Художествен „взрив” след принудителната изолация

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

След принудителната изолация заради COVID-19 сме свидетели на истински художествен „взрив” най-вече в галериите, въпреки че и театрите, операта и оперетата също приемат зрители в някои нетрадиционни пространства. Завърна се и София филм фест, за който ще говорим в следващ коментар. А пред НДК отново има ПроЛетен базар на книгата на открито.

16_2

Колкото до изобразителното изкуство, то все пак трудно се възприема пълноценно извън галерийна среда. А сега художници и публика се събраха за откриването на ред отложени изложби, които е трудно да изброим, какво остава да обиколим. И все пак бихме посочили няколко акцента в столичните галерии. Ще започнем с изложбата „Портрет” на първия етаж в обновеното пространство на галерията на СБХ на ул. „Шипка” 6 в София. Експозицията е амбициозна, въпреки че има и гласове, които смятат, че такава изложба наподобява Общите художествени изложби от социалистическото минало. Вероятно имат известно основание, доколкото в такава изложба се получава натрупване на творби и стилове, което понякога се възприема не като многообразие, а като многотия. И трудно може да се проследи тенденция или стил на времето и отделен творец. Но пък хубаво е да има такива експозиции, защото дават представителна извадка на различните търсения в живописта и скулптурата в един конспективен порядък.

1_20

В изложбата „Портрет“ са представени 86 живописци и 56 скулптори със 114 картини и 70 скулптури. Участват автори от всички поколения – от утвърдени имена до най-младите, току-що завършили своето образование. В изложбата почетно е представен един от законодателите в този жанр – проф. Андрей Даниел (1952-2020). Названието „Портрет“ поставя жанровата и тематична рамка на общата изложба на секциите „Живопис“ и „Скулптура“ в СБХ. Тази съвместна инициатива е резултат на усилията на ръководствата на тези секции със своите изложбени проекти да следват отблизо процесите на развитие и да дават поле за изява на творческите енергии в новата българска живопис и скулптура.

Изложбата е широко отворено пространство за представяне на жанра „Портрет“ в цялото многообразие от проявления. Това е предпоставка за преглед и проверка на виталността и креативността на този жанр в динамиката на бързо променящия се социокултурен контекст. Изложбата предлага плуралистичен и толерантен поглед, като събира в едно пространство широк и богат спектър от възгледи и пластични изразявания. В експозицията едновременно и паралелно съществуват, доказват своята жизненост полярно противоположни, дори конфронтирани естетически позиции - от академичен реализъм до условни и абстрахирани визии, от поетични и фантазни светове до крайно експресивни жестове.

2_11

Това многообразие създава представа за днешното състояние на този традиционен жанр в изкуството. Предлага богат материал за обсъждане на жизнеността на портрета като лично пространство за творческо осъществяване. Това е проект, който дава енергия на срещата и конфронтацията на крайно противоположни артистични визии на паралелно съществуване и сблъсък на конвенционални разбирания с иновативни, провокиращи и проблематизиращи границите в традиционните представи за портрет, пише Станислав Памукчиев в анотацията за изложбата. Бяха присъдени и четири награди: Награда от Съюза на колекционерите на Ваклин Василев - скулптура; Награда от Емил Иванов на Николай Русчуклиев - живопис; Награда от Тодор Стайков за млад автор на Силвия Богоева – живопис и Шабан Хюсмен – скулптура.

В изложбата има скулптурни бюстове на напусналия неотдавна този свят Христо Явашев – Кристо, от Спартак Дерменджиев, които освен че изразяват динамиката на големия творец, но и са почит от страна на скулптора. И на други места у нас беше почетен Кристо, който ни напусна малко преди да навърши 85 години от рождението си. Софийска градска художествена галерия също цени големия творец. В продължение на месец от 19 юни до 19 юли тя ще представи изложба в памет на Христо Явашев - Кристо. С тази изложба Софийската градска художествена галерия отдава почит към необятния талант на Кристо. Независимо от житейските превратности, чувството за космополитност и предопределеност на неговия житейски и цивилизационен избор Кристо никога не е скривал своя български произход. Срещата му с Жан-Клод в Париж през 1958 година се превръща в повратна точка в неговия живот и творчество и ражда щастливото съзвучие на един изключително хармоничен и успешен артистичен тандем.

В експозицията посетителите ще видят 5 литографии и фотогравюри на негови проекти, част от колекцията на СГХГ, придобити през 2015 г. , когато бе представена за първи път в България изложбата „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963 -2014“. Тази изложба бе реализирана с личното съдействие на големия художник, който я предостави безвъзмездно за експониране в трите зали на галерията. Доц. Георги Лозанов написа за „въпреки.com” по повод на тази изложба: „Културната офанзива на вещите във всекидневието произтича от заложената в тях двойственост, която Жан Бодрияр формулира така: „всеки предмет има две функции: едната – да бъде практикуван, другата – да бъде притежаван…, абстрахираният от своята употреба чист предмет получава строго субективен статут…”. Така според Бодрияр предметът престава да бъде просто „килим, маса, компас или украшение” и става вътрешно състояние, страст, мит. Именно по онова време, когато травмата на войната постепенно е преживяна и красиви, митологизирани от рекламата, предмети те заливат отвсякъде, тяхната втора функция – да бъдат притежавани, харесвани, колекционирани, да значат, започва да доминира над първата – да вършат работа.

