Софийската филхармония отново с концерт в Музикферайн във Виена

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

Софийската филхармония се подготвя за ново гостуване в златната зала на Музикферайн - Виена в началото на декември. В програмата на концерта Националният оркестър е включил Симфоничната поема „Вълтава“ от Сметана, Гротескната сюита „Бай Ганьо“ от Веселин Стоянов и Симфония № 5 от Чайковски. Предишният гастрол в знаменитата зала на Софийска филхармония беше на 5 декември 2019 година.

10_5

По повод на гостуването във Виена Найден Тодоров сподели, че отново и неслучайно в програмата е включена музика от славянски композитори. А и да не забравяме, че една от частите на произведението на Веселин Стоянов е озаглавена „Бай-Ганьо във Виена“, следвайки знаменитата и неостаряваща творба на Алеко Константинов. Самият маестро не предполагал при предишното гостуване на филхармониците в Музикферайн, когато изпълниха Рапсодия „Вардар” на Панчо Владигеров, „Жар птица“ на Стравински и Симфония № 9 „Из новия свят“ на Дворжак, че само след две години ще имат отново концерт тук. Дори си мислел дали това отново ще се случи в близките двайсет…

Директорът на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров спази традицията да представи предстоящия летно-есенен сезон на филхармониците. Той и ръководителката на рекламата и връзките с медиите Кремена Николова - Флор започнаха за „необичаен“, още на 4 юли, концерт.

Детският камерен симфоничен оркестър на проекта „Музиката вместо улицата“ ще гостува на Софийската филхармония. Събитието ще се състои на 4 юли от 18 часа в зала „България“. Детският камерен оркестър е венец на 10-годишните всеотдайни усилия на маестро Георги Калайджиев и неговите съратници, посветили се на каузата да възпитат едно ново, просветено и професионално поколение млади музиканти роми, да дадат корен и крила за тяхната бъдеща музикална кариера и така – с примера им - да вдъхновят цялата ромска общност в сливенския квартал „Надежда“. Програмата включва творби на Бах, Вивалди, Шосткович, Пиацола. Диригент е Славил Димитров. Маестро Тодоров е категоричен: „По-добре да се занимават с изкуство, отколкото да станат кой знае какви на улицата. Този проект става все по-разпространен в целия свят. Бившият солист на Софийски солисти Георги Калайджиев, който работи в Германия е създал нещо подобно в Сливен „Музиката вместо улицата“. Това е нашето бъдеще. Ние трябва да се преборим. Децата да влизат в залите, а не непременно да стават музиканти. Целта  да върнем хората в залите и да преодолеем това, което сме загубили в последните няколко десетилетия“.

9_6

Това е стара идея на Найден Тодоров, която силно го занимава от години. Припомняме, че преди време в разговор за „въпреки.com” той сподели и за тогавашното си пътуване в Лос Анджелис, което е било с цел да проучи как да реализира един нов проект на Софийска филхармония, посветен на децата в неравностойно положение и привличането им към музиката. Системата за музикално образование „Ел система“ е въведена за първи път във Венецуела през 1975 година и за три години престъпността сред децата и младежите намалява с над 80%. Според него музиката променя хората и маестро Тодоров истински вярва в това. Точно хората, които са от социално слаби семейства или още повече без родители имат необходимост от нея повече всеки друг. Това, което иска той и колегите му от Филхармонията е да покажат на младите хора какво съществува и да им дадат възможността да променят собствения си живот чрез музиката. Самият той признава, че музиката е променила живота му, както и мисленето му и продължава да го променя. „Системата учи децата да изпълняват, но не с идеята да станат професионални музиканти, а с идеята музиката да стане част от живота им. Младият диригент с невероятна кариера Густаво Дудамел е продукт на тази програма. Неговата история е малко като на знаменития Тосканини. Густаво свирил в оркестъра и в един момент закъснява преподавателят, който дирижира. Той става и на шега казва, че докато той дойде ще подирижира. Другите деца със смях се съгласяват, той започва да дирижира. След малко преподавателят пристига, но се скрива и изчаква какво ще се случи. Изчаква да види докрай как Дудамел дирижира и му казва, че повече няма да бъде в оркестъра. Самият Дудамел разказва, че е смятал, че ще го изгонят от оркестъра. Викат го при шефа и преподавателят казва, че му трябва специален преподавател, защото младежът ще стане диригент, носи го в себе си. Тоест един от най-големите диригенти на нашето време е продукт на тази система. А щеше да бъде някакъв криминален тип по улиците, ако не беше тази система. Това е цялата идея – да хванем тези деца, които нямат път в живота си, без да са виновни за това и да им дадем една възможност да си намерят път“.

