Съвременно изкуство в лятна София

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

Докато много галерии в столицата преминаха в почивен режим със свои постоянни експозиции или летни сюжети, няколко културни събития акцентираха върху съвременното изкуство. В Софийска градска художествена галерия беше открита изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА. Това са София Грънчарова, Марта Джурина, Стефан Иванов, Пепа Иванова, Наталия Йорданова, Мартин Пенев, Радостин Седевчев и Вълко Чобанов. А наградата беше присъдена от журито на Мартин Пенев.

2_2Това е единайсетото издание на най-престижния конкурс за млади художници у нас. БАЗА съществува като част от международна мрежа от награди в различни страни в Централна и Източна Европа (YVAA), основана през 1990 г. и менажирана от International Studio and Curatorial Program (ISCP), Ню Йорк (до 2014 г.) и от Residency Unlimited (RU), Ню Йорк(от 2015 г.). Включването на България през 2008 г. е по инициатива на Мария Василева, а управлението на конкурса е поето от Института за съвременно изкуство – София. Изложбата на номинираните по традиция се провежда в СГХГ. От 2018 г. в организацията на наградата се включва и Фондация „Едмонд Демирджиян”. В началото на участието на България наградата се изразява в стипендия и шестседмичен престой в Ню Йорк, като от 2015 г. продължителността се удължава до два месеца. Резиденцията на избрания художник в Ню Йорк протича с богата програма с посещения на галерии и институции, възможности за професионални и творчески контакти, както и презентации на работата на автора.

Членовете на журито на БАЗА за 2018 г. са: Бошко Бошкович (програмен директор на Residency Unlimited, Ню Йорк), Карина Котова (куратор), Владия Михайлова (куратор), Вера Млечевска (куратор), Стефка Цанева (куратор). Носители на наградата БАЗА досега са: Рада Букова (2008), Самуил Стоянов (2009), Антон Терзиев (2010), Викенти Комитски (2011), Леда Екимова (2012), Кирил Кузманов (2013), Зоран Георгиев (2014), Александра Чаушова (2015), Димитър Шопов (2016) и Мартина Вачева (2017). А по мнението на присъстващите на откриването на изложбата, тази експозиция е една от най-силните досега в рамките на българското участие в БАЗА.

В Института за съвременно изкуство в София пък продължава изложбата с видеоинсталацията на Недко Солаков „Някои българи”. Видеоинсталацията му е поръчана от Центъра за изящни изкуства BOZAR и е показана в Брюксел с голям успех в рамките на 4 месеца от 31 януари до 30 май. В приветствената си реч директорът на BOZAR Пол Дюжарден подчертал, както пише в анотацията за изложбата, че работата на Недко Солаков отразява България в съвременните й отношения с Европа. Недко Солаков този път кани в историята си за България свои реални съвременници – Георги Господинов, Иво Димчев, Рут Колева, Теодор Ушев, Явор Гърдев и Яра Бубнова – шестима автори с призната и у нас изключителна международна кариера, към които художникът не крие пристрастието си: „... С някои от тях се познавам от дълги години, с други се сприятелих заради този проект, но всички те вече имаха място в съзнанието и сърцето ми заради онова, което са писали, изпълнявали, пели, филмирали, режисирали или курирали не само в България, но и из целия свят”.

5_6Недко Солаков се обръща към тези конкретни съграждани в контекста на често повтаряната тук и отвъд негативна характеристика на страната ни, „за която се твърди, че (несъмнено) е най-бедната и най-корумпираната от всичките 28 европейски страни членки” и ги моли в кратки монолози да обяснят връзката си с България. Всички те, кога разгърнато, кога кратко, иронично, емоционално, понякога сякаш между другото, отговарят пред камерата на един привидно прост въпрос, поставен от автора: „Защо живеете в България (или от време на време се прибирате тук)?”.

За разлика от презентацията в Брюксел, в изложбата в София, която неслучайно се откри в последния ден на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, присъстват и шест акварела – участието в „диалога“ на самия Недко Солаков в една от предпочитаните му художествени форми – метафорични рисунки, със специално измислени истории за всеки от участниците в неговия проект. Рисунките, неизлагани досега, са не само форма на благодарност за спонтанността и отвореността на „някои българи“, но са и много лично „признание в любов“ от страна на международно отличения и успешен творец-колега. (Цитатите на Недко Солаков в текста са част от инсталацията „Някои българи“).

И още едно събитие, което продължава посоката на съвременното изкуство в София. За пета поредна година фестивалът за експериментално изкуство 180° събира в столицата музиканти, танцьори и визуални артисти от четири континента и обещава да разнообрази летния културен живот на столицата. 180° смесва жанрове, подходи и импровизация, за да предложи артистичен микс от танц, музика, светлина и пространствена намеса. Темата на тазгодишното издание на фестивала е Елементи. Между 21 и 27 юли пространствата на Фабрика 126 ще се трансформират в сцена без правила, строг сценарий и ограничения. В рамките на седмица артистите ще взаимодействат, експериментират и ще покажат пред българска публика резултата от съвместната си работа.

Фестивалът започва на 21 юли с мащабна арт-инсталация на немския архитектурен колектив Popticum. Те изграждат две огромни скулптури -балони, в които гостите ще могат да влизат, а хореографката Кристина Файт ще използва като среда за танц, но и като интерактивен инструмент за музициране. Резидентният композитор на фестивала – младият швейцарец Мауро Хертиг, ще работи с музикантите от академията на прочутия Ensemble Modern върху собствен проект, който ще дебютира на българска сцена.

180_KV_Media_1920x1080_1За втори път на 180° гостува и Паул Фрик от Brandt Brauer Frick, който ще представи своя нов албум и ще си партнира в общ пърформанс с испанската танцьорка Бланка Нагерол Рамирез от театър „Пина Бауш“. Както всяка година фестивалът отново провокира любители и професионалисти визуалисти с конкурс за късометражен ням филм. Наградените филми ще бъдат озвучени с импровизация на живо от музикантите на ансамбъла на 180° и ще бъдат прожектирани пред публика в една от фестивалните вечери. Съпътстващата програма на 180° предлага още творчески работилници за съвременен танц и музика. Графичната идентичност на фестивала тази година е създадена от младата дизайнерка Емилияна Кънчева. Така че в София през юли е доста оживено по отношение и на съвременното изкуство. 

Текст: Екип на сайт за култура „Въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов

1. Мартин Пенев – „Нежно притискане от обстоятелства”, 2018 – от изложбата БАЗА

2. Номинираните млади български художници от конкурса БАЗА

3. Част от изложбата на конкурсните творби в СГХГ

4. Мартин Пенев е носител на наградата БАЗА тази година

5. Експозицията на Недко Солаков продължава в Института за съвременно изкуство в София – снимка Калин Серапионов, архив ИСИ

Моля почакайте...