Кино пред музея в края на август и очакване за септември

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

В края на августовския недоимък на културни събития заради отпуските Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство /САМСИ/ - филиал на Националната галерия предлага кино на открито и изложба в една и съща вечер. Вече имаше една прожекция, а последната ще е на 31 август. Прожекцията е в рамките на изложбата с куратор Надежда Джакова по проекта „Автобиография”.

1_11Приятно беше вечерта при първата прожекция пред галерията. Самата тя беше отворена и публиката можеше да разгледа изложбата, да се срещне с художниците, повечето от които бяха дошли и да изгледа филм или видеа свързани с тяхното изкуство. Изложбата е продължение на серията самостоятелни представяния на български художници в рамките на проекта. Тя разширява фокуса върху отделните творци, като ги включва в общия контекст на музейното пространство. Седемте автори: Аделина Попнеделева, Боряна Росса, Любен Фързулев, Людмил Лазаров, RASSIM®, Сашо Стоицов, Станислав Памукчиев и най-новите им творби са обединени от различията в подхода при създаването на живопис днес. Изследвани са специфични творчески търсения, които предлагат художествени модели извън традиционното схващане за медията живопис.

Освен начертаните посоки на развитие се открояват ясни позиции на отделните художници в съвременната арт среда. Характерно за тези художници е, че медията за тях е само средство, като работят в различни сфери на съвременното изкуство – живопис, изкуство в градска среда, пърформанс, видео арт. Селекцията на филми включваше видео документация на пърформанси на Аделина Попнеделева, Боряна Росса, RASSIM®, интеарактивен мултимедиен диск на Любен Костов (Любен Фързулев), дигитални визуализации на Сашо Стоицов и филм за Станислав Памукчиев. Филмът за Станислав Памукчиев се нарича „Преминаване“ със сценарист и режисьор Стефан Джамбазов и оператор Цветан Недков. Той е направен преди 15 години с подкрепата на бившата галерия „Кръг +” и Лили Борова. Сниман е по време на подреждането на голяма негова юбилейна изложба в Софийска градска художествена галерия. Но това е само външната, фабулна страна на филма, в който става дума за смисъла от изкуството и взаимоотношението на художника с реалния свят. Това са откровения в промеждутъците на усилието, наречено подреждане на изложба. Но точно това ги прави и по-ценни, защото художникът споделя само това, което му е на сърцето. За другото няма време…

Преди време в разговор за „въпреки.com” Станислав Памукчиев беше продължил темата за смисъла на изкуството за твореца. „В изкуството има едно вълнение, една приповдигнатост - щастлива възможност за хората, които се занимават с него. Не говорим за оная страна на изкуството, в която то се превръща в тежко изпитание. Но то е тежко изпитание поради непосилната, висока цел. А когато имаш висока цел извън баналностите, препитанието, профанното, ежедневното, повседневното, когато имаш нещо, което е над това, ти по някакъв начин си щастлив”, каза художникът. И още: „А когато получиш и самочувствие и мислиш, че се докосваш и нещо правиш, това е такова удовлетворение. Творческата натура се люшка в екзалтацията между  високия патос на докосване до едни по високи измерения и до драмата от непостигането на тези измерения. Това е изключително вълнение. Микеланджело в своите бележки пише: “Животът ми премина в едно вълнение.” Е, прекрасно е, нали…”, каза тогава Станислав Памукчиев. Художникът експериментира с материята, с границите на живописта, с идеята за материалност - времевост. Изградени от пепел, въглен, пръст, сено, метал, картините му атакуват нашата сетивност, усещането ни за време и пространство. Преминавайки през идеята за изначално, първородно и архаично, те излизат извън семантично-времевия контекст, за да ни подействат чисто емоционално, пише в анотацията за изложбата. В крайна сметка между изложбата и прожекцията се получи хубава симбиоза. И разшири представата не само за произведенията и артистите, но и за техните търсения. А Надежда Джакова сподели при първата прожекция, че ще я повтори за тези, които не са били в София. И това ще стане на 31 август от 20 часа. Така че, който не е успял да дойде на предишната, ще има нова възможност в петък.

А след това идва месец септември, когато културните събития се завръщат в столицата. Те са многобройни и интересни. И разбира се, идва и празникът на София. Но за всичко това по-нататък. А сега само ще отбележим едно събитие, което ще се случи на 5 септември в ДНК на НДК от 15 до 21 часа. Това е инсталацията, пърформанс или спектакъл „PURE/ ReaImagination“ на Християн Бакалов, който беше показан във Варна тази година на Международния театрален фестивал „Варненско лято”. PURE e aртистичен експеримент oт визуалнo изкуство, движенчески театър и пърформанс, който изследва как въображението и разказите участват в създаването на реалността и въздействат върху същността на човешкото състояние чрез преживяване на повишена интимност.

5_9„Сега хореографирам идеи. Не хореографирам толкова телата, а по-скоро идеите, пространствата. Правя хореография на пространството - между телата и пространството, това за мен също е хореография. Не трябва да е само едно тяло, което прави движения в някакъв ритъм”. Това каза в разговор за „въпреки.com” известният хореограф и танцов артист Християн Бакалов, който живее и работи във Франция и Белгия. Думите му бяха в отговор на наш въпрос, че напоследък самият той не се изявява като изпълнител и хореограф, а по-скоро като постановчик на спектакли - пърформанси. И продължи: „Просто се наситих и може би за самия себе си достигнах границата и нямаше накъде повече да се развия”. PURE е втората част от трилогията ETERNIA, вдъхновена от концепта на Спиноза за ВЕЧНОСТ и е тясно свързана с живота и смъртта. Всъщност в неговата реализация се заличава границата между изпълнители и публика и всички са участници в едно общо тайнство на съществуването. „След тези експерименти ще ми бъде трудно да се върна на традиционната конфигурация между публика и участници. Може би ще го направя някой ден, но по-скоро да го иронизирам или като скеч”, каза Християн Бакалов. 

Текст: Екип на сайт за култура „Въпреки.com” 

Снимки: Стефан Джамбазов

1.Прожекцията пред САМСИ

2.Художниците Любен Фързулев, Расим и Станислав Памукчиев бяха също на киното пред музея

3.Част от изложбата в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство /САМСИ/ - филиал на Националната галерия

4.Християн Бакалов

5.и 6. Инсталацията с пърформанс „PURE/ ReaImagination“ ще бъде показана и в София

Моля почакайте...