„Европейски музикален фестивал“ с прекрасна програма

„Когато създадохме „Европейски музикален фестивал“ преди 22 години България беше точно на пътя към Европейския съюз и ние много искахме този фестивал да представя за българската публика най-доброто, което европейската музикална култура може да направи и е направила през вековете. И това правим вече повече от две десетилетия.“, каза Васил Димитров, изпълнителен директор на музикална агенция „Кантус Фирмус”, създател и организатор на музикалния форум.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия, част от Календара на културните събития на София. Той се организира от агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Република България и НФ „Култура“. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата  Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2019 г. фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация. 

Специално трябва да отбележим, че тази година Оркестърът на Класик ФМ радио, който е сред основните музикални състави в програмата на фестивала, отбелязва своята 20-а годишнина  в утвърждаването му на българския концертен подиум. Двадесет и второто издание на фестивала, организиран от „Кантус Фирмус“, се провежда от 19 април до 8 ноември, представяйки прекрасни музикални събития с именити музиканти от България и Европа. Фестивалът сключи през април договор за партньорство с БТА, която в своите професионални ангажименти включи културата и изкуството като основен свой приоритет в информационния поток заедно с политиката и икономиката. По този повод доц. Георги Лозанов, директор на дирекция за знание и култура „ЛИК“ в агенцията, каза: „Културата е луксозна брошка на новинарския поток. За БТА е приоритет културата и са важни партньорствата с културните институти. По Конституция българските граждани имат право на информация и това е задача на държавата и на медиите, финансирани от нея - БНТ, БНР и БТА. И те са длъжни да информират за всичко по-важно в сферата на културата. Важно в сферата на културата е и 22-ят „Европейски музикален фестивал“. Традиция е вече в този фестивал да се представя европейската ни културна идентичност чрез изкуството. Европейската културна идентичност е заплашена от войната в Украйна. В този смисъл такъв вид събития като този фестивал са не само културни, но и политически, защото те правят и една политика в много глобален смисъл.“

В този контекст Мирослав Боршош, заместник-кметът на Столична община по "Култура, образование, спорт и младежки дейности'', определи партньорството с „Европейски музикален фестивал“ като стратегическо. А работата на екипа му - като възрожденска, защото не само канят великолепни музиканти от България и Европа, но и акцентират на дебютите с участие на млади музиканти в партньорство с НМА „Панчо Владигеров“. Привличат и нова публика със събитията си на открито и със свободен достъп за всички.

Фестивалът беше открит с прекрасния концерт на изключителната българска цигуларка Мила Георгиева и маестро Максим Ешкенази, заедно с оркестъра на Класик ФМ радио на 19 април в зала „България“ . Това бе и първото събитие от 20-ия юбилеен сезон на ансамбъла, чиято годишнина ще бъде отбелязана с редица прояви през тази година. Както Мила, така и Максим са силно свързани с развитието на оркестъра на Класик ФМ радио и утвърждаването му на българския концертен подиум. Всеки от двамата има своите многобройни успешни изяви с този състав, а от 2019 г., когато за първи път музицираха заедно на сцената, общите им проекти се радват на изключителен интерес. Сега двамата първокласни изпълнители и Оркестърът на Класик ФМ радио се събраха отново, за да представят на публиката стилна и изискана програма с музика от Волфганг Амадеус Моцарт. Мила Георгиева интерпретира два от най-популярните цигулкови концерти на виенския майстор – Третия концерт в сол мажор, KV 216 и Петия концерт в ла мажор, KV 219. А под диригентската палка на Максим Ешкенази публиката се наслади  и на увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ и Симфония №17 в сол мажор, създадена от 16-годишния Моцарт.

