Трудът, упоритостта и вярата в своята идея правят големия творец

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

Един от акцентите тази седмица в Киномания и в културния живот на столицата беше премиерата на филма на Теодор Ушев „Физика на тъгата” по романа на Георги Господинов. Не по-малко интересни бяха срещите на публиката с двамата творци. Но ние бихме отбелязали срещата на Тео Ушев с ученици и студенти от художествени учебни заведения в София.

4

Тази среща беше много интересна за младите хора и различна от други до сега. Защото те видяха не звездата, успелия художник, а един творец, споделящ даже не толкова успехи, колкото провали и съмнения, и начините да ги преодолееш. И ако някой смята, че тези дни Тео Ушев и Георги Господинов са били прекалено експонирани в медийното пространство, тази среща ни показа другото лице на един талантлив човек. Въпреки, че според Тео Ушев е имало дори по-талантливи хора в неговото следване и път, но анализира защо някои от тях не са успели.

Впрочем, Ушев получи Наградата на НДК за принос към българската култура - статуетката „Възраждане”, реплика на едноименната статуя на художника Димитър Бойков, разположена в Централното фоайе на НДК. Кметът на София Йорданка Фандъкова пък му връчи Грамота за принос, популяризиране, опазване и развитие на културата в София от Столична община и му благодари за всичко, което прави за нашия град. А Йорданка Фандъкова, Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет и зам.- кметът доц. д-р Тодор Чобанов бяха на срещата и се включиха в нея.

„Моят съвет е, ако искате да станете аниматори, трябва да сте абсолютно сигурни, че искате да се занимавате с това. Анимацията е къртовски труд. Много често зле платена. Особено в началото”, каза Тео Ушев на младите свои колеги. За себе си отбеляза, че е щастлив, защото с това, което му е детското хоби, си изкарва прехраната: „Не съм богат, не съм милионер, возя се на метро и това ми е най-голямото удоволствие, защото наблюдавам хората - типажите и настроенията”, призна Ушев. А за своето образование в специалност "Плакат" в Художествената академия в София каза: „Имах страшно добър учител – Иван Газдов, който е страхотен. И той ми вкара в главата, че трябва да има идея преди да седнеш пред белия лист. Трябва да имаш идея, концепт. Но можеш да седнеш пред листа така без нищо”.

2

Както вече стана дума, Тео Ушев сподели и за свои неуспехи с кандидатствания в учебни заведения и по проекти за филми: „Всъщност тези провали ме научиха на едно нещо. Аз естествено не бях най-талантливия от моите съученици, където имаше много по-талантливи от мен. Имаше едно момиче, което имаше страхотна ръка. За два часа правеше портрет, извайваше характер, брилянтен портрет. Това момиче след това не успя да влезе в академията, не стана дори художник. И наблюдението на всички тези неща ми даде урока, че всъщност не най-талантливите по природа успяват да станат големи художници. И тогава си направих извода, че това, което разделя успелите от другите е трудът, упоритостта и вярата, че твоята идея, която си измислил, е правилна. Никога не е било лесно, но големите художници успяват, защото имат една изначална идея, че това, което правят е истинско. Независимо от коментарите, независимо от критиките”, каза Тео Ушев.

И още: „Никога не трябва да се приемат неуспехите персонално. Много хора ги приемат лично. А когато имате неуспех, той не е персонален за вас. Приемете го като стечение на обстоятелствата. Ако става дума за жури, приемете, че точно това жури не харесва вашата работа. Това не означава, че вие сте лош артист или че вашият проект е по-лош. Просто не става. Друго жури пък ще го хареса. И това е често – недейте да си мислите, че когато се появите ще ви дадат Голямата награда. В изкуството няма най-хубаво или по-малко хубаво. Има нещо, което се харесва от повече хора или от по-малко хора. Има филм за всеки фестивал, има фестивал за всеки филм. Просто трябва да си намерите мястото и да не го взимате лично. И да не се фрустрирате. Или да се обиждате – това е най-глупавото нещо. Ако не са оценили вашата работа и вие да им се обидите…”, са препоръките на Тео Ушев към младите му бъдещи колеги.

И още нещо, което е важно за всяко изкуство: „Винаги това, което правите да не е само за вашите приятели. Мислете винаги това нещо може ли някой да го хареса, примерно, ако живее в Африка. И обикновено отговорът е само един – Да, ако е искрено. Ако това е вашата история. Ако не е базирана на някакви догми, щампи, идеологии. Примерно, най-опасното нещо е идеологическият национализъм. Той е роден в главите на хора, които са комплексирани, които не могат да успеят, нямат идея за собствена преценка. Този национализъм е много пагубен за изкуството. Той е провалил страшно много талантливи хора. И продължава да проваля. Защото това ви обрича на тотално зацикляне в една такава общност”.

