Моцартовият фестивал в Правец е привлекателен и за софиянци

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

 „Тази година все едно съм знаела, че ще се наложат толкова трудности в артистичния ни живот заради Covid-19, но исках да се обърна към топ българските състави, които живеят и творят тук”. Сподели видната ни пианистка и преподавателка проф. Борислава Танева, артистичен директор на Моцартовия фестивал в Правец по повод 16-то му издание тази година /21 - 23 август/.

1_27

И продължава: „Нали всяка година фестивалът трябва да има лице. Тази година лице са премиерите и топ българските състави. Те всички са великолепни български музиканти и затова съм ги поканила. Те и на това разчитат. В момента имам бюджет, който да им покрие хонорарите и няма да ги им пипна. Сега всеки ще дойде за 50 или 80 лева, за по-малко от 100 лева. Но това не искам да се случва, защото артистите са ми най-ценни. Те имат огромна нужда някой да ги подкрепя, без да искам някого да обидя и да не уважа ничий успех, но тези, които са избрали да бъдат тук, имат една по-различна съдба. И тя никога не е по-весела. Това е въпрос на избор. Уважавам избора на всеки. Уважавам труда им, много. Но едно е да дойдеш тук за някакво звездно гастролиране, друго е да си копаеш в собствената градинка и понеже никой не е пророк в собственото си село, исках да са състави, които творят и са останали, и работят тук. Като че ли съм знаела, че ще ги има тези трудности с полети, с чужденци, с карантини и с всички тези неща. Те нямаше да могат да дойдат, ако ги бях търсила. А и исках програмата да е с български състави и с премиери, поне за страната“. Убедено разказва концепцията си за тази година Борислава Танева, която след кончината преди две години на създателката на фестивала именитата ни оперна певица Христина Ангелакова, след конкурс, пое ръководството му.

2_14

Припомняме, че преди година Борислава, по повод 15-то издание на фестивала и първо за нея като артистичен директор, каза тогава за „въпреки.com”: „Има предизвикателство да наследя нещо, да се опитам да го надградя, без да развалям хубавите традиции и практики, които той е създал, да ги въведа в малко по-различен порядък с концепцията, които беше приета единодушно от Управителния съвет.  Ако ние не създаваме артефакти за нашето време и не им даваме сцена, ние загиваме. Ако човечеството не изпростее толкова и да се унищожим в следващите сто години, по това ще съдят какво е било“. А тази година се е получило едно прекрасно жанрово ветрило на фестивала в Правец. И то е привлекателно и за софиянци, защото все пак Правец не е толкова далече. „Моцарт е символ на цивилизацията, можеш да го намериш, ако си добронамерен, и в съвременното изкуство. И освен изсвирването му, изпълняването на музиката му може да бъде обвързана, защото е толкова съвършена, с всичко, дори и с българския фолклор. Може би идва твърде шоково и неочаквано, но такова предизвикателство е напълно необходимо. Дори е нужно за фестивал като този”, твърди Борислава Танева.

3_11

Връзката с фолклора минава в случая през изключителния хор от професионалисти на Ваня Монева. Самата Монева е учила пиано в Музикалното училище в Русе и е класически музикант по образование. Специално творба за фестивала е написал композиторът Георги Андреев. Той е също с професионално класическо образование, но и изключителен познавач на фолклора. „В неговото произведение се вплитат две материи - творби от Моцарт с песни от нашия фолклор.  Ще бъде изпълнена и композиция на диригента на Оркестъра за народна музика Димитър Христов, който е направил обработка по творба на Хенри Пърсел. Звучи малко неочаквано, но такива формати се правят. Нека да вярваме в професионализма на хората, а не да се заклеймява какво прави този или онзи“, категорична е Борислава Танева. В концерта участват и Quarto Quartet и Вълчан Вълчанов – обой. Ще звучат и изпълненията на едни от най-любимите български народни песни - шедьоври, обработени от Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Николай Кауфман, Иван Спасов. С този концерт, който ще е на площада в Правец, ще се закрие фестивалът на 23 август. Той е специален акцент в програмата, защото според артистичния му директор може би ще смути някои хора, но тя им препоръчва да дойдат и да видят.

