Столична община с анализ на дейността си в сферата на културата през 2020 г.

SO Culture Report_2020_15_7_21_1

Над 3 500 проекта в сферата на културата са получили финансиране през 2020 г. от Столична община. В тях са взели участие над 38 000 творци, а публиката е била 915 000 души, отчитат организаторите им. Това сочат данните в доклада за дейността в сферата на културата на Столичната община.

Освен преглед на проведените събития, в дигиталния документ, който всеки може да прочете на artsofia.bg, е събрана информация и за всички антикризисни мерки и подкрепата, оказана на творците и местата за култура в София през първата година, белязана от глобалната пандемия от КОВИД-19.

Столичната община беше първата институция в страната, която реагира на предизвикателствата пред творческия сектор и месец след обявяването на извънредно положение в България стартира инициативата „Солидарност в културата“ за подкрепа на независими творци и места за култура. По нея  бяха подкрепени общо 232 проекта с общ бюджет 634 000 лв. По другата програма, създадена като отговор на КОВИД-19 – „Кризата като възможност“, бяха подкрепени 32 проекта.

В анализа са включени и коментари на творци, представители на национални и независими културни институти, организатори на събития, членове на творческия съвет на Столична програма „Култура“. Представени са финансиращите механизми, с които Столичната община подкрепя творците, културните оператори и местата за култура в София, както и оценката на публиката чрез изследване на „Алфа Рисърч“, проведено през 2020 г. сред жителите на столицата.

Пълният доклад за дейността на Столична община в областта на културата за 2020 г. може да видите тук.

 

Моля почакайте...