9

Към младите бяха обърнати и още две събития, свързани с Национален дарителски фонд „13 века България”, който има специална програма за работа с младите. Фондът в партньорство с УНИЦЕФ България награди млади художници и показа изложбата „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще” във фоайето пред зала 6 на НДК. Това бяха дигитални рисунки, отличени в Националния младежки конкурс, организиран по повод 30-годишнината от приемането на Конвенцията за правата на детето на ООН и под патронажа на Министъра на културата. И наистина това бяха чудесни творби на млади хора, а както каза Слава Иванова, изп. директор на НДФ „13 века България”, този начин на художествено изразяване е най-близък за усещането на младите. Ученици бяха от осем училища от България по изкуства и култура към Министерството на културата. Основната идея е младите таланти да изразят в своите творби съпричастността си към съдбата на децата с увреждания и желанието си чрез изкуството да помогнат за тяхната интеграция и осигуряването на равни възможности за по-добро бъдеще на всички. Изложбата „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще“ може да бъде разгледана до 3 декември 2019  г.

11

Другата награда, която беше връчена тази седмица, беше Националната награда за поезия „Владимир Башев“, която отбеляза 50 години от своето начало. Юбилейното издание на конкурса за млади автори до 32 години се организира от Националния литературен музей с подкрепата на Национален дарителски фонд „13 века България“. Тя беше присъдена на поета Иван Ланджев. Наградата за поезия на името на Владимир Башев е най-дълго присъжданото литературно отличие у нас. От 1969 година с нея се удостояват поети до 32-годишна възраст за издадени техни стихосбирки. През годините изтъкнати български художници, приятели на поета, даряват свои картини на младите таланти. До сега носители са 30 български поети. Сред тях са Росен Карамфилов, Бойко Ламбовски , Ясен Устренски, Златомир Златанов, Димитър Христов, Надя Попова,  Добромир Тонев, Александър Томов,  Паруш Парушев, Георги Борисов, Драгомир Шопов, Калин Донков, Воймир Асенов и други. Част от тържествената церемония беше представянето на книгата „Искам да те нарисувам“ от Владимир Башев с рисунки на Румен Скорчев на Издателство „Хемус груп“, както и на сборника „Поетично ателие“ с творби на 30-те български поети, удостоявани с наградата, издание на НЛМ, подпомогнато от Фонда.

12

Иван Ланджев е поет, есеист и сценарист. Доктор по руска класическа литература (СУ „Св. Климент Охридски”), преди това е завършил философия и културология в същия университет. Победител в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев” (2009), носител на Наградата за дебют „Южна пролет” (2011), на наградата „Памет” (на името на Георги Рупчев) (2014), два пъти номиниран за Националната награда за поезия „Иван Николов” (2010; 2014). Участвал е в международни поетични фестивали, четения и научни конференции в САЩ, Русия, Германия, Австрия, Словения, Словакия, Унгария, Латвия. Негови стихотворения са преведени на английски, немски, испански, италиански, словенски, хърватски, словашки, арабски, маратхи. Автор на стихосбирките: „По вина на Боби Фишер” (2010), „Ние според мансардата” (2014) и „Ти, непрестанна новина“ (2018), за която получи наградата. 

Текст: екип на „въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов

1 - 4. Срещата на Теодор Ушев с ученици и студенти в Софийска градска художествена галерия

5. Теодор Ушев и Георги Господинов в клуб „Перото” в НДК преди премиерата на „Физика на тъгата”

6 - 10. Национален дарителски фонд „13 века България” в партньорство с УНИЦЕФ България награди млади художници и показа изложбата „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще” във фоайето пред зала 6 на НДК.

11. Книгата „Искам да те нарисувам“ от Владимир Башев с рисунки на Румен Скорчев на Издателство „Хемус груп“

12. Изпълнителният директор на НДФ „13 века България” Слава Иванова и поета Иван Ланджев, който получи тази година Националната награда за поезия „Владимир Башев”

13. Иван Ланджев и Георги Константинов, председател на журито

14. Проф. Вера Ганчева, съпруга на Владимир Башев

15. Сборникът „Поетично ателие“ с творби на 30-те български поети, удостоявани с наградата, издание на Националния литературен музей, подпомогнато от НДФ „13 века България”

Моля почакайте...