Експозициите в учебни заведения – част от обучението и не само

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy_1

Една интересна практика се наложи в част от учебните заведения по изобразителни изкуства в София – създаването на собствени галерии. Със свое място в художествения живот на столицата са галерия „Дебют” в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров”, галерията в Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука” и галерия „Академия” в Националната художествена академия. Тези галерии се утвърдиха като пространства, които далеч не само изпълняват образователни задачи, въпреки че идеята им е да показват творци и произведения свързани със съответните учебни заведения.

1_25

Тази седмица отново в тях има интересни изложби. Галерията на НГПИ „Св. Лука“ представя изложба на създадената през 1994 г. група XXL, в която са показани нови произведения на авторите от този екстремно популярен през последните три десетилетия артистичен кръг. С тази изложба започва нов проект на галерията, създадена по идея на директорката на училището Лилия Балева при активното съдействие на Ели Добрева. Проектът е наречен „Гостуват ни” и предстои до юни месец да бъдат представени галерия „Академия”, Музей „Дом на хумората и сатирата” – Габрово, фестивал „Фотофабрика”, Софийска градска художествена галерия, Галерия „Масларски”, фотографката Ани Петрова, Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” и Художествената академия във Вроцлав по проект „Glass Transvers” II. Досега през проекти като „Моят учител”, „Уроците – Благодарим, Маестро” и други са гостували някои от най-известните български художници и скулптори като Ивайло Мирчев, Христо Харалампиев, Светлин Русев, Божидар Козарев, Божидар Йонов, Иван Газдов, Катя Гецова, Георги Чапкънов, Павел Койчев, Емил Попов и ред други, които дойдоха с удоволствие в училището. Лилия Балева преди време в разговор за „въпреки.com” така определи смисъла от подобен проект: „Да видят от близо децата истински големи творци. Които могат да гледат по телевизора, но да се докоснат до тях без да ги познават няма как. А е хубаво да ги видят, да ги пипнат, да се интересуват от нещо. Тези хора идват в едно училище – тези големи имена на българското изкуство, които сме поканили и никой от тях не ми е отказал. Веднага се съгласиха, което мен ме прави много горда – да дойдат в едно училище да показват своите работи. Това според мен е будителството, истинското будителство. Така си мисля”, каза тя. В галерията са показвани изложби на преподаватели от училището, както и на ученици.

Да се върнем обаче към сегашната изложба – гостуването на група XXL със създатели Свилен Стефанов, Генади Гатев, Хубен Черкелов, Иван Кюранов, Косьо Минчев, Расим и Георги Тушев. Сегашната изложба показва част от актуалната работа на групата, в която, освен основателите, са представени и автори, включили се в нейната дейност с течение на годините – Росен Тошев, Димитър Яранов, Георги Ружев, Борис Сергинов и Красимир Добрев. Името XXL се свързва и със съществувалата между 1996 и 2003 г. столична галерия, намираща се на пл. „Македония”. Вече почти двадесет години авторите от ХХL са разделени на две „групи” – в България и САЩ, тъй като Хубен Черкелов, Косьо Минчев и Георги Тушев живеят и работят в Ню Йорк. След период на прекъсване групата възобновява дейността си през 2010 г. с ретроспекция в СГХГ и изложба с актуални творби в галерия „Академия” на НХА. Голяма ретроспективна изложба на групата беше показана в Националната галерия в края на 2017 г.

През 90-те години на миналия век групата се свързва с работа в областта на инсталацията, пърформанса, видеото и акциите в градско пространство. В същото време групата неизменно развива съвременните възможности на живописта и за това свидетелства не само концептуалната кураторска изложба „Нова българска живопис“ (1996), но и факта, че почти всички от групата работеха и работят в тази, смятана за класическа медия. И днес те се изразяват с всички възможни средствата, но без да съществува предварително договаряне, неизменно акцентът пада върху живописта. В общата картина на българското изкуство тази група е един от първите примери на независима художествена дейност извън рамките на съществуващите институционални структури. Днешното обръщане на група XXL към изобразителните и подчертано фигурални тенденции в изкуството още повече подчертават идеята за неограничена свобода, чието отстояване е в основата на нейното съществуване. Това подчерта и художникът и изкуствовед проф. Свилен Стефанов при откриването на изложбата.

4_12

Галерия „Дебют” при НУИИ „Илия Петров” продължава вече от години своята практика да представя художници, които са минали през гимназията, както и сегашните преподаватели и ученици. Идеята да се създаде галерия за дебюти към НУИИ „Илия Петров” назрява заради необходимостта от това, младите художници да намерят свое пространство за изява. През 2004 г. на партера, в сградата на училището, отваря врати галерия „Дебют”. Първата изложба е с творби на патрона на училището – акад. Илия Петров. Политиката на галерията е да подкрепя както дебютиращи, така и вече утвърдени автори, поддържайки развитието и връзката между поколенията. Галерията работи като място за срещи на интересни творчески явления, подпомагайки интеграцията на младите български автори в стремежа им за професионално и творческо израстване. Галерията е инициатор на много интересни самостоятелни и общи изложби, конкурси и уъркшопи на автори от България и чужбина. С активната роля на галеристката и арт-мениджър Олимпия Даниел „Дебют” се утвърди като място за стойностно изкуство. Подкрепа има и от ръководството на училището начело с директорката Донка Павлова.

