„Въпреки.com”: Изкуството излиза на открито

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy

Тези дни лятото се развихри. И естествено, всички търсят прохладата на открито в по-късните часове на деня. Което пък накара и изкуството да намира нови пространства извън залите, колкото и да са климатизирани. Впрочем, някои от събитията са вече традиционни, като четвъртото издание на цикъла концерти „Споделете музиката в Двореца Врана“на Софийска филхармония и осмото издание на фестивала „Опера в парка” във Военната академия „Г. С. Раковски”. И двете събития са включени в Календара на културните събития на Столична община.

„Опера в парка” стана наистина едно важно и любимо събитие за всички, които обичат операта. И идеята е продължение на всички успешни опити на акад. Пламен Карталов да приближи това изкуство до хората по най-демократичен начин. През годините различни пространства в София бяха огласяни от изключителни български и чуждестранни оперни звезди. Само да припомним за пространствата около храма „Св. Александър Невски” и площада пред Националната художествена галерия – Двореца. И още нещо характерно за маестро Карталов – никога не забравя и децата. Така е и с тазгодишното издание на „Опера в парка”. За децата е помислено и в концертите в двореца Врана в рамките на изявите на „Фортисимо Фамилия”, които пълнят зала „България” с деца и техните родители. Трудно е да се изброят всички концерти и изпълнители от тези две събития. Само ще отбележим, че сред музикантите във Врана са Антони Дончев и Теодосий Спасов, а „Опера в парка” ще завърши с тържествен концерт по случай 180 години от рождението на Васил Левски, на който ще бъде изпълнена една малко позната оратория на Боян Икономов.

Пространството пред Народния театър „Иван Вазов” също оживява от изкуството. През седмицата там имаше концерт на Биг бенда на БНР под диригентството на Антони Дончев с участието на Крег Бейли и Петър Салчев. Имали сме възможност да отбележим, че този състав на БНР коренно се промени след като го пое Антони Дончев. И този концерт отново го доказа – не само звученето на бенда, но и присъствието на такива известни музиканти, като гостите на концерта, е достойно за една европейска столица, каквато е София. Може би само мястото за концерта не беше най-подходящото. Защото строежът на една сцена, на която пък артистите от Народния театър ще показват отново на открито свои спектакли, принуди джаз музикантите да бъдат малко поизбутани настрани и самата публика да не се чувства напълно комфортно. Но така е, когато всички вече търсят изкуство „под звездите”, както се нарича и идеята на БНТ за кино под звездите за възстановяване на летните кина в страната. Откриването е с прожекция на 8 юли в София на Лятната естрада в Борисовата градина, за която пък Дирекция „Култура” на Столична община е подготвила цяла лятна културна програма. Която е и за други пространства в София. А пред Народния театър, освен няколкото спектакъла, които ще покажат актьорите там, има и концерти на Представителния духов оркестър при Академията на МВР.

Така че, изкуството на открито е доста заразително. Дори София филм фест е подготвил за средата на юли прожекции също на открито на няколко филма в столичната зоологическа градина. Идеята на „Кино в Зоопарка” е с тематично подбрани филми да се припомни на градските жители за дивата природа. „Кино в Зоопарка” е инициатива с кауза. 40% от приходите от продажбата на билети ще бъдат дарени в полза на Зоологическа градина София и нейните обитатели. Преди началото на прожекцията, всички посетители, закупили билет за „Кино в Зоопарка”, ще могат да се включат в кратък вечерен тур, по време на който ще научат любопитни факти за част от обитателите му. Но за това по-нататък, както и за всички събития от културната програма на столицата.

На открито си е на открито, но лятото все още не е затворило залите. Предстоят няколко интересни изложби и една изключителна премиера – на „Парсифал” от Вагнер в залата на Националната опера под режисурата на неуморния Пламен Карталов. За тази премиера се очаква да дойдат и гости от чужбина. А и както каза, доц. д-р Тодор Чобанов, зам. кмет на София на пресконференцията по повод „Опера в парка” – Софийската опера ще бъде един от основните притегателни културни центрове и по време на българското председателство на ЕС догодина. И още едно събитие с европейски измерения - за първи път в София музиканти от пет европейски оркестри се събират на 2 юли, неделя от 20 часа за концерт в Голямата зала на Военния клуб. Прочутите "Картини от една изложба" от Мусоргски, както и авторите Шостакович, Габриели и Кейрън Андерсън ще звучат в оригинални аранжименти за Brass състави. Всички произведения са премиери за България. Нов симфоничен оркестър /България/, Симфоничният оркестър на Люблянското радио и телевизия / Словения/, Йена Филхармония /Германия/, Бохуслав Мартину оркестър от Чехия и Катовице Филхармония /Полша/  са партньори в Европейската мрежа на оркестрите /ONE/, в която членуват още  Оркестърът на Пикардия, словашкият оркестър "Симфониета Жилина" и Университетът за творчески изкуства Кентърбъри, Великобритания. Концертът е съфинансиран от Програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Така че лятото съвсем не пречи на изкуството. Даже, напротив!

Автори: Екип на сайт за култура въпреки.com

Снимки: Стефан Джамбазов

На снимките: Биг бенда на БНР пред Народния театър с Антони Дончев и Крег Бейли

 

Моля почакайте...