Щастието живее в Детската академия на НХА

Националната художествена академия за тринайсети път отвори ателиетата си през август за софийските деца – участници в Лятната академия за деца и ученици, едно от най-великолепните културно-образователни събития в столицата. През целия месец август децата рисуват, моделират и се развиват творчески под ръководството и грижите на студентите художници. В последните дни на месеца те ще наредят най-хубавите си творби в голяма и пъстра изложба в галерия „Академия“.

Този културно-образователен проект на фондация „Св. Пимен Зографски“ към НХА с председател на Управителния съвет проф. Майа Богданова успешно се утвърди във времето и е в Календара на културните събития на Столична община. Част от първите малки академици се завръщат в ателиетата на Академията след 13 години – вече като нейни студенти. Били сме там през годините и знаем с какво желание децата идват през август. При това, освен рисуване, те посещават галерии и места свързани с изкуство, което им дава възможност и за образование. А през юли тази Детска академия премина и с голям успех за четвърти път в Бургас във филиала на НХА, за който във „въпреки.com” сме писали. В основата на успешното провеждане на инициативата е Мария Ландова – художник, педагог, журналист, продуцент с дългогодишна практика, за чиято подкрепа са благодарни стотици млади художници. С нейна помощ намериха пътя в живота и творчеството и младежи със специални потребности като Денис – незрящия главен герой на документалния филм „Окото на Минотавъра“.

А всичко започна на 29 юли 2010 година с краткото, но вълнуващо съобщение: „В понеделник от 9.00 до 18.00 часа Художествената академия очаква с трепет в „Светая Светих“ да звучат детски гласове, да изгреят рисувани слънца…Първият ден от Лятната академия за деца и ученици е с мото „Парад на слънцата“. И така слънцата в детските очи греят вече 13 години.

„Св. Пимен Зографски към НХА“ е фондация с идеална цел, създадена през учебната 2005/2006 г., за да подпомага и финансира развитието на визуалните изкуства, както и да стимулира успешната реализация на талантливи творци в професионалната им област. Сред приоритетите на фондацията са проектите, свързани с усъвършенстване на качеството на учебния процес и квалификацията на студентите и преподавателите в НХА, с разширението и обновлението на нейния сграден, музеен и библиотечен фонд, както и с организацията на научни симпозиуми, изложби, пленери и други студентски форуми. Председател е проф. Майа Богданова, членове на Управителния съвет на Фондацията са доц. д-р Кристина Борисова и ас. Любомил Драганов. Мария Ландова – художник, арт-журналист, арт-педагог, автор на концепцията и ръководител на проекта от неговото създаване – изготвя програмите, планира и организира всички дейности по проекта; подготвя и провежда конкурс по документи за излъчване на студентски екип. Участват и млади преподаватели и докторанти, някои вече от години. Великолепна е идеята всеки един от тях да се представи във фейсбук страницата на Лятната академия за деца и ученици.

На откриването на Лятната академия Мирослав Боршош, заместник-кмет по култура и образование на Столична община приветства децата: „Заедно да покажем, че красивите занимания с децата са част от културата на София и този проект е доказателство за това. Сигурен съм, че тези деца ще израснат като интелигентни хора с любов към изкуството и нашия град. Благодаря на родителите, че са довели децата си тук. Пожелавам ви страхотно да изкарате тук и най-важното – забавлявайте се. Успех!“

„Първи август винаги е празник за нас и децата, които в първия ден ни опознават в движение – чрез общо творчество на малките и големите художници.“ – споделя на децата и родителите Мария Ландова. В пространството на галерия „Академия“ на НХА от първия ден вече бяха окачени началните работи на децата като част от хепънинга „Да си направим дъжд“. Те заедно с младите си ръководители – студентите, сътвориха артистичен образ на дъжда, вдъхновени от значението на дъжда в природата и за фолклорните ни традиции – „Пеперуда за дъжд“.

Тринайсетото издание на Детската академия е посветено на 140-годишнината от рождението на Владимир Димитров-Майстора. Всеки път вече не малко години Академията на децата през август има специална тема. Тя ги образова не само в изобразителното изкуство, но и в литературата, в отношение към природата, представя им съкровищата на музеите или по-обобщено казано – открива им нови светове. Дори и да имат желание, родителите невинаги имат възможностите и времето да поведат децата си по тези пътища. А по време на Академията техни водачи и ментори са не само студенти, чиято отговорност, извън заниманията, е голяма, а се организират и интересни уъркшопове с видни художници. Това са стотици деца – любопитни, палави, различни със своите преживявания и детски реакции. Мария Ландова в името на прекрасната идея привлича и талантливи български художници да се включат в това приключение – да събудиш в децата отношение, любов към изкуството, да се почувстват дори само за месец творци и да продължат напред.

