Музика и забавление за деца, и не само…

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

Много са събитията, които Столична община организира за децата през лятото. За доста от тях е ставало дума. Но интересното е, че като че ли те не са само за децата, но и за техните родители. Както беше на един от поредните концерти на Джаз за деца с Венци Благоев.

12В неделната сутрин кино Кабана в парка пред Националния дворец на културата в София до бул. „Фритьоф Нансен” беше пълен с деца и техните родители. Концертът беше организиран от фондация „Джазтет” на музиканта и тромпетист Венци Благоев. И беше с участието на Боряна Йорданова – вокал, Димитър Благоев – китара, Димитър Шанов - контрабас, Невена Григорова - барабани и Венцислав Благоев -тромпет и водещ. За неговата дейност с децата е ставало дума и във „въпреки.com”. „Опитвам се да предам на децата моето удоволствие от досега с джаза, с класическата музика, с народната музика, моят начин на възприемане, който е малко по-различен вероятно от моите колеги, които са минали по стандартния път”, беше казал преди време в разговор за сайта „въпреки.com” Венци Благоев. И това удоволствие се усещаше не само сред децата, но и сред техните родители. Те самите си спомняха детството, а подходът на Венци към децата е изключителен. Той им беше приготвил не само музика, но и инструменти, с които можеха да партнират на музикантите. И децата не се отказваха да удрят и пипат тези инструменти по време на концерта. Време, през което не получаваха укори или забележки от музикантите. А самият Венци освен на тромпет, посвири и на черупки от рапани. А в куфарчето, което даде на децата да се забавляват, имаше най-различни инструменти – и ударни, и духови…

1_10Това не е първа изява на Венци Благоев в тази посока. Той има система да се занимава с децата и не случайно сцената и пространството на кино Кабана беше препълнено. Впрочем, това място е много привлекателно за културни събития, които се организират от Столична община и Дирекция „Култура”. Не случайно и повечето са със свободен вход. А за работата си с децата Венци Благоев ни беше казал: „Обикновено децата биват записвани на пиано, на цигулка, на друго, водят ги в музикално училище. При мен беше обратното - в трети клас аз отидох в духовия оркестър в Благоевград при Георги Любенов /известен благоевградски тромпетист и учител по музика, диригент на духовия оркестър към Пионерския дом, а по-късно към Обединен детски комплекс - б. а./. Това беше мода тогава. Отидох, записах се, майка ми като разбра, че съм се записал на тромпет, естествено каза – не, ти си слаб, опасно е, страшно е. И се отписах. Един месец стисках зъби, но явно тя се е смилила и преценила, че не е чак толкова опасно. За щастие в Музикалната школа на Благоевград преподаваше проф. Кърпаров /Петър Кърпаров е български музикант, тромпетист. Смятан е за основател на тромпетната школа в България - б.а./. Той не ме насилваше да стана най - добрия тромпетист на света или да го представя най-добре. Просто гледаше да се забавлявам и не ми забраняваше да свиря и друга музика - народна, джазова, естрадна”, каза Венци Благоев. И присъстващите наистина са забавляваха, както иска музикантът.

Така, както се забавляваха и деца, и родители на друг концерт в Борисовата градина в София на лятната естрада там. Той беше на Детската лятна акордеонна академия с вдъхновител и организатор преподавателя в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” доц. д-р Добромир Митев.

4_5За подхода му към децата е ставало дума по повод неговото присъствие в Босилеград и заниманията му с децата в 10-та юбилейна „Детска олимпийска ваканция Босилеград 2018“. Неговият стремеж е да върне акордеона като част не само от музикалното образование у нас, но и от всекидневното общуване с музиката. „В нашето детство във всяка къща имаше акордеон. И акордеонът е един преносим универсален инструмент, на който може да се свири и предбарокова музика, и джаз, и класика, и поп, и всякаква музика може да се свири. А за домашни цели той е прекрасният инструмент, защото е преносим, един вид преносим орган, съвършен инструмент. Какво искам да кажа като казвам универсален? Защото с дясната си ръка ние свирим мелодията, а с лявата свирим акомпанимента. Така че ние всъщност свирим и си акомпанираме”, казва Добромир Митев.

Всъщност за възможностите на акордеона сме говорили във „въпреки.com” преди време със световноизвестния български акордеонист Красимир Щерев: „За инструмента се пише, защото в него има рядката възможност да диша звукът. Това не е единствената причина  – това е звук, който много добре се вписва и със струнните инструменти, и с цветовете на духовите инструменти, невероятно добре функционира с духовите инструменти”, каза Красимир Щерев. И продължи: „По този начин инструментът е доказал качествата си. Това композиторите го търсят. В съвременната музика изключително много се експериментира и някои произведения биха изненадали слушателя, ако той няма представа за тази експериментална естетика, с която се използва инструментът в част от съвременната музика. Много интересна и богата палитра показва неговите звукови възможности.”

Самият Добромир Митев наистина е ентусиаст. Той организира това събитие - Детската лятна акордеонна академия, за което казва, че е замислено от 7-8 години и сега са реализира благодарение на съдействието на Дирекция „Култура” и експерта Ирина Михайлова. Със свои бивши и сегашни студенти и колеги бяха измислили приятни забавления за децата - хартиени акордеончета, които децата ако са сгънали правилно получаваха книжки, а всички се накичиха със значки с акордеон, които Добромир Митев сам беше поръчал и финансирал. А неговите съмишленици от Младежката организация на българските акордеонисти бяха до него. Всъщност, това не беше само концерт, на който деца свириха за деца. А и самите деца имаха възможност да се докоснат до инструмента. Колкото и любителски да беше това докосване, то донася и стремеж за бъдещи срещи с музиката. Както е и с децата на сеансите на Венци Благоев. А те продължават, както и събитията, и концертите от лятната културна програма на Столична община. Входът е свободен, а добре дошли са не само децата, но и техните родители… 

Текст: Екип на сайт за култура „Въпреки.com” 

Снимки: Стефан Джамбазов

1-3. Венци Благоев и неговите слушатели

4-6. Добромир Митев и неговите последователи

7. Акордеончето от значките

8 -10. Акордеонната академия

11. Най-малдият участник, Теодор -ученик на Добромир Митев

12-13. Сцената с Венци Благоев

Моля почакайте...