„Въпреки.com”: Време е за децата в изкуството

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy

Август е. Горещо е не само в София. Но децата, които си нямат село, върнали са се или не са отишли на море или планина, са си в столицата. А това, разбира се, е време и за изкуство. Дали ще четат или ще рисуват е въпрос на техен и родителски избор.

И така. Възможности има. Иска ни се да започнем с едно събитие, което привлича деца вече осем години. Става дума за Лятната детска академия в Националната художествена академия. Това е дългосрочен образователен проект на НХА и Фондация „Св. Пимен Зографски“ към НХА, предназначен за деца и ученици от 6 до 15 годишна възраст. Всеки делничен ден през целия месец август, от 9:00 до 13:00 часа и от 14:00 до 18:00 часа, академията отвори врати за най-малките художници. Те имат възможност да рисуват, да експериментират и да се забавляват. С тях работят студенти – бакалаври и магистри, от различни специалности на Академията, завършили втора специалност „Теория и практика на художественото образование“. Организираните занятия създават възможности за получаване на базови знания и умения в следните направления: академично; експериментално; пленер, посещения на музеи и галерии, хепънинг.

2_3Децата от различни възрасти – между 6 и 14 години – усещат творческата атмосфера на ателиетата и заедно със студентите -преподаватели осъществят разнообразни творчески занимания, предвидени в учебната програма. Индивидуалните занимания се редуват с екипни задачи – хепънинг, работилници, посещения на галерии и музеи. Реализираните задания по: живопис, скулптура, графика, керамика, текстил, мозайка, стъклопис, илюстрация, комикс, калиграфия и сценография са съобразени с индивидуалните особености и предпочитания на децата. Вече втора година, част от възпитаниците от първите издания на Лятната академия се връщат в НХА, но вече като студенти. Искаме да отбележим, че интересът е много голям. А на първия ден имаше опашки за записване и плащане на такса, защото все пак заниманието не е безплатно.

Но безплатни занимания има на други места. Така е с програмата на Столична община в Борисовата градина, както и в Дома на културата „Искър”, където всяка сряда през август от 11 до 13 часа има напълно безплатни детски забавления. Мина седмицата на театъра, но предстоят седмици на игри и еко – занимания, както и на изобразителното, и приложно изкуство.  А за децата, които искат да четат Столична библиотека им предлага Лятна читалня „Зелена библиотека“ в парковете на София. През месец август Столична библиотека организира за трета поредна година традиционните летни читални в няколко парка на София. Предлагат ги от 10:00 ч. до 15:00 ч. на: 5.08.2016 г. в Борисовата градина, 12.08.2016 г. в Южния парк, 19.08.2016 г. в парк „Заимов“, 26.08.2016 г. в парк „Св. Троица“ и Западен парк.

Към читалните ще се присъедини новата мобилна библиотека „Библиобус“. Той разполага с над 700 тома от най-новите и интересни книги художествена, научно-популярна и детска литература от съвременни и класически български и чуждестранни автори. В него може да се заемат книги, да се поръчат онлайн и да се ползва електронния каталог, електронни бази данни, дигитални платформи. С децата отново ще бъдат известни български поети, като  Анжела Димчева, Кристин Димитрова, Иван Ланджев,  Мирела Иванова, Роман Кисьов,  Бойко Ламбовски, Петър Чухов, Илиана Илиева, Илиян Любомиров и Елисавета Шапкарева и приятелите от музикална къща „Мюзик Плей“. Така че, децата ще имат и възможност да прочетат книги от препоръчителния им списък от училище за лятото. Книгата е важно и хубаво нещо, но дали това става със списъци е друг въпрос, за който ние говорим и във „въпреки.com”.

Автори: Екип на сайт за култура „Въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов

 

 

Моля почакайте...