София в изкуството или градът като обект

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

Всеки ден София  е домакин на поредица от ярки събития свързани с изкуството – изложби, концерти, литературни четения, спектакли. Но столицата също е обект на изкуството и то отдавна. Сега тази традиция и магия на привличането продължава. И може би не случайно столични сгради и улици греят от прекрасните картини на Вихрони Попнеделев в галерия „Нирвана” в изложбата му живопис „Софийски градски пейзажи 2019”.

1_1

Познаваме изкуството на Вихрони от различни негови сюжети. Един от тях са прекрасните му голи женски тела. А сега идва ред на къщите и улиците. Да добавим, че ден след откриването на изложбата в галерия „Нирвана” художникът откри в Пловдив изложба „Пловдивски пейзажи”. А на въпроса ни защо е избрал такива градски сюжети, Вихрони отговоря – защото ми харесва. Впрочем художникът освен с живопис се занимава и с керамика и тук също имаше такива творби. За мен свободата е да правиш много неща, беше казал Вихрони Попнеделев преди време в разговор за „въпреки.com”. Но общото между картините му от един или друг сюжет е цветът. „За мен цветът е основното ми изразно средство - цветът и линията. Обикновено повечето художници правят обема със светло – тъмно. Аз го правя с цвят - сянката я правя цветна. Сянката ако я направи някой цветна, за мен това е истински живописец. Защото работи с цвят. Не го отричам и другото, няма да кажа – йок, това не е художник. Но за мен това е изкуството, живописта”, призна Вихрони Попнеделев в разговора за „въпреки.com”. За него цветът е религия, а картината не е само изображение, а и емоция. „Иван Кирков на времето ми казваше, че в моите голи тела се усеща вкусът на жената и на живота”, каза още Вихрони. А сега ще добавим, че в тези негови картини се усеща красотата и духът на столичния град. Улиците и сградите край които преминаваме всеки ден придобиват ново очарование и ни дават възможност да се вгледаме с различни очи в обичайното всекидневие.

7_1

По случайност, а може би не, една друга изложба се вглежда в градските пейзажи. Става дума за изложбата „Градски пейзаж” на художника - хиперреалист Бойко Колев в друга столична галерия – „Париж”. Изложбата включва четиринадесет творби, които изобразяват градски фрагменти от различни градове в Западна Европа като Инсбрук, Залцбург, Краков, Наарден, Лор, Куфщайн, Лауфен и Люксембург, както и два от София. Тесни улички, фенери, стари сгради, замъци и езеро, всичко това е част от майсторски пресъздадената реалност в картините на Бойко Колев. Две от творбите показват част от Университетската библиотека в София, както и мистичен вечерен пейзаж от градинката на Софийския университет. В тази експозиция, зрителите ще се запознаят с едно по-различно лице на Бойко Колев, в което ще отсъстват хиперболата на предмета или пък майсторския портрет, както беше досега в картините му. Тук ще открият един спокоен и изпълнен със съзерцание поглед, ще почувстват тихата възхита от срещата с непознатия град или пък ще преоткрият столичен пейзаж, който сякаш им е до болка познат, но сега ще го видят през една съвсем нова, различна и вълнуваща гледна точка, пише галеристката Надя Павлова.

А един друг щрих към изкуството в столицата е проектът „На открито“ (съвременни млади български художници) на галерия „Ракурси”. Произведенията на 23 млади автори са вече на билбордове по метростанциите в София до 5 май 2019 г. Идеята на проекта е съвременното изкуство да излезе извън пространството на галериите и да достигне до широка и разнородна аудитория. На 2 април от 18.30 часа ще бъде открита изложба в галерия „Ракурси“ /ул. „Хан Крум“ 4А/ с постерите на изложените в Софийския метрополитен произведения. Поканените художници работят в областта на съвременното изкуство. Творчеството им съдържа значими послания и се вписва подходящо в съвременна градска среда. Съгласие за участие в проекта са дали 23 автори, от които 11 живеят и работят в чужбина.

10

Участват художниците: Антон Терзиев, Александра Рамирез, Анжела Терзиева, Александър Вълчев, Велислава Гечева, Викенти Комитски, Велико Маринчевски, Василена Ганковска, Десислава Унгер, Деян Янев, Елена Калудова, Зара Александрова, Зоран Георгиев, Иван Костолов, Калина Мавродиева, Калия Калъчева, Константин Костов, Кристина Иробалиева, Любен Петров, Нора Ампова, Радоил Серафимов,Трендафила Трендафилова, Явор Боянов. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Култура“ на Столична община. Идеята на проекта е съвременното изкуство да излезе извън пространството на галериите и да достигне до широка и разнородна аудитория. По този начин се улеснява неговият достъп до хората, стимулира се културното потребление и промяна на зрителските нагласи, а младите автори, включително живеещи в чужбина, ще достигнат до многобройни и разнородни публики.

