„ЕВРОПА ТАНЦУВА“ ПОД КУПОЛИТЕ НА ЛАРГОТО

IMG_307_2018-05-07_Web

Музикално-танцовият спектакъл „Европа танцува“ се проведе под куполите на Софийското ларго на 7 май 2018 г. в чест на празника на Европа. Публиката се наслади на музикално-танцово шоу с участието на професионални и любителски танцови състави, солисти-певци и музика на живо в изпълнение на Софийския духов оркестър с диригент Юли Дамянов.

Програмата представи палитра от традиционни танци на европейските народи. Валс, полка, фламенко, а също ирландски, гръцки, френски и български ритми забавляваха публиката в този страхотен проект от програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2018,  част от Календара на културните събития на Столичната община.

Съорганизатор на форума е Министерството на културата на Република България. 

Програмата включваше: ревю с български народни носии от различните фолклорни области на страната, участие на National Art - трупата на Нешка Робева, фолклорните ансамбли „Здравец“ и „Средец“, певците Илона Иванова (сопран), Денко Проданов (тенор), Катерина Тупарова (сопран) и Александър Мутафчийски (баритон), със солови и дуетни изпълнения с музика от Калман, Дендрино и др. Специално участие взе виртуозният изпълнител на акордеон Белчо Христов.

***

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Рeпублика България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столична община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2017 фестивалът бе отличен за втори път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация.

Моля почакайте...