„Почетен знак на Столична община“ за Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“

В Международния ден на музиката – 1 октомври, заместник-кметът по културата на София Мирослав Боршош връчи „Почетен знак на Столична община“ на проф. Сава Димитров, ректор на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, по повод 100-годишния юбилей на висшето учебно заведение.

Събитието се проведе в официалното фоайе на Столичната община, където заместник-кметът изтъкна: „100 години са знак за традиция, постоянство, отдаденост и приемственост! Сто години са доказателство за класа и най-високи стандарти в музикалното образование! Горд съм, че имам възможността да връча „Почетния знак на Столична община“ на проф. Димитров, а чрез него и на преподавателите и студентите на Националната музикална академия! Предайте моите благодарности и възхищение за дългите години усилен труд и посветеност, за да ни карат да се гордеем с творческите им постижения! Поколения възпитаници на НМА представят българската музикална традиция по целия свят, най-авторитетните зали се изпълват с възторжена публика и аплодисменти заради тяхното творчество! А за Столична община е радост и чест, че като дългогодишни партньори, успяваме да реализираме многобройни инициативи, представящи пред родната публика най-високите стандарти на изкуството!“.

Проф. Сава Димитров прие най-високото отличие на Столична община, връчвано на институция, с думите: „Много се радвам, че в годината, когато сме в центъра на честванията на нашата 100-годишнина, Столична община уважи не само нашия празник, но и ни удостои с това отличие! Благодаря на кмета Йорданка Фандъкова, на заместник-кмета Мирослав Боршош и на Столичния общински съвет за честта и удоволствието да получим този най-висок "Почетен знак". Надявам се, че сътрудничеството ни ще продължи в дух на разбирателство, каквото винаги е имало. Надявам се, че новите проекти, които вече са предвидени, ще имат силен ефект върху културния облик на столицата.

На 29 септември, с подкрепата на Столична община, в концертната зала на НМА се проведе тържествен празничен концерт, в който участваха възпитаници на Академията, диригенти - изтъкнати професионалисти и педагози, както и Академичния симфоничен оркестър и Камерния хор „Проф. Георги Димитров“ към НМА.

Моля почакайте...