И преди в друг контекст сме коментирали, откакто Найден Тодоров е начело на Филхармонията, с какви световни музиканти и великолепна музика сме съпреживявали вълнуващи концерти в зала „България“. Но сега, с днешна дата, всичко стана по-различно, неочаквано и непредвидимо. Вероятно и затова той се концентрира върху предстоящото до края на годината, като обеща още повече приятни изненади за меломаните през пролетния сезон на следващата година. „Това, което правихме през най-тежките месеци на пандемията, ще го правим и занапред – ще ви представяме шедьоври от музикалното изкуство, които да ни напомнят, че красотата е все още между нас, които да ни вдъхват вяра за бъдещето – нашето и на нашите деца, което можем да изградим заедно днес! Затова сме ви приготвили не просто концерти с красиви произведения, но сме се постарали тези произведения да бъдат изпълнени за вас от едни от най-изключителните музиканти на нашето време! Нашата благодарност затова, че не ни изоставихте в тежкия момент, ще покажем по начина, по който можем най-добре – с музика! Вие го заслужавате!“. Той поотделно се спря на всеки един концерт с представяне на солистите – звездни имена, които от години мечтае да свирят с Националния ни оркестър. Очакват ни и знаменити диригенти на пулта. Не може да забравим в тези трудни за световната култура времена, когато концертните зали бяха и още са затворени какви музиканти гостуваха на Софийска филхармония и въпреки процентите с ограничаване присъствието на публика това бяха истински празници на музиката. Маестро Тодоров, извън прекрасните си умения като диригент доказа, че е отличен мениджър и то в тежката пандемична ситуация.

6_7

И в следващите месеци зала „България“ ще посрещне някои от най-добрите световни и български солисти и диригенти. Виртуозният пианист Стивън Ковачевич ще постави началото на тези срещи на 16 септември. Клавирното си майсторство в София ще представят и Валентина Лисица, Анна Федорова. Летиция Хан, Александра Масалева, Цимон Барто и Александър Улман, който изключително успешно дебютира със Софийската филхармония през есента на 2020 г. Томас Хемпсън се завръща в България с нова програма на 31 октомври. Този път под диригентската палка на маестро Найден Тодоров. Младият, но вече много успешен баритон Бенджамин Апл ще пее в София на 11 ноември под диригентството на легендарния Клаус Петер Флор. Владимир Федосеев (7.10), Денис Ръсел Дейвис(28.10),  Кристоф Ешенбах (2.12) и Ервин Ортнер (23.12) са другите легендарни диригенти, които ще музицират с Националния оркестър. Публиката ще се срещне отново и с Фридрих Пфайфер, Саша Гьотцел, Алфред Ешве, Емил Табаков, Кери-Лин Уилсън и Юлиан Рахлин – артисти, спечелили любовта на българските меломани. Сред цигуларите се открояват имената на Сергей Хачатрян – най-младият победител в цялата история на конкурса „Ян Сибелиус“, любимецът на родната публика Светлин Русев, четирикратната носителка на  наградите „Ехо Класик“ Вилде Франг и доайенът на цигулката Минчо Минчев. Тромпетовата сензация Лусиен Реноден Вари ще свири в София на 18 ноември. Солистката на Виенската филхармония, флейтистката Карин Бонели ще слушаме на 5 декември, а на 25 ноември - един от най-големите световни виолисти - Жерар Косе. За почитателите на филмовата класика на 24 октомври отново ще звучи музиката от поредицата за Джеймс Бонд. Детската програма на Софийската филхармония ще представи емблематични детски творби: „Петя и вълкът“ на Прокофиев, „Карнавал на животните“ на Сен-Санс и „Лешникотрошачката“ на Чайковски. Националният филхармоничен хор е включил в програмата си шедьоври от френски майстори, творби на Петко Стайнов по случай 125 години от рождението му, юбилеен концерт на изтъкнатия диригент Мирослав Попсавов и специален Коледен концерт, описват в резюме от Филхармонията предстоящите концерти.

