Резултати от деветото издание на Националния конкурс за детска авторска приказка „Ще ти разкажа приказка“

Cover 2020

Приключи работата на журито за оценяване на творбите на участниците в Националния конкурс „Ще ти разкажа приказка“. Конкурсът за детска авторска приказка е част от Календара на културните събития на Столична община и се организира от Дирекция „Култура“.

В литературната надпревара се включиха 724 деца от цялата страна в двете възрастови групи - 9-12 години и 13-15 години.

В условията на сериозна конкуренция, творбите бяха оценявани от жури с председател Георги Константинов - писател, поет, главен редактор на списание „Пламък“, член на Съюза на българските писатели и членове: Станислав Георгиев - старши експерт по български език и литература в Регионално управление по образование - София-град, Петя Йотова - поетеса, член на Съюза на българските писатели, Нели Горанова - главен експерт в Дирекция „Култура”, член на Съюза на българските писатели, Биляна Балева – старши юрисконсулт в Дирекция „Култура”.   

Класираните на първо място в двете възрастови групи ще получат за награда лаптопи, класираните на второ и трето място – таблети.

Призьорите са: 

Възрастова група 9 - 12 години

Първа награда - Николай Хаджистойчев от ОУ „Елисавета Багряна” - Сливен за приказката „Злато или хляб”;

Втора  награда - Магдалена Чомполова от  36 СУ „Максим Горки” - София за  приказката „Витошан”;

Трета награда - Йоана Павлова от 96 СУ „Лев Николаевич Толстой” - София за приказката „Многознайко и Всезнайко”.

Възрастова група 13 - 15 години

Първа награда - Симона Василева от СУ „Д-р Иван Селимински” -  Сливен за приказката „Почернялото паяче Пепи“;

Втора награда - Любов-Мария Бекова от ЕГ „Д-р Петър Берон” - Кюстендил за  приказката „Вълкът, който искал да бъде цар”;

Трета награда - Мария Бърдарска от ГПИЕ „Мигел де Сервантес” - София за  „Ще ти разкажа приказка”.

Връчват се специални отличия за двама талантливи 8-годишни участници, които са извън възрастовите категории по регламент, но се представиха достойно: Румян Димитров – ОДК  „Св. Иван Рилски” -  Казанлък  за приказката си „Обърнат свят ” ще получи книга, а негов текст ще бъде публикуван на IV корица на сборника с наградените творби; книга ще получи и Версавия Янкова от  ОДК „Светлини сред сенките” - Казанлък за приказката си „Мързеливия Костенурчо”.

Със специална грамота се отличават за активното им участие в конкурса децата от Българското училище „Иван Вазов“ в Париж, Франция.

По традиция се връчват и отличия в двете категории. Книги ще получат:

(9 - 12 години)

Милена Целкова - ОУ  „Отец Паисий” - село Долно Камарци за „Момичето, което искало да намери щастието”;

Рая Маркова - ОДК „Светлини сред сенките” - Казанлък за „Приказка за красивото цвете ”;

Теа Бонева - 112 ОУ „Стоян Заимов” - София за приказката „Вълшебното цвете”;

Иван Кондев - ЧОУ „Томас Едисън”- София за приказката „Най-ценният дар”;

Надежда Цветкова - HBSL - София за приказката „Пътуването на г-н Бизнес Пътуващ и г-жа Фантазия Пътуваща”;

Радослав Стефанов - 2 ЧОУ „Св. София” - София за „Объркана приказка”;

Лора Бакърджиева - 133 СУ „А. С. Пушкин” -  София за приказката „Как царската корона за малко не падна”;

 (13 - 15 години)

Кирил Димов - ОДК „Св. Иван Рилски” - Казанлък за приказката „Цветовете на мечтите”;

Кристина Станкова – Литературен клуб „Млад творец” към НЧ „Развитие” - 1926“ - село Стража, област Търговище за приказката „Бликнал извор жива вода”;  

Йоана Йорданова – Англо-американско училище -София за  приказката „Звездният миг на Сребрина”;

Ясна Гаванозова - 23 СУ „Фредерик Жолио Кюри” - София за приказката „Птиците, на които не им пораснаха крила”;

Мохамад Самир Мохамад - 59 ОУ „Васил Левски” - София за приказката „Детето на змея”.

Във връзка с извънредното положение в цялата страна заради вируса COVID-19, тази година се отменя приказната вечер, на която по традиция тържествено се връчват наградите и се представя книгата с творбите на призьорите.

Наградите и екземпляр от сборника с приказките, илюстриран от художничката Сияна Захариева, победителите ще получат с куриер у дома за Деня на детето - 1 юни.

Председателят на журито - писателят Георги Константинов, се обърна с емоционални думи към участниците в тазгодишното издание: 

КЪМ УЧАСТНИЦИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА ДЕТСКА АВТОРСКА ПРИКАЗКА „ЩЕ ВИ РАЗКАЖА ПРИКАЗКА” НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА.

Драги участници в конкурса  за детска авторска приказка „Ще ви разкажа приказка”!

За мен, като председател на журито, и за членовете на журито Петя Йотова, Нели Горанова, Станислав Георгиев и Биляна Балева, срещата с вашите приказки беше голямо и прекрасно изживяване. Голямо – защото имахме щастливата възможност да прочетем повече от 700 ваши приказки, долетели до нас от всички краища на родината ни. Прекрасно – защото вашата смела фантазия, вашето свежо чувство за хумор и искреното ви споделяне ни подари един прекрасен приказен свят.

Представете си – в един период от  време, когато неведнъж край нас звучаха строгите и сурови думи, породени от мрачно световно премеждие, ние четяхме вашите сърдечни и светли приказки! Вие бяхте не само творчески  интересни за нас - вашите приказки бяха за нас чудесно доказателство, че жаждата за духовност в пролетните ви души е по-силна от  временните мрачни вести. Особено ни зарадваха приказките на най-малките. Не само защото те бяха кажи-речи двойно повече от приказките на по-големите, а и защото често ни изненадваха със своите учудващи хрумвания и интересни образи. Разбира се, немалко на брой ярки творби имаше и сред приказките на по-големите. Скоро ще прочетете отличените от нас приказки и ще се убедите в моите думи.

Но нека кажа и това: уважаемото жури сериозно се затрудни как да определи най-добрите творби – толкова много на брой  бяха  наистина интересните приказки! За всяка награда, за всяко поощрение ние обсъждахме по-няколко ваши творби. Затова, когато четете вече наградените приказки, имайте предвид, че поне още толкова на брой бяха твърде близо до отличието. Така е навярно при всеки литертурен конкурс – отличията никога не стигат...

Но една дарба, казва народът, мирна не стои. С отличие и без отличие (засега!) тя никога няма да загуби мечтата си за нови творчески полети.

И така – да поздравим наградените в конкурса автори на детски приказки най-сърдечно, а на всички заедно да си пожелаем нови вдъхновения и хубави случки в живота!

До нова среща в следващото издание на Националния конкурс „Ще ви разкажа приказка”! Светло и вълнуващо прекарване на Великденските празници!

Ваш,

Георги Константинов, писател, председател на журито на Националния конкурс „Ще ви разкажа приказка”

***

Електронната версия на книгата с приказките от Националния детски конкурс „Ще ти разкажа приказка“ може да изтеглите ТУК и да се запознаете с фантастичния свят на малките автори.

Моля почакайте...