„Въпреки.com”: Време е и за природата в изкуството

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy

Август месец освен за ваканциите на децата е и за природата. И тя някак си се вписва и в творчеството, но и в житие – битието на творци и всички хора. Който може, бяга от големия град, който не – се опитва да опитоми жегата. А възможности не липсват. И в София, и в нейните околности. Вече говорихме за лятната програма на столицата, но има и други събития, за които си заслужава да говорим.

3_1В Долно Камарци край София, художникът проф. Вихрони Попнеделев е направил своя Арт център Вихрони. Там идват столични художници – вече бяха проф. Андрей Даниел, проф. Греди Асса, доайенът Любен Зидаров, изкуствоведът Филип Зидаров и други художници. Сега беше време и за млади художници. За трети път имаше пленер на завършилите тази година Националната художествена академия, организиран от фондацията за подкрепа на млади таланти на бизнесмена Тодор Стайков. Младите художници и скулптори се чувстваха прекрасно сред природата на Долно Камарци и грижата на Вихрони. На закриването на пленера дойдоха техни преподаватели и ментори като проф. Станислав Памукчиев, проф. Десислава Минчева, проф. Валентин Старчев, акад. Светлин Русев. А творбите на младите художници ще бъдат показани в средата на септември в галерията на СБХ на ул. „Шипка” 6 в София. Заслужава си да се видят техните наистина интересни и предизвикателни търсения.

1_1Иначе природата присъства и в София в галерия „Кредо Бонум”. Там откриха една изложба, наречена NATURA VIVA. Вдъхновена от философията на биодинамичното земеделие, която цели изграждането на градина, в която всички природни елементи се допълват и подкрепят. Тази хармонична система е била мечта и цел от векове за много агрономи и ботаници, които са виждали в природата огромен потенциал за развитие. Интуитивно и емпирично, законите на биодинамиката са били използвани и от нашите предци. В изложбата NATURA VIAVA метафората за „божествената градина” е прехвърлена върху изкуството. Земеделски термин „пермакултура”(перманентна култура) е директно отнесен към изкуството, което повече от всякога има нужда от баланс, взаимопомощ и приемане на различието. Природата и растенията, с тяхната жизненост и мъдрост са образът, който концентрира художниците, а взаимното общуване, ги кара да търсят момента на хармония и баланс, който рядко се постига в реалния живот.

Автори: Екип на сайт за култура „Въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов

 

Моля почакайте...