Първи резултати от инициативата на Столична община "Солидарност в културата"

Повече от 30 независими творци и неинституционални културни пространства и екипи кандидатстваха за подкрепа в първите три дни на инициативата „Солидарност в културата“

От 24 до 27 април бяха получени 33 предложения за финансиране в рамките на инициативата на Столична община „Солидарност в културата“, като 28 от тях са по Направление 1 „Подкрепа за индивидуални идейни проекти за онлайн културен продукт или културна изява на независими творци“, а пет са по Направление 2 „Подкрепа за идейни онлайн проекти на оператори на събития в сферата на културата, чрез които се осигурява устойчивост на неинституционални културни пространства и на организации с дейност в сферата на културата, които поддържат офис и екип“.

Комисията, включваща в състава си общински съветници, представители на общинската администрацията и външни експерти, одобри на първото си онлайн заседание 24 индивидуални проекта, които отговарят на правилата на инициативата и всеки от тях ще бъде финансиран с по хиляда лева. Сред независимите творци има дизайнери, актьори, режисьори и сценографи на свободна практика, композитори, вокални изпълнители, както и мултижанрови творци.

Подкрепа ще получат и два проекта, които отговарят на условията по Направление 2 и ще представят онлайн премиери на български филми и детско културно-образователно предаване. Културните оператори, които ще реализират съдържанието, ще получат общо сума от 12 222 лв.

Списък с одобрените на този етап кандидати и информация за „Солидарност в културата” можете да намерите на https://kultura.sofia.bg/calendar/section-3-novini.html. Получените предложения за финансиране ще се разглеждат поетапно, следващите одобрени ще бъдат публикувани на 7 май. Инициативата ще продължи до изчерпване на средствата.

Моля почакайте...