По повод на този концерт Максим Ешкенази сподели: “Всъщност се познаваме от деца, още от 5-6 годишни, което е много интересно за нас двамата, че имахме един и същи учител по цигулка -  Александър Серафимов. Първите ми спомени от Мила са, когато аз съм бил 6-годишен и сме ходили на уроци и аз я изчаквах. За първи път сме били на сцената заедно само преди две години след дълги години на различни кариери. А оттогава сме много пъти заедно.“. А Мила Георгиева го репликира: „Бяхме заедно пак на този фестивал и изпълнихме „Годишните времена“ на Вивалди. И в крайна сметка се получи много хубаво партньорство.“. Според Максим това се дължи на това, че и двамата са педанти на детайла. „Много хора трудно ни изтърпяват, а ние двамата се харесваме, защото музиката е водещото ни. В повечето моменти публиката, оркестърът са повече в емоцията, когато нещото стане. Но тази емоция да е свободна и да може да полети по време на концерти се изисква много, много работа и много детайлна работа, която дава релефа на едно произведение. Това ни е приликата с Мила, която някак си ни свързва и работим толкова добре заедно. Когато имаме радост или тъга отиваме първо при изкуството.“ И двамата са щастливи, че са част от Европейския музикален фестивал. А Мила Георгиева призна, че за първи път изпълнява два концерта в една вечер.

Подобна „смелост“ ще направи и забележителният ни пианист Людмил Ангелов на финала на фестивала на 8 ноември, когато под палката на Григор Паликаров ще изпълни 1 и 2 концерт за пиано на Йоханес Брамс. Наскоро го слушахме със Софийска филхармония под диригентството на Саша Гьотцел да изпълнява брилянтно първия концерт на Брамс. Но двата в един концерт е невероятно за един изпълнител! Е, ще ни се случи да го съпреживеем.

Планирани са 13 основни събития – симфонични и камерни концерти, както и съпътстващи прояви. Форумът поставя във фокус творчеството на композиторите Волфганг Амадеус Моцарт, Франц Шуберт и няколко български автори, чиито годишнини ще бъдат отбелязани през 2022 г. Още с откриването на 19 април започнаха и юбилейните концерти на Оркестъра на Класик ФМ. С камерен концерт беше отбелязана 225-та годишнина от рождението на Франц Шуберт. Това събитие събра талантливите музиканти Зорница Иларионова (цигулка), Гергана Николаева (мецосопран), Марио Николов (тенор), Мартина Табакова (пиано) и Кристиан Чернев (виолончело), които подготвиха вълнуваща програма от инструментални и вокални шедьоври на австрийския романтик.

На 9 май фестивалът отдаде почит към творчеството на българските композитори  по повод техни юбилейни годишнини - Лазар Николов (100 г. от рождението му), Александър Райчев (100 г. от рождението му), Парашкев Хаджиев (110 г. от рождението му), Веселин Стоянов (120 г. от рождението му). Техни произведения звучаха в изпълнение на изявени студенти от Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ - дългогодишен партньор на „Европейски музикален фестивал.

Друг акцент в пролетния дял на фестивала беше концертът на ансамбъл „5/4 Танго“ с музика от Астор Пиацола на 16 май в зала „България“. Ансамбълът е създаден през 2021 г. по инициатива на пианиста Людмил Ангелов и събира заедно музикантите Йован Богосавлиевич, цигулка (Сърбия), Цветан Недялков, китара, Маргарита Калчева, контрабас и Стоян Караиванов, който е първият български бандонеонист. Само на 25 години, той вече концертира в множество формации, фестивали и концерти в България и Европа. За изискания танго колорит на събитието допринесоха премиер-солистите от Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев, танцували по хореография на Светлин Ивелинов.

Предстоят ни още прекрасни музикални събития в рамките на фестивала до 8 ноември. Неговата програма е направена с много въображение, познание, международен авторитет в музикалните среди в Европа и света, изграден с годините от Васил Димитров и артистичния му директор Даниела Ханджиева.

 „От Шопен до Максимюк“ - така се нарича концертната програма на акордеонното трио  “Motion” от Полша. Тя ще бъде представена на 2 юни в зала 11 на НДК. Тримата виртуози от състава са истински феномен на европейската и световната музикална сцена. Повече от 25 години ансамбълът популяризира акордеона и полската музика по света, изнасяйки концерти в 43 страни на шест континента.

