„Въпреки.com”: Може би мишката все пак няма да изяде книжката

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy

Тази седмица минава под знака на първия учебен ден и Празника на София. И като че ли образованието и знанието имат шанс дори и в по-класически форми, не само като компютърна и смартфонна грамотност.

3_5Булевард „Витоша” в столицата приюти за пети път Алея на книгата. И дано освен запалените читатели, и седящите в околните кафенета проявят интерес към книжката, вместо само към компютърната мишка и комуникация.Тази седмица минава под знака на първия учебен ден и Празника на София. И като че ли образованието и знанието имат шанс дори и в по-класически форми, не само като компютърна и смартфонна грамотност. Булевард „Витоша” в столицата приюти за пети път Алея на книгата. И дано освен запалените читатели, и седящите в околните кафенета проявят интерес към книжката, вместо само към компютърната мишка и комуникация.

В осемнайсет шатри се разположиха над 50 български издателства, а както всяка година, част от „Алея на книгата“ е и Литературният кът - със специална културна програма, включваща премиери на книги, срещи с поети, писатели и преводачи, игри и работилници за деца. Тази година организаторът на събитието - Асоциация „Българска книга“ си партнира с Българската национална телевизия по кампанията „Прозорец към родината“ и на Алеята е разположен пункт за даряване на книги и учебни помагала, предназначени за деца от българските училища в чужбина. 

Evropeiski dni na nasledstvoto-Sofia 2017И още едно събитие, което е насочено към знанието и образованието – Европейските дни на наследството в София. В два дни – на 16 и 17 септември ред институции отварят свои емблематични сгради за жителите и гостите на столицата. Всеки може да посети свободно държавни учреждения, културни институти, музеи, библиотеки. След успеха на последното издание, Столичната община и Министерството на културата обединиха отново усилията си, за да организират съвместно с Френското посолство и Френския институт в България Европейски дни на наследството в София през 2017. Инициативата, подкрепена от Съвета на Европа и от Европейската комисия, се провежда всяка година през месец септември и в нея се включват милиони хора от почти всички страни на нашия континент. Първите дни на културното наследство са организирани през 1984 г. във Франция от Министерство на културата, по инициатива на министър Жак Ланг. От 1991 г. насам са познати като Европейски дни на наследството. В значителен брой държави, между които и България, те имат голям успех сред хората, любознателни да посетят престижни обекти, които обикновено са с ограничен достъп и това спомага да осъзнаят важността на опазването и популяризирането на културното наследство.

Връзка с образованието има и една изложба в Националната художествена галерия – Двореца - „Гравюри от ателиетата на Лувър ХVІІІ – ХХ в.”.

4_4Повечето от ценните произведения са гравюри върху мед, създавани в ателиетата на Лувър ("Chalcografie de Louvre") в  почти 200-годишен период - от ХVІІІ до началото на ХХ век. Друга част са печатани при братята Кюнцли от Дардоаз – Париж, Кадарт и Шевалие – Холандия и Франция, Сгрилли – Италия. Сюжетите са разнообразни: с митологичен или библейски характер, дворцови и парадни сцени, битови и пасторални сцени, портрети, пейзажи. Творбите са наследство от музея на някогашния Френски колеж „Свети Августин“, съществувал в Пловдив до 1948 година. При това те са били използвани точно с учебна цел за запознаване с произведенията, както например е със забележителната картина на Дьолакроа „Свободата на барикадите”.

Образователна е и една друга забележителна изложба в Софийска градска художествена галерия – „В сянката на Ориента - Образите на Другия и Балканите в изкуството на художници от България, Гърция, Румъния и Сърбия”. Това е първи по рода си международен проект, иницииран от българска институция, който цели представянето на визуален разказ с творби на едни от най-ярките художници от България, Гърция, Румъния и Сърбия работили активно през втората половина на ХІХ и първата половина на ХХ в. Фокусирани върху темата за специфичното развитието на изкуството на Балканите в сянката на Ориента, изследователският екип на изложбата предлага на публиката среща с емблематични за историята на изкуството на четирите балкански държави автори и произведения. Екипът на проекта дава възможност да се проследят отраженията в творчеството на балканските художници на диадите „свое – чуждо“, „Ние – Другите“, „Европа – Балканите“, „Изток – Запад“. Това са цивилизационни отражения, които ни показват многообразието от срещата и съ-съществуването на различни култури и етноси. Едно многообразие, с което днешният глобален свят, в контекста на съвременните политически процеси, се опитва да се справи – понякога със средствата на диалога и толерантността, а друг път – с агресия, пише в информацията за изложбата. Така че в София в тези празнични дни има не само какво да се види, но и да се научи…

Автори: Екип на сайт за култура „Въпреки.com

Снимки: Стефан Джамбазов

1. Кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на „Алея на книгата”

2 и 3. „Алея на книгата” прекрасно се вписа на бул. „Витоша”

4. Гравюра по картината на Дьолакроа „Свободата на барикадите” – Гравьорско ателие на Лувъра

5. Симеон Белков, Помакини, 1914 г. – снимка архив на СГХГ от изложбата „В сянката на Ориента”

6. Владимир Димитров – Майстора, Турски гробища, 1926 г. - снимка архив на СГХГ от изложбата „В сянката на Ориента”

Моля почакайте...