Разбира се, в нея гостуват и други училища по изкуствата. Както е тази седмица с изложбата на специалност „Фотография” по повод 95 - годишнината на Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография. Изложбата представя творческите търсения на учениците от последните няколко випуска на Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография. Чрез снимките, реализирани в различни жанрове свързани с приложната и художествената фотография, младите автори демонстрират умения за творческо изразяване посредством специфичните за фотографията изобразително-изразни средства. В голямата си част творбите са реализирани по време на учебния процес в гимназията във фотографските студия и лаборатории. В настоящата изложбата е представена избрана колекция от над 30 фотографии. Участват авторите: Александър Радованчев, Александър Цветков, Александра Живкова, Антония Стоянова, Борислав Шукадаров, Боряна Димитрова, Боян Кривошиев, Валерия Белевска, Габриела Рударска, Георги Митков, Георги Николов, Деа Атанасова, Ева Вълчева, Елизабет Тетевенска, Филип Манев, Камен Зафиров, Мария Кацарова, Минко Минев, Нели Галева, Невенка Илиева, Радина Динева, Рамона Вълчанова, Силвия Заркова, Христиан Павлов.

И още една галерия в учебно заведение – галерия „Академия” в НХА. Тя е неразделна част от актуалния художествен живот на столицата. В нея се представят кураторски проекти и самостоятелни изложби, които отразяват творческите търсения на студентите и преподавателите от Академията, но нейната политика е широко отворена и към всички стойностни автори от България и света. Тя е предпочитано място за ретроспективи на утвърдени имена от българското изкуство, в нея се провеждат конкурси, изложби на възпитаници от художествените училища по изкуствата, благотворителни търгове и други. Дейността на галерията е традиционно свързана с процесите в образованието по изкуства, като същевременно е неразривна част от случването на съвременното българско изкуство.

6_13

Тази седмица там се откри изложба на проф. д-р Боян Добрев, по повод 60-ата му годишнина. Той представя произведения, създадени в периода 1986 – 2018 г. Зрителят може да проследи творческата еволюция на автора, от средата на 80-те до днес, и неговата любов към новите материали и технологии, както и проявите му в областта на инсталацията, интерактивната мултимедия, графичния дизайн, кавалетните му творби. Началото е в областта на класическите стенописни произведения. Стенописът „Възраждане“ (1986 г.) получава наградата на СБХ за стенописно произведение на годината. Първата холограма като изкуство в България  –  част от проект за холографско пано „Разум и материя“ през 1987 г. печели първа награда на конкурса за естетизация на София (днес част от постоянната експозиция на Националния политехнически музей). Инсталацията „История“ (1997 г.) в рамките „Ars ex Natio, Стар град – Пловдив” е реализирана от рентгенови снимки, Дигиталният стенопис „Месо“ в галерия „Ата рай“ през същата 1997 г. е технологично осъществен от автора в Университета на Кастилия и Ла Манча, Испания. През 1999 г. Боян Добрев стартира свободно избираемата дисциплина „Мултимедия“ отворена към всички специалности в НХА.

Следват множество мултимедийни произведения, както като изкуство, така и образователни. Сред тях сайта „Виртуална България“, 2009 г. (съвместно с издателска къща „Труд“ и Министерството на образованието и науката на Република България). Дигиталните стенописи „Колелата на времето“ във фоайето на Централна гара, София, 2015 г.,  и „Мостът“ в офиса на Българо-американска комисия за образователен обмен „Фулбрайт“, 2016 г., бележат нови технологични хоризонти пред публичното изкуство. Първият е реализиран във Франция, като е печат върху фолио на фирмата Барисол и лед осветление, а вторият с фолио на италианската фирма Татууол. Най-новите творби на Боян „100 000 съкровища“ и „Островът“ са материализирани в техника лентикулярен печат през 2018 г.  Зрителите могат да видят в детайли проекта за мозайка на пресечката на бул. „Витоша“ с ул. „П. Парчевич“ – „Зелено сърце“, чието изпълнение предстои през 2019 г., както и множество други проекти и реализации на автора. Посетителите се срещат както със съвременни художествени произведения в публичното пространство, така и с много, непознати за тях стенописи, посветени на българската история. Боян Добрев успява да съчетае в себе си, класическото с новото – дигиталното, по един уникален за България начин. ≈

Текст: Екип на сайт за култура „въпреки.com

Снимки: Стефан Джамбазов

1. Директорката на НГПИ „Св. Лука“ Лилия Балева при откриването на изложбата на група XXL в гимназията. Сред присъстващите творци бяха Свилен Стефанов, Борис Сергинов, Росен Тошев и Генади Гатев /от ляво надясно/

2 и 3. Изложбите в НГПИ „Св. Лука”, както и в другите учебни заведения неизменно се посрещат с интерес

4. Част от подготовката на изложбата в галерия „Дебют”

5. Проект на Боян Добрев за мозайка на пресечката на столичния бул. „Витоша“ с ул. „П. Парчевич“ – „Зелено сърце“, показана на изложбата в галерия „Академия”

6. Боян Добрев на фона на дигиталния стенопис „Колелата на времето” във фоайето на Централна гара, София

Моля почакайте...