Завладяващата меланхолия на португалското фадо ще очарова българската публика на 8 юни в зала „България“, когато във фестивала ще гостува Камане – „най-великият фадо изпълнител след Амалия Родригеш“. Известният португалски певец, чиято кариера продължава вече над 40 години, ще представи у нас най-новия си албум Aqui Está-se Sossegado (Тук е спокойно), реализиран заедно с Марио Лажиня - пианист и композитор. Този концерт в партньорство с Институт „Камойш“ е в навечерието на Националния празник на Португалия 10 юни.

През есента в „Европейски музикален фестивал“ предстоят няколко ярки концертни събития, посветени на 20-тия юбилей на Оркестъра на Класик ФМ радио. С огромно вълнение ансамбълът ще посрещне изключителния американския музикант Пинкас Цукерман на 28 октомври в зала „България“. Вече над 50 години той е сред най-търсените и многостранни  артисти на световния музикален подиум, музикант с огромна дискография от над 100 албума, две награди „Грами“ и 21 номинации. Той е известен като виртуозен цигулар, виолист, диригент, камерен музикант и преподавател с удивителна техника и непоклатими артистични стандарти, които будят възхищението на критиците и публиката. Цукерман гостува за четвърти път в България по покана на Cantus Firmus. Интересът към неговото изкуство налага организаторите с негово съгласие да направят генералните му репетиции открити за публиката. В този смисъл те са не по-малко вълнуващи от самия концерт, защото има възможност да се наблюдава и пряко работата му с оркестъра. Програмата на юбилейния концерт е с творби от Моцарт – Увертюра „Сватбата на Фигаро“, Концерт за цигулка №5 и Симфония №40.

На 1 октомври, Международния ден на музиката, в рамките на фестивала ще се състои заключителният концерт от Конкурс и академия за оркестър „Кантус Фирмус“ с участието на цигуларя Веско Пантелеев-Ешкенази. На 18 октомври с оркестъра ще дебютират яркият клавирен талант Джулиан Тревелиян (Великобритания), лауреат от Конкурса „Геза Анда“, и цигуларят Максим Цеков (Австрия), победител в конкурса „Клостер Шьонтал“. Диригент ще бъде Максим Ешкенази.

На 7 октомври виртуозните музиканти от чешкия струнен квартет „Epoque“ ще изнесат камерен концерт с авторски аранжименти на пиеси от Джанго Райнхард, Астор Пиацола, Джон Уилямс, Пат Матини – събитие по повод Чешкото председателство на Съвета на Европа.

„Европейски музикален фестивал“ завършва на 8 ноември с интегралното изпълнение на двата клавирни концерта от Йоханес Брамс - отново с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентската палка на маестро Григор Паликаров и солист Людмил Ангелов.

Сред съпътстващите прояви през тази година е уъркшоп по акордеон, дигитални концерти и изложба.

Партньори в организацията на събитието през 2022 г. са Институт „Камойш“, НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Полският институт в София, Софийската филхармония, Чешкият център, Дом на културата „Средец“ и други. Още едно доказателство за смисъла, че с обединените усилия на различни институции в областта на културата могат да се правят събития на високо художествено равнище – празник за публиката и артистите.

Текст: „въпреки.com”

Снимки:

1.     Васил Димитров открива 22-ия Европейски фестивал, снимка: Стефан Марков

2.     Представяне на фестивала от ляво на дясно доц. Георги Лозанов, Юлия Соколова и Васил Димитров, снимка: Стефан Марков

3.     Мирослав Боршош и Мила Георгиева, снимка: Стефан Марков

4.     Мила Георгиева и Максим Ешкенази, снимка: Стефан Марков

5.     Мила Георгиева и Максим Ешкенази, снимка: Стефан Марков

6.     Мила Георгиева и Максим Ешкенази, снимка: Стефан Марков

7.     Концерт на студенти от НМА „Панчо Владигеров“, снимка: архив на ЕМФ

8.     Трио  “Motion” от Полша, снимка: архив на ЕМФ

9.     Камане и Марио Лажиня, снимка: архив на ЕМФ

10.  Пинкас Цукерман, снимка: фотокредит Шерил Мазек

11.  Струнен квартет „Epoque“, снимка: Ян Пиеровски

12.   Людмил Ангелов, снимка: Василка Балевска

Моля почакайте...