Пет нови български игрални филма ще имат своите първи срещи с публиката в София – „Не влизай в пререкание с персонала на банята“ на Иван Черкелов, „До последния каприз“ на Иван Юруков, „Дани. Легенда. Бог“ на Явор Петков, „Шибил“ на Никола Бозаджиев, и „Пепел върху слънцето“ на Бо Калинов.  Любопитното е, че четири от тях са дебюти. Тези премиери са планирани за периода 5-9 октомври в кино "Люмиер Лидл". Премиерите на новите документални творби са шест на брой и също ще бъдат част от фестивалната програма в кино "Люмиер Лидл". На 26 септември е предвидена среща с една музикална легенда - „Подуене Блус Бенд: 30 години на пътя“. Следват новият филм на Адела Пеева „Мълчание с достойнство“, „Истории за птици, хора и други чудеса“ на Любомир Халачев, „Пасажери“ на Здравко Драгнев и Цветан Драгнев, „Недалеч от рая“ на Христо Бакалски и Корнел Миглус, „Рангел завинаги“ на Коста Биков.

София филм фест - ЕСЕН включва деликатес от световни филми, които не присъстваха в програмата на летния фестивал. Сред тях са хитовете „Мъртвите не умират“ на Джим Джармуш и „Фарът“ на Робърт Егърс, „За безкрайността“ на Рой Андершон, „Диего Марадона“ на Асиф Кападия, „Синоними“ („Златна мечка“ от Берлин) на Надав Лапид, „Почетен гост“ на Атом Егоян, „Ина де Ярд“ на Питър Уебър, „Кънингам“ – 3D откровението на Ала Ковган за хореографа Мърс Кънингам, специалната прожекция на „Сладък живот“ на Федерико Фелини, удоволствията за всички сетива от специалната селекция „Музикална кутия“, включваща забележителния филм на Ник Брумфийлд „Мариан и Ленард: любовни думи“; „По Божията милост“ на Франсоа Озон, „Младият Ахмед“ на братя Дарден, „Арабски блус“ на Манеле Лабиди Лабе, „Синът“ на Мехди Барзуи, „Папиша“ на Муния Медур и „Адам“ на Мариам Тузани блестят в програмата Франкофония 50; „Лилиан“ на Андреас Хорват, „Малкия Джо“ на Джесика Хауснер – с наградата от Кан 2019 за най-добра актриса на Емили Бийчъм, „Нобади“ на Карл Марковиц и „Проблемът да бъдеш роден“ на Сандра Волнер са гвоздеите на Фокус Австрия.

От София филм фест ще очакват любителите на киното и на традиционната специална селекция „Кино гурме“, която реализират за девета поредна година с партньорите си от Домейн Бойар. Избрани са специални вина, които да подхождат на уникалната документална поредица от три филма „Една година в Бургундия“, „Една година в Шампан“, „Една година в Порто“, както и на „Виното зове“ с фокус върху екологичния подход в производството на вино, и на тоталния сомелиерски хит „Отбивки“! Ще има и приятни изненади, които ще бъдат поднесени на публиката в очакваната Fashion Gala, посветена на рубриката „Кино и мода“ и документалния филм „Династията Пиер Карден“! 

Избрани заглавия от програмата на София Филм Фест ще могат да бъдат открити ОНЛАЙН – благодарение на партньорството на фестивала с международната платформа Festival Scope & Shift 72, лидер в предоставянето на онлайн фестивални услуги в света. Поради интереса към тях, 15 от филмите ще бъдат на разположение до 15 октомври 2020 г. и това е допълнителна възможност за любителите на киното в страната ни да обогатят познанията си за некомерсиалното, авторско и мислещо кино, което е възможно да се гледа само в рамките на голям международен фестивал. С ОНЛАЙН изданието си през 2020 година София филм фест се превърна във фестивал на цяла България. 

Текст и снимки: екип на „въпреки.com” и архив

1 - 2. Участници в пресконференцията преди началото на Европейския музикален фестивал 2020

3 - 4. Людмил Ангелов

5. Оркестърът на Класик ФМ радио

6. Barcelona Gipsy balKan Orchestra

7. Звездата на фадото Рикардо Рибейро от Португалия

8.  Мила Георгиева

9. Плакатът за концерта „Кино и класика”

10. Шломо Минц

11. Кадър от „Върба”

12. Милчо Манчевски

13. „Господ съществува, името ѝ е Петруния“

14. „Медена земя“

15. „Мъртвите не умират“ на Джим Джармуш

Моля почакайте...