Столични артисти с изяви на „Аполония” 2020 в Созопол

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

Отново Празниците на изкуствата „Аполония” в Созопол събират и тази година много софийски артисти. Въпреки епидемичната обстановка „Аполония” ще я има отново – за 36-и път. Разликата е, че почти всички събития са на открито, а участието е предимно на български творци. Същевременно, освен вече осъществени, има и няколко премиери и предпремиери.

1_26

Пианистът и композитор Живко Петров ще открие Празниците на изкуствата „Аполония” в Созопол на 1 септември с премиера на четвъртия албум на JP3 Change the Way. В него ще участва и знаменитият ни пианист Людмил Ангелов. Този концерт, както и цялата програма на празниците тази година, ще изненадва и ще вълнува…, твърдят организаторите от фондация „Аполония”.  Няма да има концерти в Археологическия музей и спектакли и прожекции в читалището, а представянето на книгите ще бъде в двора на Художествената галерия. Другите места, където ще има концерти и прожекции, са Амфитеатър „Аполония” и Лятното кино в Созопол. Когато миналата година попитахме Маргарита Димитрова кой е най-важният акцент тогава, тя отговори кратко: „Това, че ни има вече 35 години”. Тези думи с още по-голяма сила важат и тази година, на 36-то издание, заради проблемите с изолацията. И все пак, Празници ще има!

Както вече стана дума, концертите ще бъдат на открито в Амфитеатър „Аполония”. На 2 септември от 19.00 часа е предвиден концерт на Кирил Манолов /баритон/ и Вера Шуперлиева /пиано/, а от 21,30 ч. на същото място ще се представи Влади Ампов – Графа. На 3 септември от 19.00 часа е концертът на трио „Арденца” /Галина Койчева – цигулка, Константин Евтимов – виолончело и Даниела Дикова – пиано/. А на 4 септември от 19.00 часа е концертът на младите певци от майсторския клас на Орлин Анастасов с участието на Лариса Габитова (Русия) – пиано. За първи път в България големият певец има майсторски клас в Созопол по време на Празниците на изкуствата „Аполония” /припомняме, че първите си майсторски класове направиха тук оперните ни прими Красимира Стоянова и Александрина Пендачанска – б.а./. В последната вечер на курса, участниците в него се представят със специален концерт, който е част от програмата на фестивала.

На 4 септември от 21,30 часа е концертът „Неправилен рап” на Ицо Хазарта. През 1996 заедно с трима свои приятели създава най-успешната българска рап група „Ъпсурт”, с която имат 4 издадени албума. На 5 септември от 19.00 часа е концертът на Зорница Иларионова – цигулка и Георги Черкин – пиано. От 21,30 часа в същия ден е концертът на Любо Киров „Както преди”. Всички текстове на песни в него са написани от Любо, който е и съавтор на музиката и аранжимента на композициите заедно с Живко Петров и Ангел Дюлгеров. На 6 септември от 19.00 часа е концертът на чудесните музиканти Александрина Пендачанска /сопран/ и Людмил Ангелов /пиано/. През 2019 година Александрина Пендачанска отбеляза 30 години на сцената и има в репертоара си над 70 роли и световно признание. Всяко нейно появяване на българска сцена се превръща в изключително събитие. За пръв път участва на „Аполония” през 1989 г. Пее заедно с майка си, незабравимата Валери Попова, в църквата „Св.св. Кирил и Методий”. Второто ѝ участие е през 1999 г.  с концерт в Амфитеатъра с Плевенската филхармония и диригент Георги Нотев, а третото й участие е през 2012 г., когато открива фестивала заедно с Людмил Ангелов и получава наградата на фондация „Аполония”, статуетката „Аполон Токсофорос”. За българската публика и особено за публиката на „Аполония” Людмил Ангелов е между най-обичаните музиканти, един от българските таланти, които ни карат да изпитваме национална гордост. Изпълненията му се излъчват по телевизионни и радио канали в много страни по света. Има множество престижни отличия. През 1999 т; Людмил Ангелов става първият носител на наградата „Аполон Токсофорос”, която фондация „Аполония” всяка година присъжда за изключителен принос към българската култура и представянето ѝ зад граница. А от 21,30 часа е концертът на „Фондацията”.

Театралните спектакли ще бъдат в Лятното кино в Созопол. Младежкият театър „Николай Бинев” ще представи на 2 септември от 18,30 часа предпремиерно спектакъла „Той е дяволът!” от Себастиен Тиери в превод на Михаил Билалов и с режисьор Здравко Митков. Критиците го наричат "новата звезда на френския театър" и го сравняват с Бекет и Кафка, а пиесите му си печелят определението "умни криминалета". На 3 септември на същото място от 18,30 часа Сатиричният театър „Алеко Константинов” ще покаже „Всички освен мен” от Щефан Фьогел в превод на Владко Мурдаров под режисурата на Лилия Абаджиева. Юбилеен моноспектакъл „Мариус Куркински на 50” ще бъде показан също на 3 септември, но от 21,30 часа в Амфитеатър „Аполония”. Мариус Куркински ще представи сборен моноспектакъл по свои досегашни представления. Мариус Куркински е носител на наградата „Аполон Токсофорос” за 2003 г. А на 4 септември от 18,30 часа отново в Лятното кино ще има театрално-музикален пърформанс по текстове на Димитър Воев /1965 – 1992/.