А откриването на фестивала също ще е малко неочаквано като програма. Първоначалната идея, която Борислава Танева е обмисляла няколко месеца с директорката и режисьор на Пловдивската опера Нина Найденова, е бил спектакълът „Градините на Моцарт“ с оперни компилации на композитора, но поради тези обстоятелства, в които живеем вече четвърти месец с този вирус се оказва, че това не е възможно. Казали си, че ще го направят в по-добри времена с категоричното убеждение да не се пренасят готови представления, а всичко да се прави специално за събитието. Ситуацията се променя и идеята мюзикълът „Пепеляшка“ с участието на прекрасните деца от „Бон-Бон“ е да не се състои в салона на читалището, а с него да се открие фестивалът на 21 август на сцена „Езерото“. Естествена сцена ще е паркът край езерото около фонтана. Мюзикълът е по „Пепеляшка“ на Шарл Перо, но е обработка на пиесата на Евгений Шварц  по този сюжет. Преводът на пиесата е на Бисерка Колевска, която и режисира спектакъла, а цялата музикална картина е на Румен Бояджиев - син. В представлението участиват и КласикАрт квартет и Сара Чакърова – ударни инструменти.

Вторият ден на фестивала, на 22 август, е с много наситена програма. В традиционната „Среща с автограф“ ще гостува Ваня Монева, която е не само талантлива музикантка, за която композиторът Красимир Кюркчийски по повод на съвместната им работа и конкретните й творчески изяви казва навремето: „Тя е Караян в рокля.“, а и много интересна и ерудирана събеседничка. Тя ще разкаже и любопитни неща за хора, който е създала и ръководи вече 25 години. „В този фестивален ден ще има много Моцарт. Квартет „Филхармоника“ /11 часа/ е изцяло с класическа програма – Моцарт - Струнен квартет No.18 Квартет, Бетовен – Струнен квартет № 5 в ла мажор и Дворжак – премиера за България на една много красива творба на композитора квартет „Кипариси“ с едни малки сеционски бижута, малки пиеси, пред всяка има едно малко двустишие, много красиви от края на 19-ти век на поета Густав Моравски, за времето си много истински”, казва Борислава Танева. И добавя: „Разчитам много на музикантите, които са на водещите пултове на Софийска филхармония - концертмайсторът Павел Златаров, Анна Иванова - втора цигулка, Милена Златарова - виола и Иван Лалев - виолончело. Всички те  биха могли да бъдат прекрасни инструменталисти във всеки един оркестър, но са избрали да бъдат тук“.

7_6

Вторият концерт е на младата формация DROP DOWN COMMUNITY – най-новият камерен оркестър, създаден от млади инструменталисти, обединени от мисията да покажат новото лице на класическата музиката. Те правят премиера на „Камерна симфония” от Румен Бояджиев - син, която той е написал за състава и това ще бъде световна премиера. Освен това в програмата са включени произведения на  Моцарт, Едвард Григ и Марин Големинов. Вечерта концертът е на Ангел Заберски трио с "Малка нощна музика II", нова програма с Борис Таслев - бас и със Стоян Янкулов - Стунджи. Цялата програма е премиера с интерпретации и импровизации по популярни класически теми от Моцарт, Бах, Шопен, Паганини, Рахманинов, Чайковски, Брамс и други.

А Борислава Танева коментира програмата. „Получава се, то е търсено разтварянето на жанровото ветрило. С цялото ми уважение и поклон пред делото на Христина Ангелакова, аз не съм Христина Ангелакова и фестивалът не може да бъде същият и няма да бъде същият. Никъде не е писано, че той изрично трябва да бъде оперен фестивал. Бях го написала и в моята концепция. Има достатъчно оперни фестивали в България. Може би някои от по-консервативните хора, моите уважения към тях, търсят стария вариант. Но фестивалът се движи в нови релси и няма как да бъде същият”. Вярваме, че ще се получи един пъстър празник за сетивата на публиката и пожелаваме на добър час!

Текст: екип на „въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов и архив

1. Логото на фестивала

2. Проф. Борислава Танева – снимка Стефан Джамбазов

3. Хорът на Ваня Монева – снимка архив на фестивала

4. “Бон - бон” – снимка архив на фестивала

5. Георги Андреев – снимка Светлана Димитрова, архив на БНР

6. “Филхармоника” – снимка архив на фестивала

7. DROP DOWN COMMUNITY – снимка архив на фестивала

8. “Заберски трио”

Моля почакайте...