XXXIII издание на Киномания

2019_1114_0113

На 14 ноември в препълнената с почитатели на киното зала 1 на Националния дворец на културата беше официално открита филмовата панорама Киномания, част от Календара на културните събития на Столична община. 

„Киното е част от духовния живот на града, спътник на всеки истински софиянец. Несъмнен факт е, че днес повече от всякога се наслаждаваме на това велико изкуството в над десет фестивала от различен характер. Най-старият, най-важен, най-голям, най-любим е Киномания, която вече 33 години ни радва всяка есен с най-доброто от българското и световно кино. Със удоволствие отбелязваме, че и тази година фестивалът се открива с български филм, един шедьовър на съвременното българско кино, работещ върху класически български текстове и разбира се, разработващ съвременни проблеми – „Засукан свят” с режисьор Мариус Куркински.”, каза заместник-кметът на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов.

2019_1117_0093

На 17 ноември се проведе Вечер на Тео Ушев с българската премиера и единствена прожекция на филма му „Физика на тъгата“ по едноименния роман на Георги Господинов.

Беше представен и музикално-визуалният спектакъл „Четирите годишни времена” на Вивалди – проектът, реализиран от Университета по изкуства в Токио. Визуалните картини на четирите годишни времена са дело на художници от Естония, Япония, Русия и България - в лицето на Тео Ушев. Музикалното изпълнение на живо в зала 1 на НДК беше на Quatro ансамбъл със солист Иван Пенчев.

Кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова връчи на Теодор Ушев Грамота за принос, популяризиране, опазване и развитие на културата в София. Артистът получи и Наградата на НДК за принос към българската култура - статуетката "Възраждане".

Снимки: НДК и Иван Дончев

Моля почакайте...