Театър 199 „Валентин Стойчев” ще представи предпремиерно на 5 септември от 18,30 часа спектакъла „Фернандо Крап ми е написал това писмо” от Танкред Дорст. Преводът е на Венцислав Кисьов, режисьор е Иван Урумов, а музиката е на Добрин Векилов –Дони. А на 6 септември отново предпремиерно от 18,30 часа в Лятното кино зрителите ще могат да видят „Портокалова кожа” от Мая Пелевич на Общински театър „Възраждане”. Преводът е на Русанка Ляпова, режисьор е Петър Денчев. „Изкуството, и особено сценичното изкуство, може да помогне терапевтично като възвърне радостта от това, че сме заедно”, твърди Петър Денчев.

Филмът „Страх” на сценариста и режисьор Ивайло Христов ще има премиера на тазгодишната „Аполония”. Оператор на „Страх” е Емил Христов, композитор - Кирил Дончев, продуцент - Асен Владимиров, продукция на Pro Film с подкрепата на ИА НФЦ. По думите на Ивайло Христов, идеята го е осенила още преди няколко години, докато прекарвал лятото в селище на Черноморието близо до границата с Турция. „Един следобед неочаквано се натъкнах на ван с отворени врати, пълен с навлечени мъже, жени и деца при температура навън 40 градуса. Дрехите бяха залепнали за телата им, а по лицата им течеше пот. Никога няма да забравя очите им”, казва режисьорът и добавя: „Но тъй като филмът е за една жена, която изминава дълъг път към любовта при почти невъзможни обстоятелства, предпочитам да определя жанра като абсурдна комедия”, споделя режисьорът.

Прожекцията е на 2 септември от 21.00 часа, а на 3 септември в същия час премиера ще има друг български филм – документалният „Мълчание с достойнство” на режисьорката Адела Пеева и сърежисьора Антоний Дончев. Сценарият е на Адела Пеева и Люсиена Крумова, оператор е Емил Топузов, продукция на ПК Адела Медия с с подкрепата на ИА НФЦ и Програма „Култура” на Столична община. Мълчание с достойнство е документален филм за живота и творчеството на известните български кинорежисьори, семейството Ирина Акташева и Христо Писков. Филмът разкрива неизвестни детайли от историята на българското кино и взаимоотношенията между политическия елит и интелигенцията. Филмът „Котка в стената” на сценаристките и режисьорки Мина Милева и Весела Казакова ще бъде показан на 4 септември от 21.00 часа също в Лятното кино. Филмът има редица награди, сред които последната - за най-добър български филм на София Филм Фест 2020.

„Сестра” на режисьорката Светла Цоцоркова е друг български филм, който ще бъде показан на „Аполония” на 5 септември от 21.00 часа. Сценаристи са Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров, оператор - Веселин Христов. Филмът има ред награди, 24-тият международен филмов фестивал София филм фест му присъди голямата награда „София – Град на киното” за най-добър филм в международния конкурс. И една много очаквана среща с филмите на Теодор Ушев на 6 септември от 21.00 часа. Това са „Физика на тъгата” и „Сляпата Вайша”. И двата са по текстове на Георги Господинов, който също ще бъда в Созопол, за да представи най-новата си книга – „Времеубежище” /изд. „Жанет 45”/.

И тъй като заговорихме за книги, време е да кажем и за созополските представяния. Те ще бъдат отново в Художествената галерия, но в двора й. Надяваме се, че времето ще бъде благосклонно. На 2 септември от 19.00 часа е представянето на дебютната книга на политика и журналист Асен Агов „Добър вечер, дами и господа! Бягството на България към свободния свят” /изд. „Сиела”/. Издателство „Фабер” пък ще представи премиерно две книги на 3 септември от 18.00 часа – „Аполония Понтийска - По стъпките на археолозите – колекции от Лувъра и музеите в България” и „Земното щастие” от Георги Лозанов. Литературна вечер по случай 100 години от излизането на най-значимото българско литературно и общокултурно списание „Златорог” между двете световни войни – 1920 -1943 г. ще има на 4 септември от 18.00 часа. Премиерата е на книгата на Михаил Неделчев „Сиянието на Златорог” /изд. НБУ/. С участието на проф. Михаил Неделчев, доц. Елка Трайкова и проф. Веселин Методиев.