От такава гледна точка опаковките на Кристо са артистичен подтик към подобна размяна на функциите, защото и като техника, и като семантика те извеждат на преден план културната значимост на предмета, бил той телефон, пишеща машина, букет, вестник, автомобил, дори човешко тяло, като прекъсват възможността за употребата му (опакованият предмет по условие не може да ти служи), за да го пренесат изцяло в сферата на значенията. (Впрочем, независимо, че изкуството на Кристо често тръгва от и се реализира с и сред предмети, които имат утилитарна функция, той настоява на драстичното му скъсване с нея, на пределната му нефункционалност: „Всички наши творби, мои и на Жан-Клод, са напълно безполезни, абсолютно безсмислени, никому ненужни”.)”. Целият текст можете да прочетете тук.

10_4

Към литографиите и фотогравюрите сега са представени и разнообразни текстове за личността и творчеството на Кристо от американските критици Michael Kimmelman/”The New York Times“/, Jerry Saltz, руската журналистка Анна Толстова /"Коммерсантъ Weekend"/, написани веднага след смъртта на Кристо. Заедно с тях могат да бъдат и прочетени текстове на Георги Лозанов и Лъчезар Бояджиев. Посетителите имат възможност да видят и едно малко известно интервю на Кристо пред Георги Лозанов и камерата на режисьора Стоян Радев, направено в неговото ателие в Ню Йорк и предоставено с дублаж на български език от телевизия „България он еър“. Специално място в експозицията има и филмовата програма от 6 филма, на английски език за едни от най-известните проекти на Кристо и Жан-Клод.

И още една изложба – „Любен Фързулев и приятели” в Националната галерия – филиал Софийски арсенал музей за съвременно изкуство. Участници са: Аделина Попнеделева, Алла Георгиева, Георги Донов, Ивайло Стоянов, Лъчезар Бояджиев, Любен Фързулев, Людмил Лазаров, Моника Попова, Надежда Олег Ляхова, Недко Солаков, Цветослав Христов и RASSIM®. Изложбата продължава до 30 август при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп. Любен Фързулев показва най-новите си произведения наред с творби на 11 художници – приятели, колеги или просто съмишленици на артиста. Според него, спойка на експозицията е изявената индивидуалност на авторите, техният заразителен талант. Поканените сами определят с какво да участват, като вниманието е насочено към нови или непоказвани произведения, включващи скулптура, живопис, рисунки, видео арт. Любен Фързулев е известен със своите „дървени машини” от края на 1980-те и с мащабни текстилни инсталации в публичното пространство. Изложбата показва средата на формирането на художника, способен сам да създава контекст, който провокира нови гледни точки към собствената работа.

7_4

Фокусът е върху различни аспекти на ролите, в които влиза съвременният художник не само като артист, но и като куратор. Самият Любен Фързулев отказва да се назове „куратор”, като казва: „Изложбата няма тема, насоченост, куратор... Всеки е свободен да покаже каквото сметне за необходимо. Защо? Много очевидно е – за по-голямо разнообразие. За да не отегча публиката. С  лекота бих напълнил зала и сам. Това го мога. И какво от това. На мен би ми било отегчително.  А така с още единадесет качествени автори би било „cool" (както казват сега). Идеята взех от нашите естрадни певци (концерт на певец и приятели). Всеки изпълнява по няколко хита. Хубаво, не е изморително и е разнообразно.” 

Текст: екип на „въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов и архив

1. Откриване на изложбата „Портрет” в обновената галерия на СБХ на ул. „Шипка” 6 в София – снимка Стефан Джамбазов

2. Част от изложбата „Портрет” с картината на Андрей Даниел „Автопортрет с броня” - снимка Стефан Джамбазов

3. Станислав Памукчиев – „Автопортрет” – снимка Стефан Джамбазов

4. Любен Генов – „Воден дух” /автопортрет/ - снимка Стефан Джамбазов

5. Спартак Дерменджиев – „Портрет на Кристо” в изложбата „Портрет” в СБХ - снимка Стефан Джамбазов

6. „Дървени творби” на Любен Фързулев в изложбата „Портрет” - снимка Стефан Джамбазов

7. Любен Фързулев на предишна негова изложба - снимка Стефан Джамбазов

8. Снимка: архив на СГХГ от сегашната изложба

9. Георги Лозанов пред плаката на изложбата „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963 -2014“ в СГХГ - снимка Стефан Джамбазов

10-11. Обекти в изложбата  „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963 -2014“ - снимка Стефан Джамбазов

12-17. ПроЛетният базар на книгата пред Националния дворец на културата в София продължава до 28 юни, неделя, включително. ПроЛетният базар на книгата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. Организатор е Асоциация „Българска книга”. Читателите и любителите на книгите ги очакват повече от 1 000 кв.м. изложбена площ, над 110 издателства и книготърговци, разположени в 23 шатри, както и повече от 15 000 заглавия, подаръци, специални предложения за всяка възраст и срещи с автограф на щандовете на изложителите - снимки Стефан Джамбазов

Моля почакайте...