И децата извървяват своя път из залите, вероятно за първи път. И вярваме, че по някакъв начин това ще им създаде и друго усещане за света, извън всекидневието, което, уви, не може по някакъв начин да не засяга и тях. Но има и нещо друго, което досега в многото текстове, написани за Лятната академия, независимо в коя медия сме работили винаги сме отбелязвали. Децата цял месец от сутрин до вечер не само рисуват в различните ателиета по заданията си от различните специалности, но живеят, дишат въздуха на тези преди тях, създали този храм на изкуството. Старите сгради на Академията, един от красивите символи на София и на България, носят духа на първоучителите, създали институцията, която гради историята на българското изобразително изкуство. Вероятно след време някои от тези деца ще дойдат да се учат тук на художество във всички стари и нови разклонения, но тукашният дух ще е винаги с тях, където и да са, какъвто и да е след време изборът им. От тази година организаторите са въвели и нов модул за гимназисти и студенти, обучаващи се в други сфери. Разширяват възрастовата граница на проекта до 18 години. Честват и Елин Пелин с „Ян Бибиян“, поканили са и изявени артисти у нас, а някои и повече по света – като Владимир Тодоров – аниматор, текстилката Златка Андреева, една от ученичките на знаменития творец проф. Марин Върбанов, великолепната фотографка Уша Цонкова, която запознава децата със значението на светлината, както и че фотографията е изкуство, а не просто снимка, направена с телефона… Този проект изважда децата от екраните на телефоните и компютрите, въвлича ги в общо вълнуващо творчество с ръцете, ума и сърцето им. Крайният резултат е много стимулиращ – финална изложба с най-добрите постижения в галерия „Академия” и много деца, които завинаги остават свързани с изкуството.

Вече няколко пъти минавам и от журналистическо и човешко любопитство да видя „как върви“. Прекрасно е. Невероятни, щастливи детски лица и сериозни, но усмихнати студенти, които се грижат за тях, учат ги. Голяма отговорност, повтарям, но те се учат взаимно. И това е дух, който не може да не се разбере, трябва само да се озовеш в тази свежа компания. По време на Детската академия се провеждат творчески ателиета по живопис, графика, керамика, мозайка, икона, кукли, калиграфия, комикс, дизайн. В ателието "Комикси с Тео", децата ще направят свои комикси,, вдъхновени от и посветени на 25-ата годишнина на съвременната детска класика „Хари Потър“ със забавната идея как биха продължили историята.

А творбите, посветени на годишнината от рождението на Владимир Димитров-Майстора в различните ателиета, които подготвиха, бяха страхотни. От реакциите на авторитетни художници лъхаше радост и надежда, че растат такива талантливи деца. Вероятно не всички ще станат художници, но ще обичат и ценят изкуството, което ще ги възпита и като свободни хора. В Деня на младежта – 12 август – Детската академия организира великолепен празник с пърформанс, където децата показаха какво са направили дотук.

„Много се радвам, че от първия ден сте толкова въодушевени и сте нарисували толкова много красиви неща. Сигурен съм, че ще продължите в ателиетата, които сме направили за вас, с още по-прекрасни творби заедно с нашите студенти, които ще бъдат до вас.“ – бяха думите на ректора на НХА проф. Георги Янков при откриването  на 13-ата Лятна академия за деца и ученици. И продължи: „Държа да поздравя студентите за изключителното внимание, сериозност и грижа към вас. Пожелавам ви, скъпи деца, да ви е интересно, искрено да се забавлявате, да научите много неща, да рисувате и творите различни форми. Желая ви на добър час и винаги ще ви очакваме! Пожелавам и на госпожа Мария Ландова много кураж и търпение! Тя ги има. Знам каква радост и вдъхновение ѝ носи Лятната академия, а и вие самите.“.

Толкова е прекрасна атмосферата в Лятната академия и толкова много деца с широко отворени  и щастливи очи работят, рисуват, откриват нови светове. В пространствата на НХА живее щастието в тези дни.

Текст: „въпреки.com”

Снимки:

1. Пано с рисунки на Владимир Димитров-Майстора, снимка: Уша Цонкова

2. Керамично пано за Владимир Димитров-Майстора, снимка: архив на Детската академия

3. Пано с рисунки на Владимир Димитров-Майстора, снимка: Уша Цонкова

4. Откриване на Детската академия, от ляво на дясно: проф. Георги Янков, Мирослав Боршош, проф. Майа Богданова, Мария Ландова, снимка: Стефан Марков

5. Децата на откриването на Лятната академия, снимка: Стефан Марков

6. Откриване на Детската академия, от ляво на дясно: Мирослав Боршош, проф. Георги Янков и Мария Ландова, снимка: Стефан Марков

7. Рисунки на дъжд, снимка: Стефан Марков

8. Децата рисуват, снимка: Стефан Марков

9. В ателието по живопис, снимка: Стефан Марков

10. Децата рисуват, снимка: Стефан Марков

11. Децата се учат на грим, снимка: Стефан Марков

12. Децата като модели на Владимир Димитров-Майстора, снимка: Уша Цонкова

Моля почакайте...