А от 20.00 часа ще бъде представена книгата на Светлозар Желев „За бавното живеене и насладата от живота” /изд. „Колибри”/. И на 5 септември от 19.00 часа е дългоочакваната премиера на романа на Георги Господинов „Времеубежище” /изд. къща „Жанет 45”/. Писан в последните няколко години, романът улавя цялата тревожност и предчувствие за буря, което витае във въздуха. „За човек, който обича света от вчера, този роман не беше лесен. Той се разделя с една мечта по миналото или с това, в което то се превръща. Писах (и трих) за смесването на времена, когато паметта, лична и обща, си събира багажа и си тръгва. За новата обсесия на Гаустин и дискретното чудовище на миналото, което идва срещу нас. За времеубежищата, които строим, когато сегашното не ни е вече дом”, написа Георги Господинов. И още една премиера – на Стефан Вълдобрев „Книга за песните” /изд. „Книгомания”/ на 6 септември от 19.00 часа. А през цялото време на фестивала в Созопол за пети път ще бъде организирана и „Книжна Аполония“ в рамките на Празниците на изкуствата.

Обикновено на „Аполония” се организират и прекрасни изложби в Художествената галерия в Созопол. Тази година, заради ограниченията на пандемията, изложби в галерията няма да има. Но ще има една – върху оградата в двора на галерията, където ще бъдат и литературните представяния. Това е премиерата на пътуващата фотоизложба – „Андрей Даниел – последните седем години” на Стефан Джамбазов на 2 август от 18.00 часа. „Тази изложба е опит за кратък репортажен разказ с визуални акценти от последните седем години на големия художник, преподавател и мъдрец проф. Андрей Даниел (1952 – 2020). В тези последни негови години имахме щастието да се виждаме по-често по различни поводи освен заради приятелството, но и във връзка с нашия сайт и фондация „Въпреки”. Разговорите и срещите ни бяха свързани с подготовката и откриванията на негови изложби, както и на учениците му, на които изключително много държеше. Обикновено говорим за първите седем години в живота на един човек. Но тук  снимките показват някои моменти от последните седем – също важни и магични от земния му път. В тях за Андрей имаше много положителни емоции – признания, работа в Художествената академия в София и във филиала й в Бургас, но и тежко боледуване. Той обаче не се предаде на болестта и работеше, и преподаваше до края… Защото твърдеше, че хората на изкуството трябва да синтезират смисъл”. Така че „Аполония" предстои и я очакваме дори и с това да синтезира смисъл в обърканото ни всекидневие. Да я посрещнем и да й се зарадваме… А вече гадаем и кой ще бъде новият носител на наградата „Аполон Токсофорос”… 

Текст: екип на „въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов и архив

1. Логото на Празниците на изкуствата „Аполония” 2020 в Созопол

2. Маргарита Димитрова, артистичен директор на Празниците на изкуствата – снимка Стефан Джамбазов

3. Веселин Веселинов - Еко, Живко Петров и Димитър Семов - снимка архив

4. JP3 на концерт - снимка архив

4- 2. Влади Ампов - Графа - снимка архив Monte Music Ltd.

5. Трио „Арденца” - снимка архив

6. Орлин Анастасов - снимка архив

7. Ицо Хазарта - снимка архив

8. Георги Черкин - снимка Стефан Джамбазов

9. Любо Киров - снимка архив

10. Александрина Пендачанска и Людмил Ангелов при откриването на „Аполония” 2012 - снимка Стефан Джамбазов

11. „Фондацията” на „Аполония” 2019 - снимка архив

12. Мариус Куркински - снимка архив

12-2. Танкред Дорст - снимка архив

13. Димитър Воев - снимка архив на фондация „Димитър Воев - Нова генерация”

14. Петър Денчев – снимка архив

15. Светлана Янчева и Майкъл Флеминг в „Страх” - снимка архив на продукцията

16. Ивайло Христов – снимка Стефан Джамбазов

17. Ирина Акташева и Христо Писков - кадър от филма „Мълчание с достойнство” - снимка архив на продукцията

18. „Котка в стената” - снимка архив

19. „Сестра” - снимка архив на продукцията

20.  Представяне на книгата на Асен Агов в София - снимка архив Ciela

21. Георги Лозанов - снимка Стефан Джамбазов

21-2. Светлозар Желев - снимка Стефан Джамбазов

22. Теодор Ушев и Георги Господинов - снимка Стефан Джамбазов

23. „Времеубежище” от Георги Господинов

24. Кадър от филма „Физика на тъгата” – снимка архив

25. Стефан Вълдобрев – снимка Стефан Джамбазов

26. Андрей Даниел пред свои картини на Празниците на изкуствата „Аполония” в Созопол през 2012 година – снимка Стефан Джамбазов

Моля почакайте...