Маестро Тодоров специално подчерта важни акценти, според него в програмите. Обърна внимание изпълнения на творби от Сергей Рахманинов, като с обичайното си чувство за хумор отбеляза, че симфониите на руския композитор изискват големи оркестрови състави и са сложни за изпълнение. Имените пианисти ще са солистите на Втория и Третия концерти на Рахманинов. Пошегува се и с Шестата симфония на Чайковски, като се самоиронизира, че така се случвало в кариерата му, че когато я е дирижирал, напускал съответната музикална институция. А му предстои конкурс за директор на Софийската филхармония, защото му изтича мандатът…Но този път друг ще е диригентът. Маестрото ще дирижира Пета симфония на Чайковски и то в Музикферайн във Виена. В разказа си за предстоящото маестрото показа изключителна почит към жените, защото според него вече няма мъжки професии в музиката. Ще ни гостува тромпетистката Лусиен Реноден Вари, която е желана солистка на големите концертни подиуми. И като диригент маестро Тодоров изключително отбелязва яркото присъствие на жените на диригентския пулт. Дори подчерта, че колегите му от Филхармонията оценяват като най-вълнуващо събитие през отминаващия сезон концерта под диригентството на Марин Алсон на знаменити творби на Брамс.

12_4

Не по-малко привлекателни са летните концерти на Софийската филхармония „Споделете музиката“– на две открити сцени. Италианска филмова музика поставя началото на 8 юли. Две са сцените, на които музикантите ще се срещнат със своите почитатели – парк-театър  "Борисова градина" и атриума на Квадрат 500. Началото поставя концертът „La Dolce Vita” на 8 юли Програмата с италианска филмова музика дирижира италианската маестра Джанна Фрата. Нино Рота, Енио Мориконе и българският композитор Луис Бакалов ще звучат в изпълнение на Националния оркестър в Борисовата градина. Концертът е посветен на 100-годиншнината от рождението на големия италиански режисьор Федерико Фелини, която не само филмовата общност отбеляза през 2020 година. Детският концерт „Приказка за перкусиите“ от образователната програма „Фортисимо“ ще радва малчуганите на 18 юли. За това ще се погрижат ударната група на Софийската филхармония. Виртуозният цигулар Марио Хосен ще гостува в парк-театър "Борисова градина" на 29 юли. Под диригентската палка на маестро Найден Тодоров той ще представи Концерт за цигулка на Брамс. Август е запазен за атриума на Квадрат 500 камерните състави на Софийската филхармония.

Софийска филхармония се включва активно и във важната кампания на музикалната ни общност за построяването на нова концертна зала в София. Според маестро Тодоров тя трябва да е в идеалния център на столицата. Припомняме, че преди години по инициатива на Кантус Фирмус начело с Васил Димитров се състоя среща в залата на НМУ „Любомир Пипков“, на която беше обявена тази идея и с предложения как би могла да се реализира. Тогава всички участници се обединиха около идеята правителството да погледне сериозно и на културните нужди на гражданите. Зала „България“ е построена през 1937 г., когато населението на София е около 300 000 души. Към днешна дата градът е европейска столица с 2-милионно население и традиции в музикалното изкуство.

Текст: „въпреки.com”

Снимки:

1. Найден Тодоров – снимка Кирил Христов

2. Найден Тодоров и Кремена Николова – Флор – снимка: Кирил Христов

3. Найден Тодоров – снимка: Кирил Христов

4. Найден Тодоров – снимка: Кирил Христов

5. Найден Тодоров – снимка: Кирил Христов

6. Фоайето на зала „България“ – снимка: Кирил Христов

7. Зала „България“ – домът на Софийска филхармония – снимка: Стефан Джамбазов

8. Найден Тодоров на репетиция – снимка: Стефан Джамбазов

9. Найден Тодоров на среща с публиката он лайн – снимка: Стефан Джамбазов

10. Найден Тодоров и Софийска филхармония в Музикферайн, Виена, 5 декември 2019 – снимка: Архив на Филхармонията

11. Найден Тодоров и Софийска филхармония в Музикферайн, Виена, 5 декември 2019 – снимка: Архив на Филхармонията

12. Федерико Фелини – снимка: Архив

Моля почакайте...