За реализирането на проекта са избрани 12 станции на Софийския метрополитен, където върху рекламни пана са експонирани творби на изявени млади художници. А има и техен текст, който обяснява изборът на художника за произведението и неговото творчество. Местата представляват широко достъпно градско пространство с интензивен и многообразен поток от хора - с различна възраст, пол, образование, етнос, социален статус, религия, националност.Тази гостоприемна за широко информиране среда е подходяща за осъществяване на образователните цели на проекта по атрактивен начин чрез използване на съвременни технологии. Съвместно с представител на метрополитена са избрани 48 билборда в станции на Софийското метро – в центъра и периферията: 24 билборда в централната част на града – Софийски университет, НДК, Сердика, стадион Васил Левски;  24 броя – в периферията - на метростанции „Сливница”, „Люлин”, „Западен парк", „Вардар”, „Константин Величков", „Опълченска”, „Младост“.  Срокът за експонирането им по преценка на метрополитена може да бъде удължен. Всеки билборд представя произведение на един автор с информация за неговото име, наименование на произведението на български и английски и QR код, който отвежда към интернет страницата на проекта. 

12    

И още един поглед към изкуството предстои в четвъртото издание на кинофестивала Master of Art. „Трябва да даваме на българското кино за документални филми повече територия, където да бъде видяно. Идеята на създаването на този фестивал беше именно да мога да споделя с българската публика тези прекрасни филми, които иначе няма как да стигнат до тази публика“, това каза Найо Тицин в качеството си на създател и артистичен директор на кинофорума. И продължи: „В същото време съм изкушен да призная и да кажа, че много се радвам, че по някакъв начин може би и ние допринасяме с нещо за промяната на средата. Като променяме средата трябва да говорим и за следващите поколения, защото тази среда я променяме, за да може следващите поколения да стъпят върху някаква нова качествена среда.”

Тук е мястото да припомним какво каза Найо Тицин ден след като приключи първото издание на фестивала през 2016 година за „въпреки.com”: „Ще цитирам баща ми /Атанас Нейков, художник – б.а./, който казваше за себе си: „Аз съм един обикновен пехотинец в културата на страната ни“. Опитвам се и аз да бъда обикновен войник, който да завладява културни територии в общото. Без претенция, но с хъс и воля някак си да подбутваме всички малко, да даваме възможност за повече досег с културата”. Тогава говореше Найо с много надежда и амбиция какво би искал да се случи на второто издание на фестивала, а тази година вече ни предстои четвъртото от 4 до 25 април в София, Пловдив и Варна. Той е единственият фестивал в Източна Европа за документално кино, посветено на изкуствата. Забележителният кинофорум по традиция е подкрепен от Програма „Култура“ на Столична община и тази година в програмата му са включени 85 заглавия от 23 страни, разделени в конкурсни и извънконкурсни категории.

Целта на Master of Art  е да представя най-добрите документални филми в областта на изкуството и културaта, рекламни арт продукции и други, създадени по света през последните години. По този начин фестивалът се стреми да приобщи максимално българската публика към съвременните световни тенденции за разбиране и задълбочаване в изкуството като висша сфера на човешкия талант и начина му на общуване с публиката като преживяване, познание и разбиране. Всички заглавия тази година от програмата са премиерни за страната ни. Сред тях са филми за творци като: Франко Дзефирели, Ингмар Бергман, Харуки Мураками, Питър Грийнауей, Орсън Уелс, Реицо Пиано, Мис ван Дер Рое, Кевин Рош, Банкси, Огюст Роден, Климт, Шиле, Рафаело и много други. И не само това, а фестивалът е и възможност да отворим сетивата си за създаденото от тях в сложността и драматизма да отстояват избора си като автори и артисти, съвсем невинаги разбрани и оценени. 

Текст: екип на „въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов

1-6. Вихрони Попнеделев и неговата изложба „Софийски градски пейзажи 2019” в столичната галерия „Нирвана”

7-8. Художникът Бойко Колев и два негови софийски пейзажа от изложбата му „Градски пейзаж” в галерия „Париж” в София

9-11. Постери от проекта „На открито” на галерия „Ракурси”

12. Найо Тицин представи четвъртото издание на кинофестивала „Master of Art” и неговото жури

Моля почакайте...