„Въпреки.com”: Стефан Десподов е все така актуален

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy

Акцентът тази седмица в културния живот на столицата е изложбата в Националната художествена галерия - Двореца на творби на Стефан Десподов – Деспо /1950 – 2015/. За тази изложба отдавна ни говореше скулпторът Валентин Господинов, директор на Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил. Той успя да направи тази изложба в галерията там и сега тя идва и в София, като ще продължи до 10 септември.

6_1Изложбата включва творби основно от колекцията на ХГ „Владимир Димитров-Майстора“ - Кюстендил, както и от Националната галерия, СГХГ, галерия „Възраждане“ в Пловдив, приятели на художника. Когато разглеждаме плакатите и портретите си спомняме за спектакли и хора, оставили значими следи в националната ни култура. И това не е странно, защото Стефан Десподов е художник, който не илюстрира, а вниква в същността на произведението или човека. Виждаме плаката за „Хъшове” по Иван Вазов в постановка на Александър Морфов в Народния театър „Иван Вазов”, който продължава да събира публика. Но татуировката на бицепса на персонажа в плаката с надписа „Свобода или смърт” ни прави паралел и със сегашните изцепки и телесни изображения на патриоти и псеводпатриоти. Като че ли Деспо е уловил тази тенденция още от зараждането й преди години.

Стефан Десподов признава в един разговор за пловдивския сайт gustonews през 2011 година по повод изложба в радио Пловдив и албум с негови плакати, че най-вече текстът има влияние върху изображенията му, а не толкова режисьорските решения. Докато чете пиесата – задължително за него свещенодействие – образите сами се явяват. Случвало се е няколко пъти да визуализира един и същи текст, поставен от различни режисьори. Признава, че тогава предизвикателството е по-трудно, защото се добавя и идеята да се избягва каквото и да е повторение с предишна работа. И още: „Преди време колегата-плакатист Божидар Икономов /1943 – 2016 – б.а./ беше направил една акция „Театърът – това съм аз“, разказва тогава Десподов. Трябваше всеки участник да включи и по едно свое мото. Аз тогава си позволих да напиша, че театралният плакатист е нещо като One Man Show. Защото разиграва пиесата върху един празен лист. При това без думи.“

Стефан Десподов е сред най-талантливите представители на своето поколение художници. Роден е в Кюстендил. През 1974 г. завършва специалност „Приложна графика“ в Националната художествена академия в класа на проф. Александър Поплилов. Изявите му в областта на плаката,сатиричната рисунка и илюстрацията датират още от студентските  години.Започва артистичния си път като художествен редактор в издателство „Техника“, а по-късно и във в. „Народна култура“. От 1989 г. работи за независимото списание за литература и публицистика „Глас“, алманах „Мост“, „Литературен вестник“ и др. Художник-постановчик е на три анимационни филма.  Участва в над 200 изложби в България и чужбина,получава повече от 80 международни и национални награди, издава пет авторски албума. Финото чувство за хумор и неподражаемият усет към абсурда свързват Стефан Десподов за дълги години с Народния театър „Иван Вазов“ и Сатиричния театър „Алеко Константинов“.

А ние си спомняме и една друга изложба в края на миналата година. Тогава 21 художници представиха плакати, посветени на големия творец в проекта Hommage á Despo, който даде началото на Осмото международно триенале на сценичния плакат, част от Календара на културните събития в София за 2016 година. Изложбата в Народния театър „Иван Вазов” тогава представи творби посветени на Деспо от художниците Анна Симеонова, Божидар Йонов, Георги Янков, Дамян Дамянов, Десислава Десева, Димитър Трайчев, Калина Сертева, Киро Мавров, Люба Томова, Любомир Михайлов, Мая Стайкова, Наско Атанасов, Ненко Атанасов, Николай Младенов, Николай Пекарев, Петър Станимиров, Петър Чучулигов, Симеон Кръстев, Страхил Димитров, Христо Алексиев, Чавдар Николов.

А малко по - нататък гостите на столичния град, разхождайки се в градската градина пред Народния театър ще могат да се запознаят с индивидуалното представяне на 27 частни столични галерии на таблата в градината, за което вече съобщихме. Но да припомним и със снимки. Реализацията на тази изложба е резултат от сътрудничеството на сайта „Sofia Art Galleries” и отдел „Култура“ на Столичната община, върху чиито табла са разположени 27 голямо-форматни принта, представящи всяка една от участващите галерии. Това са:  [a] cube contemporary, The Art Foundation, Underground, Абсент, Аросита, Арт Алея, Арт къща „Куклите“, Астри, Дега, Галерия 10, Икар, Маестро, Контраст, Лоранъ, Минерва, Натали, Нирвана, Ной, Нюанс, Париж, Ракурси, Сан Стефано, Синтезис, Стубел, Форум, Червената точка и галерия Юзина.

8_1Сред таблата има и едно с анонс към проект на фондация „Въпреки”, подкрепен от Програма „Европа” на Столична община. Нарича се „Европа в една софийска улица”. На 30 септември улица „Самуил”, между „Денкоглу” и „Солунска” ще стане зона само за изкуство. Галериите „Париж”, „Астри”, „Контраст” и други, къщата - музей Борис Христов, учениците от НГПУ „Св. Лука” ще представят изложби свързани с български и чуждестранни художници, живеещи и работещи в Европа, а учениците ще рисуват улицата и на улицата. Ще звучи музика от композитори и изпълнители, живели, живеещи или имащи отношение към това място – композиторът Димитър Ненов, диригентът и композитор Емил Табаков, кавалджията Теодосий Спасов, пианистката Полина Антонова, виолончелистът Анатоли Кръстев и ред други по-млади художници и музиканти - Мартиан Табаков, Мартин Трифонов, Иван Стефанов… Така че, има какво да се види в София. Сега и за в бъдеще…

Автори: Екип на сайт за култура „Въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов

Моля почакайте...