Кралско начало на Софийските музикални седмици

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

С програмата „Кралски афери – крале и кралици на операта“ с участието на Диана Дамрау и Никола Тесте под диригентството на Павел Балев и Софийска филхармония започна тазгодишното 51-ото издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици”. Този концерт даде началото и на световното турне на звездното семейство. На 4 и 6 септември в зала „България“ звучаха арии и дуети от Верди, Росини, Белини, Доницети и Чайковски.

1_28

Директорът на Софийска филхармония Найден Тодоров беше споделил преди време: „Това гостуване успяхме да осъществим, благодарение на подкрепата на известния в чужбина диригент маестро Павел Балев. Той ще дирижира този концерт и втори като хонорарът им няма да се променя. И други направиха подобни отстъпки, без да искат допълнителен хонорар. Това показва, че големите музиканти са и големи хора. Те знаят, че работят, творят за публиката и правят това за нея“. А певците от 2013 г. си партнират с маестро Павел Балев.

Диана Дамрау е немско сопрано, учила оперно пеене в Залцбург и Вюрцбург. Дебютира във Франкфуртската опера, а след това постъпва във Виенската, последвана от Ковънт Гардън, Метрополитън, Баварската опера и Залцбургския фестивал. През 2010 г. й бе връчен орденът „Максимилиан“ за достижения в изкуството, а през 2014 г. бе отличена в категория „Най-добър изпълнител“ на най-престижните награди, раздавани за опера - Международните оперни награди. Тя е сред световните оперни звезди, с които традиционно работи именитият ни диригент Павел Балев. В репертоара си Диана изпълнява такива образи като: Памина от „Вълшебната флейта“, Сузана от „Сватбата на Фигаро“, Марселина от „Фиделио“, Джилда от „Риголето“, Олимпия от „Хофманови приказки“, Маргарита във „Фауст“, а така също и оратории и песни от Бах, Хендел, Моцарт, Бетовен, Шуман, Брамс, Щраус, Дебюси и Барбър. Имали сме възможност да я гледаме в спектаклите на живо на Метрополитън и Ковънт Гардън, когато се показваха в България.

2_15

В София тя си партнира с френския бас Никола Тесте, добре познат от сцените на Метрополитън опера, Ла Скала, оперите в Лос Анджелис, Сан Франциско, Париж, Мюнхен, Дойче Опер - Берлин и други. Двамата са двойка и в живота. Семейството има две деца. Те пристигнаха в България заедно с родителите си, които придружиха певците и на първата им репетиция в зала „България“. Семейството е изключително сплотено и предпочита да не се разделя за дълго. Диана Дамрау сподели, че се е наслаждавала на спокойствието и радостта да бъде с децата си по времето на Ковид кризата и заедно с Никола Тесте са се включили в тяхното обучение.

Само ден преди първия си концерт в София Диана Дамрау стана носител на престижната награда Опус Класик 2020 в категорията "Вокални записи". Дамрау получава приза за албума си „Щраус“, записан под диригентската палка на покойния Марис Янсон, за Warner Classics & Erato. На онлайн пресконференцията вчера бяха обявени и другите победители, сред които са Ан-Софи Мутер, Елина Гаранча и Йонас Кауфман. Церемонията по награждаването ще се състои на 18 октомври в Концертхаус Берлин.

3_12

Друг участник в Софийски музикални седмици е виртуозният пианист Андрей Гаврилов, който партнира на Софийската филхармония на 10 септември в зала „България”. Тогава под диригентството на италианеца Андреа Витело той представи едно от най-красивите произведения на Моцарт - Концерт за пиано и оркестър № 20. Във втората част на концерта звучаха произведения на Нино Рота и Енио Мориконе. Кариерата на Гаврилов започва през 1974 г., когато печели триумфално конкурса „Чайковски“ и през същата година на Залцбургския музикален фестивал замества изключителния Святослав Рихтер в концертите, заради негово заболяване. Четири години по-късно той прави и първото си турне с Берлинската филхармония. През декември 1979 г., докато се подготвя отново за турне с Караян, съветските власти не му разрешават да напусне страната. Гаврилов успява да избяга на Запад през 1985 г., а по-късно създава прецедент: молбата му за право на свободно движение е одобрена лично от Маргарет Тачър и Mихаил Горбачов. Днес той живее във Великобритания, Германия и Швейцария.

4_13

А финала на седмиците ще постави Гидон Кремер, когото ще чуем на 1 октомври - Международен ден на музиката -  с произведение, написано специално за него от изключителния композитор Гиа Канчели, който напусна нашия свят на 2 октомври 2019 г.. В същия концерт ще прозвучи и „Просветена нощ“ от Арнолд Шьонберг, очаквано и рядко изпълнявано произведение у нас. Концертът ще дирижира Найден Тодоров. Гидон Кремер е от най-знаменитите цигулари на нашето време и сред любимците на българските меломани, които са имали щастието да бъдат на негови концерти още от по-младите му години в София и в Русе. Иначе тази година фестивалът, въпреки неблагоприятните обстоятелства, не отстъпва от мисията, формата и целите си, като включва над 40 концерта с повече от 250 артист-изпълнители от 11 държави. Композитор във фокус е Албена Врачанска, артист във фокус – Милена Моллова, ансамбъл във фокус – камерното дуо, жанр във фокус – камерната опера, страна във фокус – Австрия, инструмент във фокус – пианото.

