Изкуството като предизвикателство за духа и дома

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

Наближаващите Коледни празници са винаги време за осмисляне на годината и духовни преживявания. И може би затова наред с Коледните базари с наденички, щолен, греяно вино и бира /което, разбира се, е чудесно за тялото/ има и предизвикателства към духа. А те са свързани предимно с творби на изобразителното изкуство, както и с книги.

2_1

Традиционният 47-ти Софийски международен панаир на книгата в НДК предстои. За него, както и за Международния литературен фестивал, ще говорим следващата седмица. Още повече, че книгата е винаги желан подарък за Коледните празници. Но сега ни се иска да обърнем внимание на изобразителното изкуство. Разбира се, както винаги изложбите в София са много и различни. Но все пак има няколко, които бяха акцент през седмицата. На първо място, това е откриването на 8-то международно триенале на графиката в обновената галерия на „Шипка” 6. Дълго време галерията беше в ремонт, но благодарение на сегашното ръководство на СБХ, този ремонт /който все още не е завършен/ стигна до положителен резултат. Защото галерията на „Шипка” 6 все повече се превръща в съвременно пространство за експониране на изкуство.

Графиката отдавна е заела своето място наравно с живописта  в йерархията на изобразителното изкуство. Графични форуми в София, Варна, Пазарджик, Стара Загора, дават широко поле за изява на автори от цял свят и отразяват актуални постижения и тенденции на графиката. Историята на Международното триенале на графиката в София води началото си от 1995 г. и вече двадесет и четири години е актуална платформа за съвременна графика, надхвърляща идеята за класическо графично изкуство. И тази година в този форум присъстват произведения на високо ниво от 178 автори с повече от 450 графики от 38 държави (Аржентина, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Канада, Китай, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Израел, Италия, Япония, Корея, Латвия, Мексико, Нидерландия, Нова Зеландия, Северна Македония, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Испания, Швеция, Тайланд, Турция, Украйна, Обединени арабски емирства, Великобритания, САЩ, Виетнам), чиито творби са селектирани от национално жури, а международно жури определя носителите на наградите.

Сред членовете на международното жури са Педро Галилея от Испания – изкуствовед и куратор, директор на Фондация CIEC (Международен център за съвременна графика), Едвин Драгичевич от Хърватия – график и професор по Печатна графика в Университета в Сплит, Ратеб Шабан от Йордания – художник, професор по графика, типография и илюстрация, Буян Филчев – председател на Организационния комитет на Триеналето,и Любен Генов – председател на Съюза на българските художници. В сегашната експозиция се забелязва изключително разнообразие на технически похвати, отбелязва в текст за „въпреки.com” изкуствоведката Наташа Ноева.

5

„Успоредно с традиционните техники – офорт, ксилография, мецотинто, суха игла, гравюра на метал, линогравюра, дърворез, литография, алграфия, сериграфия, мек лак, щихел, ситопечат се появяват и смесени техники, гравюри на полимер, инталио, колаграфия, фотогравюра и т.н. Авторите са представители на различни поколения художници – от имена утвърдени на художествената сцена, до млади автори, които наскоро са завършили образованието си и си проправят път. Откроява се силната колекция от графики от Полша, Мексико, Италия и Китай”. Според нея „е налице съвършено владеене на изразните средства и майсторство в интерпретацията на идеите. В някои от графиките при композициите доминира метафоричното мислене и е използван асоциативен подход, при други има усложняване, което ги превръща в ребуси, които предоставят множество тълкувания. Провокация за зрителя се оказва разгадаването им и тълкуването съобразно своя възглед, въображение, възможности и възприятия”.

Програмата на международното триенале на графиката включва и съпътстващи изложби в галерия „Сан Стефано“, където в двата салона са представени кураторски изложби на Педро Галилея (съвременна испанска графика), на Ратеб Шабан („Графика от Близкия Изток“, включваща освен авторски произведения и избрани творби на негови възпитаници), самостоятелна изложба на проф. Едвин Драгичевич, Хърватия („Контрол на невъзможното“). А в галерия „Ко-оп“ се откри изложба на Камен Старчев („Без звук“), носител на Голямата награда от предходното Седмо международно триенале на графиката. Всички изложби от програмата на триеналето могат да бъдат посетени до 31 януари 2020 г.

9_1

И сега за една изложба, която се откри в галерия „Астри” на ул. „Цар Самуил” 34 в София. За 18-ти път, благодарение на усилията и желанието на галеристката Вихра Пешева, се организира тази специална изложба „Формат 30/30”, която събира творби само в този формат. Възникнала през зимата на 2002 г. и заради малкото пространство на галерията, тя се превръща и в естетическо предизвикателство за художниците, които подготвят свои творби специално за нея. „Открихме изложбата с картините на  46 художници - някои тогава съвсем млади, други във върховете на  творческата си кариера, знакови имена на съвременната българска живопис: проф. Десислава Минчева, проф. Иван Кирков, проф. Ивайло Мирчев, акад. Светлин Русев. Всички те, в една или друга форма, участват и в тази, 18-та изложба Формат 30/30”, написа Вихра Пешева.

И добавя: „Много от тогавашните  дебютиращи художници днес са имена, чието творчество вълнува, следим го и ценим. През изминалите години стотици млади художници излагаха редом с  автори като Милко Божков, Захари Каменов, проф. Греди Асса, проф. Андрей Даниел, проф. Станислав Памукчиев, Николай Янакиев, Калина Тасева, Бисера Прахова, Иван Кънев, проф. Васил Вълев... Идеята и ядрото на първата изложба и днес са съхранени. Естествено, в годините те се развиха, обогатиха. Породиха определени културни феномени, промениха околния пейзаж”.