Ще бъдат отбелязани годишнини от рождението на: Хенри Пърсел - 325 г.,  Карл Щамиц - 275 г., Лудвиг ван Бетовен - 250 г., Фернандо Карули - 250 г., Габриел Форе - 175 г., Паул Хиндемит - 125 г., Константин Ганев - 95 г., Йордан Дафов - 80 г., Кирил Илиевски - 65 г., Йордан Гошев - 60 г., Христо Йоцов - 60 г. Щ има световни премиери на творби от Албена Врачанска, Борислава Танева, Васил Казанджиев, Георги Арнаудов, Димитър Наумов, Добринка Табакова, Йордан Гошев, Кирил Илиевски, Константин Илиевски, Мануела Бончева, Николай Димитров, Румен Бояджиев-син, Стефан Драгостинов, Стоян Бабеков, Красимир Тасков, Христо Павлов, Цветан Добрев. Премиери за България ще има на произведения от Албена Петрович-Врачанска, Алексей Герасимес, Андрей (Андре) Букурещлиев, Бенджамин Бритън, Бетовен-Лист, Бетовен-Райнеке, Виви Василева, Клаус-Хайнрих Щамер, Леви Мадетойя, Ленард Бърнстейн, Лео Брауер, Ориол Круисент, Петерис Васкс, Хая Черновин и др. Ще бъдат представени нови компактдискове на Албена Петрович/Пламена Мангова и Марио Хосен/Пиетро Барбарески, както и книги за Руслан Райчев, Георги Арнаудов, Владимир Панчев, Димитър Христов, Волфганг Рим, симфоничното дело в България и др. - от автори като Кристина Япова, Милена Божикова, Елисавета Вълчинова, Ангелина Петрова, Илия Граматиков, Калина Иванова  и др. Както и майсторски класове и семинари на Людмил Ангелов и Сузана Клинчарова. Софийски музикални седмици тази година отново са част от Календара на културните събития на Столична община.

10_6

И още едно събитие тази седмица, което е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 година - „Алея на книгата“ в столицата е с рекорден брой изложители. Осмото издание на Алеята продължава цяла седмица, от 7 до 13 септември включително, а участниците в нея са толкова многобройни, че традиционните бели шатри ще тръгнат от пешеходната зона на бул. „Витоша” и за първи път ще навлязат в парка пред Националния дворец на културата. Почти 100 от водещите български издателства и книготърговци представят свои нови и подбрани заглавия в общо 37 шатри, което прави броят им рекорден за формата. Те са разположени на пешеходната част на бул. „Витоша”, от пресечката с ул. „Солунска” до бул. „Патриарх Евтимий”, и в парковото пространство пред НДК. Литературният кът на Алеята, който всяка година е сцена на разнообразна културна програма със свободен достъп, включва премиери на книги, срещи с автори, издатели и преводачи и специално събитие по случай Международния ден на грамотността. Литературният кът тази година е на нова локация и е позициониран на пешеходната „Витошка” до пресечката с ул. „Парчевич”. Организатор на цялото събитие е Асоциация „Българска книга”.

Участниците в тазгодишната Културна програма на „Алея на книгата” - София са Александър Байтошев, Белла Чолакова, Бойка Асиова, Валерия Велева, Весела Василия, Владо Даверов, Георги Гавраилов, Георги Господинов, Гергана Лаптева, Димитър Тонин, Добри Божилов, Евтим Евтимов, Жени Костадинова, Илиян Любомиров, Камелия Спасова, Красимир Лозанов, Калин Терзийски, Людмила Андровска, Митко Новков, Петър Андоновски, Романьола Мирославова, Светлана Дичева, Татяна Гишина, Тео Буковски, Хайри Хамдан.

9_6

В програмата на Литературния кът е поместено специално събитие, посветено на грамотността и организирано в партньорство с Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. По случай Международния ден на грамотността и задаващия се старт на учебната година, Асоциация „Българска книга“ и Институтът за български език предизвикаха родители и деца да участват в състезание, като премерят сили в тест по грамотност. Инициативата беше под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!”. Участниците получиха стикери „Написаното остава. Пиши правилно!“, чието предназначение е да бъдат залепяни върху табели или надписи на публични места, в които са допуснати правописни грешки. А финалът на Алеята ще постави представянето на сборника „Изкуство по време на пандемия“ – колективен сборник на поети, прозаици и художници от страната и чужбина. Представя го издателство „Лунна светлина 13“. Произведенията, включени в изданието, са създадени по време на извънредното положение у нас. Участниците ще четат своите произведения на 13 септември от 17 часа в Литературния кът. Достъпът до всички събития е свободен. 

Текст: екип на „въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов и архив

1. Диана Дамрау, Никола Тесте и Найден Тодоров при посрещането на певците в София – снимка архив Софийска филхармония

2. Никола Тесте, Диана Дамрау и Павел Балев с Аугсбурската филхармония – снимка архив БНР

3. Андрей Гаврилов – снимка архив

4. Гидон Кремер – снимка архив

5 - 11. Откриване на „Алея на книгата” 2020 в София – снимки Стефан Джамбазов

Моля почакайте...