В изложбата тази година участват около 150 художници. „Техният брой никога не е бил цел, а е резултат от желанието ми да дам възможност за изява на повече добри автори. Другата причина за големия брой участници е утопичното ми  желание  за все по-пълна панорама на съвременната българска живопис. Част от художниците излагат по моя покана, други са тук в резултат от конкурса, обявен и проведен тази есен. Участието на чуждестранни художници е финалният щрих към общото излъчване и послание на изложбата. Картините пристигаха от цяла България, от Сърбия, Северна Македония, Австрия, Франция, САЩ”, добавя още галеристката. Преди време в разговор за „въпреки.com” Вихра Пешева каза: „Моята посока е интуицията ми. И наистина, като начин за избор на моите изложби това е била моята интуиция, лично моя естетически вкус, така както художниците рисувайки какво да е произведение правят своя автопортрет. Аз мисля, че и галеристът, когато прави галерията си, той си прави собствения автопортрет”.

13

И още една галерия, която се грижи за духа на своята публика – „Аросита” на ул. Врабча 12б в София. Току-що там приключи юбилейната изложба на Катя Гецова, по повод на нейната 75-годишнина. Тя се занимава със стъкло, а нейните творби също са изключително подходящи за красив коледен подарък. Изложбата беше озаглавена "In vino veritas – Непресъхващ извор". В нея имаше една инсталация с винени бутилки, в която художничката гледа с чувство за хумор и намигване на годините и себе си… Виното опиянява, но не по-малко опияняваща е силата на креативността. "Вече толкова години изворът с идеи на Екатерина Гецова не стихва", се отбелязва в анотацията за изложбата. Това е единадесетата й поред самостоятелна изложба, без да се споменават участията й в общи изложби и наградите,  проектите й за градска архитектура и интериор в България, Япония...

„За Екатерина Гецова опияняващият еликсир на истината е стъклото. От него и чрез него тя черпи вдъхновение, стимул и мотивация вече повече от пет десетилетия. Този труден за овладяване материал  в ръцете й е изцяло опитомен”, написа Ана Венкова в анотацията за изложбата. И добави: „Дългогодишният опит и професионализмът на Катя Гецова й позволяват да се забавлява в процеса на създаване на произведението. Последните й работи оставят усещане за игра с материала. Игра между въображението, разума и опита. Тяхната лекота обаче е измамлива, илюзорна. Съвременни, концептуални и загадъчни пластиките на Катя Гецова разширяват границите на художественото стъкло и представите за него. През нейните очи възможностите за неговите приложения изглеждат неизчерпаеми”. А в разговор за „въпреки.com” Катя Гецова беше споделила: „Стъклото е много модерен материал. Стъклото, металът, това са модерни материали, вписват се в модерната архитектура, в модерния живот навсякъде – има бъдеще”. А то има и място в интериора на всяко съвременно жилище, било като архитектура, или като предмет за дома…

19

А иначе в галерия „Аросита” предстои едно много интересно събитие – изложбата "Само за фенове / For Fans Only". Започва от 2 декември в 15 часа. Всички произведения, които ще бъдат изложени, ще са на цена от 50.00 лв. Това е реверанс към феновете на изкуството. Идеята е на Любен Фързулев, а организатори са Росица Гецова, художничка и галеристка на „Аросита”, и Любен Фързулев. Сред поканените участници в проекта са Александър Вълчев, Aнтон Teрзиев, Васил Колев, Венци Занков, Войн Де Войн, Гаро Мурадян, Деси Денева, Димитър Грозданов, Димитър Яранов, Деля Чаушева, Десислава Христова, Деян Янев, Елена Панайотова, Иво Бистрички, Калоян Илиев - Кокимото, Катрин Томова, Калия Калъчева, Катя Гецова, Леда Старчева, Мариана Маринова, Мария Райчева, Моника Попова, Момчил Георгиев, Надежда Олег Ляхова , Николай Маринов, Нина Русева, Онник Каранфилян, Любен Генов, Любен Фързулев, Пенка Минчева, РАСИМ, Ралица Стефанова, Ромил Калинов, Росен Тошев, Росица Гецова, Сашо Стоицов, Слав Недев и много други. Дори и да не си купите картина за подарък, срещата с творбите на тези художници и с някои от тях, които ще присъстват в галерията, си заслужава…

Текст: екип на „въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов

1 - 3. Осмото международно триенале на графиката основно е в обновената галерия на „Шипка” 6

4. Чавдар Гюзелев – „Африканки” с награда на Директа, представител на Фабриано

5. Голямата награда на триеналето - Zhang Hui (Дзан Хуй), Китай

6. Любен Генов, председател на СБХ и Буян Филчев, председател на Организационния комитет на триеналето

7. Едвин Драгичевич и Камен Старчев при откриването на изложбата му „Без звук” в галерия „Ко-оп“

8. Част от творбите на Едвин Драгичев от експозицията „Контрол на невъзможното”

9 - 11. Изложбата „Формат 30/30” в галерия „Астри”

12. Галеристката Вихра Пешева

13 - 17. Част от творбите в юбилейната изложба в галерия „Аросита”на Катя Гецова, по повод на нейната 75-годишнина

18. Росица Гецова и Катя Гецова – дъщеря и майка, заедно в изкуството, всяка в своята посока

19. Изложбата „Само за фенове / For Fans Only” в галерия „Аросита” всяка година се посреща с голям интерес

Моля почакайте...